Μπράβο στο Λύκειο Πολιχνίτου!

Για την περιβαλλοντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην οποία συμμετείχε το Λύκειο Πολιχνίτου μας γράφει τις εντυπώσεις της η Κατερίνα Σκιά, φιλόλογος, πρώην σχολική σύμβουλος. Στην ομάδα των μαθητών του Λυκείου συμμετείχαν και οι Παναγιώτης Μπατζάκης, Μάριος Ζαφειρίου και Στέλιος Πανσεληνάς.

Η ημερίδα «Στη ρότα των πουλιών»

Πραγματοποιήθηκε χθες, 24 Σεπτεμβρίου, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ημερίδα με τίτλο «Στη ρότα των πουλιών», μια εκπαιδευτική έρευνα για τους βιότοπους της Λέσβου. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Β΄ Αθήνας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εργασίες τεσσάρων  Λυκείων από τη Λέσβο και τεσσάρων από την Αττική, που μελέτησαν τα χαρακτηριστικά των βιοτόπων του νησιού μας και εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην ορνιθοπανίδα.  Από τη Λέσβο συμμετείχαν το 4ο Λύκειο Μυτιλήνης, το Λύκειο Πολιχνίτου, το Λύκειο Άντισσας και το ΓΕΛ Πολιχνίτου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν μελέτησαν την βιοποικιλότητα του νησιού, αντάλλαξαν πληροφορίες με τα συνεργαζόμενα σχολεία και από τον Απρίλιο, εποχή μετανάστευσης των πουλιών, οι μαθητές της Λέσβου εργάστηκαν σε ομάδες με συντονιστές καθηγητές και υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής Ελένης Γαληνού και παρατήρησαν, φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν συγκεκριμένα είδη πουλιών: τον καλαμοκανά και το φοινικόπτερο, τον μαυροπελαργό και τον κρυπτοτσικνιά, την αβοκέτα και το νανογλάρονο, το σμυρνοτσίχλονο και το φρυγανοτσίχλονο.  Επίσης, συνεργάστηκαν με τον φωτογράφο άγριας φύσης Χρήστο Βλάχο. Τα σχολεία της Αττικής μελέτησαν τη μετανάστευση των παραπάνω πουλιών.

Ο Χρήστος Βλάχος με βιωματικότητα και ενάργεια  μίλησε για τη μοναδικότητα της βιοποικιλότητας της Λέσβου, και με αναφορά στις συνήθεις των παρατηρητών πουλιών (των πουλάδων) επισήμανε τις δυνατότητες οικοτουρισμού και προστασίας της φύσης που προσφέρει η παρατήρηση των πουλιών. Παράλληλα, έδειξε υπέροχες φωτογραφίες. Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μίλησε ο Μιχάλης Μπάκας, μέλος της επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο», από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής η Ντόρα Βακιρτζή, από τον Σύλλογο «Ο Χρούσος» ο Δημήτριος Μπλούκας. Όλοι επεσήμαναν την πολλαπλή αξία των υγροβιότοπων και τους κινδύνους που τους απειλούν. Από τον Σύλλογο Καλλονιατών η φιλόλογος Αντιγόνη Μώρου τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των μαθητών σε περιβαλλοντικά προγράμματα και διάβασε ένα απόσπασμα από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που αναφέρεται στην αξία και την υπεροχή των πουλιών. Τέλος, από την Ορνιθολογική Εταιρεία η Ευγενία Πανώριου και η Τούλα Τρίγκου οργάνωσαν ένα δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό μικροί και μεγάλοι.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Πολιχνίτου μελέτησαν τον βιότοπο της Σκάλας και των Αλυκών Πολιχνίτου και παρουσίασαν το θέμα «Αβοκέτα και Νανογλάρονο».  Την ομάδα συντόνιζε η Λυκειάρχης και φιλόλογος Βασιλεία Σαλταμάρα, που συνόδευσε και την ομάδα στην Αθήνα. Από το χωριό μας συμμετείχαν ο Μάριος Ζαφειρίου και ο Παναγιώτης Μπατζάκης. Η παρουσίασή του Λυκείου Πολιχνίτου ήταν εξαιρετική, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το τεχνικό της μέρος, με την πολύ καλή οπτικοακουστική επεξεργασία και σύνθεση του υλικού που είχαν συγκεντρώσει. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Η ημερίδα έδινε αφορμές για σκέψη και προβληματισμό όσον αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Η Λέσβος έγινε παγκοσμίως γνωστή ως το νησί που υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Για τους παρατηρητές πουλιών όμως είναι γνωστή και ως το μεταναστευτικό πέρασμα εκατομμυρίων πουλιών, μερικά από τα οποία μένουν για να αποστάσουν ή να αναπαραχθούν μόνο στο νησί μας, ενώ άλλα μένουν μόνιμα όλο τον χρόνο. Έτσι, πολλοί έρχονται στη Λέσβο κυρίως την άνοιξη και αυτή η μορφή τουρισμού έχει πολλαπλά οφέλη για όσες τοπικές κοινωνίες που έχουν αντιληφθεί τη σημασία της.

Δεν ισχύει το ίδιο και για το χωριό μας, που έχει θαυμάσιους βιότοπους, όπως είναι ο Αλμυροπόταμος. Μήπως είναι καιρός να αντιληφθούμε και να αξιοποιήσουμε αυτόν τον κρυμένο πλούτο, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας; Αντί το «μ’ ένα σμπάρο δυο τριγόνια» να το λέμε μόνο για το κυνήγι, μήπως είναι καιρός να το λέμε και για τον περιβαλλοντικό τουρισμό, που από τη μία μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο νησί και να επεκτείνει την τουριστική περίοδο, προσελκύοντας μάλιστα ανθρώπους με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, και από την άλλη να συμβάλει ουσιαστικά στη σωστή διαχείριση της φύσης; Μήπως τώρα, που ξαναπιάνουμε το νήμα της ζωής μετά τον σεισμό, είναι ο κατάλληλος καιρός να σκεφτούμε και πώς μπορούμε όχι μόνο να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας αλλά και να κρατήσουμε τους νέους στο χωριό μας, προσφέροντάς τους νέες επαγγελματικές δυνατότητες;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.