Παραθέτουμε εδώ το κείμενο που δημοσίευσε στη σελίδα μας με τη μορφή σχολίου η Ζωή Δημητρακέλλη λόγω της σπουδαιότητας του περιεχομένου του.
Την Πέμπτη 26-04-2018 στις 14:00, στο κεντρικό κτήριο του ΥΠ.ΠΟ.Α., στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 θα συζητηθούν και χαρακτηρισμοί κτιρίων που αφορούν το χωριό μας. Φαντάζομαι ότι ο δήμος είναι ενημερωμένος για το κοινοτικό γραφείο.
Από τα υπόλοιπα κτίρια εγώ ενημέρωσα τον κ. Παπαπαναγιώτου. Των υπολοίπων δύο, δεν έχω στοιχεία επικοινωνίας. Αν δεν έχουν ήδη ενημερωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ας τους ενημερώσει όποιος τους γνωρίζει με την επισήμανση να επικοινωνήσουν με την κεντρική γραμματεία στο τηλέφωνο 2103231314. Κα Καραολάνη.
ΘΕΜΑ 3ο :
Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου της κύριας όψης του διωρόφου κτηρίου φερ. ιδιοκτησίας Δήμου Λέσβου (Κοινοτικό Γραφείο), που βρίσκεται στον οικισμό της Βρίσας του Δήμου Λέσβου (Εξ αναβολής).
ΘΕΜΑ 4ο :
Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείων της νότιας, δυτικής και ορατού τμήματος της ανατολικής όψης του κτηρίου φερ. ιδιοκτησίας Ζωής Δημητρακέλλη, που βρίσκεται στον οικισμό της Βρίσας του Δήμου Λέσβου (Eξ αναβολής).
ΘΕΜΑ 5ο :
Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου της κύριας όψης του διωρόφου κτηρίου φερ. ιδιοκτησίας Θεοδωρίτσας Χρ. Παπαπαναγιώτου και Γεωργίου Ευστρ. Ζούρου, που βρίσκεται στον οικισμό της Βρίσας του Δήμου Λέσβου (Eξ αναβολής).
ΘΕΜΑ 6ο :
Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου του κτηρίου φερ. ιδιοκτησίας Κανέλου Όλγας του Κων/νου, που βρίσκεται στον οικισμό της Βρίσας της Δ.Ε. Πολιχνίτου του Δήμου Λέσβου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ 7ο :
Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου του κτηρίου φερ. ιδιοκτησίας Ελένης Κούσκου, που βρίσκεται στον οικισμό της Βρίσας της Δ.Ε. Πολιχνίτου του Δήμου Λέσβου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στο βιβλίο ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ του σπουδαίου Λέσβιου αρχαιολόγου και ιστορικού Ι.Δ. ΚΟΝΤΗ, η εκκλησία της Βρίσας ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ, που κτίστηκε στις αρχές του 190υ αιώνα, περιγράφεται ως ” μια από τις πιο ενδιαφέρουσες βασιλικές της Λέσβου: με λιγνές, ψηλές, ραδινές κολόννες, με αβρά κεφαλοκόλοννα και κυματιστά τόξα, με καταστόλιστα νταβάνια, με πλήρη ξυλόγλυπτο διάκοσμο, η εκκλησία αυτή, που διατηρεί σε σημαντικό βαθμό το τεχνοτροπικό ύφος του προηγούμενου αιώνα, σωστά χαρακτηρίστηκε ως σύνολο, γραμμή και χρώμα, η λυρικότερη βασιλική του νησιού”.
Και σε όλα αυτά τα εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ πρέπει να προσθέσουμε το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο της.
Η εκκλησία, λοιπόν, της Βρίσας δεν είναι απλώς ένας ιστορικός ναός και ιερός τόπος προσκυνήματος των Βρισαγωτών, αλλά και ένα δ ι α τ η ρ η τ έ ο μνημείο, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας που κινδυνεύει με κατάρρευση και ολοσχερή καταστροφή, εάν δεν υπάρξει η έγκαιρη και η κατάλληλη στήριξή του.
Δεν γνωρίζω τι έπραξε επί 11 μήνες, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ και η ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, για την διάσωση του ανωτέρω διατηρητέου μνημείου. Φοβάμαι ότι δεν έχει ακόμη συνταχθεί ούτε η απαραίτητη μελέτη για την αποκατάστασή της εκκλησίας. Γι΄ αυτό, μια και συζητείται το θέμα των διατηρητέων κτιρίων της Βρίσας, μήπως πρέπει να ενδιαφερθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και για τη διάσωση, πρωτίστως, του σπουδαιότερου διατηρητέου μνημείου της Βρίσας που είναι η εκκλησία της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ;
Αλλά, προκειμένου να ενδιαφερθούν οι α ρ μ ό δ ι ο ι, πρέπει να κινητοποιηθούν, πρωτίστως οι Βρισαγώτες, μόνιμοι κάτοικοι Βρίσας και να απαιτήσουν οι όποιοι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Είναι γνωστό ότι το ΥΠΠΟ είναι αρμόδιο σε πρώτη φάση για τη σύνταξη της μελέτης που αφορά τις σωστικές εργασίες του ναού της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ. Αυτό έγινε, έγιναν και οι σωστικές εργασίες με τα γνωστά προβλήματα.
Όμως για τις κύριες εργασίες αποκατάστασης του ναού, το έχουμε πει πολλές φορές, ο ιδιοκτήτης του ναού (Εκκλησιαστικό Συμβούλιο – Μητρόπολη), όπως κάθε ιδιοκτήτης “κίτρινου” κτιρίου, θα πρέπει να προσλάβει μηχανικό, να συντάξει μελέτη, που θα πρέπει να την καταθέσει στη ΔΑΕΦΚ για καθορισμό Στεγαστικής Συνδρομής και έκδοση άδειας επισκευής.
Εξυπακούεται ότι η μελέτη επισκευής θα πρέπει προηγούμενα να εγκριθεί από το ΥΠΠΟ.
Επιβεβαιώνονται, λοιπόν, οι φόβοι μας!
Και τούτων δοθέντων, παραμένουμε διαπορούντες: τι περιμένει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο- Μητρόπολη; Μήπως την έμπνευση ή την εντολή εκ του Υψίστου, για να κάνουν το καθήκον τους, έναντι των σεισμόπληκτων χριστιανών της Βρίσας, καθώς και έναντι της Ιστορίας του μνημείου και του τόπου μας;
Και ας μη προφασιστούν την έλλειψη χρημάτων. Οι ομογενείς της Αυστραλίας τους τα έχουν στείλει από την επομένη του σεισμού!
Για το Γραφείο της Κοινότητας δεν υπήρξε εκπροσώπηση. Ή τουλάχιστον εμείς δεν είδαμε κάποιον στο ΥΠΠΟ…