Άποψη

Πληθαίνουν οι χρηματικές προσφορές βοήθειας προς το χωριό μας και τους ανθρώπους του. Αναφερόμαστε στα χρηματικά ποσά που έρχονται.

Μέχρι τώρα εμείς γνωρίζουμε ότι χρήματα από επιχειρήσεις, Συλλόγους και πρόσωπα έχουν δοθεί:

  • Στον λογαριασμό που έχει ανοίξει ο Δήμος (και του οποίου το προϊόν προορίζεται για τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού)
  • Στο λογαριασμό του Συλλόγου της Αθήνας ( με τη συμφωνία του τοπικού συμβουλίου και φορέων του χωριού)
  • Στον λογαριασμό του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βρίσας για το πρόγραμμα ΠΑΚΕΤΟ ΒΡΙΣΑ
  • Στο τοπικό συμβούλιο απ’ το οποίο αποφασίστηκε να διατεθούν για τη σίτιση χωριανών μας  που έχουν ανάγκη. Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερα.

Σε διάφορες παρέες γίνεται αναφορά ότι δίνονται χρήματα από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν και προς άλλες κατευθύνσεις αλλά δεν υπάρχει κάτι επίσημο για να το αναφέρουμε.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση όλων αυτών των χρημάτων. Τόσο όσον αφορά τα ποσά που προσφέρονται όσο και όσον αφορά το που διατίθενται. Σχετικά με τα ποσά που προσφέρονται -ιδιαίτερα όταν δεν κατατίθενται σε λογαριασμό φορέα αλλά δίνονται χέρι με χέρι- θα πρέπει να υπάρχει άμεση δημοσιοποίηση, έστω και με τα αρχικά του ονόματος αν ο δωρητής επιθυμεί την ανωνυμία. Μόνο αν ο δωρητής των χρημάτων δει να δημοσιοποιείται το ποσό που πρόσφερε θα μπορεί να είναι (σχετικά) σίγουρος για την τύχη του. Σχετικά με τα ποσά που δαπανώνται θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία του προσώπου ή της επιχείρησης όπου γίνονται οι πληρωμές και όχι μόνο το είδος ή η υπηρεσία για τα οποία πληρώθηκαν.

Είναι ζωτικής σημασίας να επικρατήσει απόλυτη διαφάνεια όχι μόνο για λόγους ηθικής (ή και νομικής) τάξης αλλά και για να συνεχιστεί αυτή η χρηματική ενίσχυση. Αλλιώς δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούνται σχόλια τα οποία μεταφερόμενα και προς τα έξω κάνουν διστακτικό κάποιον που θέλει να βοηθήσει στο να υλοποιήσει την καλή του διάθεση.

Επειδή δε σε σχετική συζήτηση κάποιος επικαλέστηκε το ρητό “μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου” ως επιχείρημα ότι δεν είναι απαραίτητη αυτή η δημοσιοποίηση όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, σημειώνουμε ότι στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο η πλήρης νοηματικά πρόταση είναι :”σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου”. Όταν κάνεις ελεημοσύνη με δικά σου χρήματα ισχύει αυτό κι όχι με …ξένα κόλλυβα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Άποψη

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Σωστός ο επίλογος !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.