H ενότητα της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου

ΕΜΠΡΟΣ 15-3-2011

Νικέλλη Στρατή

Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου είναι μια απ’ τις πιο υποβαθμισμένες του νησιού μας. Η σύγκριση τόσο του Πολιχνίτου όσο και των γύρω χωριών με άλλες περιοχές του νησιού μας μόνο πικρίες σε όσους κατάγονται απ’ την περιοχή μας δημιουργούν. Και μιλάμε για μια περιοχή που είναι απλόχερα προικισμένη από τη φύση. Ο Κόλπος Καλλονής με τα θαλασσινά του, τη βιοποικιλότητα  και τις παραλίες του, τα Βατερά, οι θερμοπηγές του Πολιχνίτου και του Λισβορίου, τα παλαιοντολογικά ευρήματα των Βατερών, τα πετρόκτιστα κτίσματα του Πολιχνίτου και των άλλων χωριών, το Μοναστήρι του Δαμανδρίου και οι εκκλησίες του Πολιχνίτου και της Βρίσας, ο ευφορότατος κάμπος του Λισβορίου και των Βασιλικών, οι μεγάλοι ελαιώνες του με το εξαιρετικής ποιότητας λάδι τους (ιδιαίτερα του Λισβορίου), ο Χείμαρρος της Λαγκάδας με τις τεράστιες ποσότητες νερών που διακινεί το χειμώνα, οι πηγές – καταρράκτες της Πέσας , οι αρχαιολογικοί  χώροι (Κουρτήρ, Πύρρα, Παλιόπυργος, Νιγίδα, Ναός Διονύσου κ.α.) προοιωνίζουν φυσιολογικά ένα καλύτερο παρόν.

Δυστυχώς τα 12 χρόνια του Καποδίστρια δεν πρόσφεραν τίποτα το αξιόλογο στην περιοχή του ενός Δήμου. Αντιμετωπίζουμε τώρα το τερατούργημα του «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και πρέπει να επιζήσουμε Ή μάλλον τώρα με την οικονομική κρίση επιβάλλεται ακόμα περισσότερο, για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας, η περιοχή μας να αναπτυχθεί. Να αξιοποιήσει την προίκα της και να προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν.

Απαραίτητα προϋπόθεση γι αυτό είναι η ενότητα. Ενότητα σε διάφορους τομείς. Και πρώτα απ’ όλα: Ενότητα Προσώπων.  Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε σαν στόχο το καλό της περιοχής μας. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέχτηκαν στην περιοχή μας 3 δημοτικοί σύμβουλοι και 15 τοπικοί σύμβουλοι. Τοποθετήθηκε και ένας Αντιδήμαρχος, που άσχετα με το ότι εκλέχτηκε στη Μυτιλήνη, είναι δικός μας άνθρωπος, άνθρωπος της περιοχής  μας. Όλοι αυτοί οι δεκάξι άνθρωποι οφείλουν σαν ένας να αγωνιστούν για τον τόπο μας. Είναι λυπηρό να ακούγονται –και μάλιστα στην τηλεόραση- εκφράσεις του τύπου «Είμαι μόνος με έναν-δυο μόνο τοπικούς συμβούλους» Λάθος κ. Αντιδήμαρχε είσαι «μόνος» με 15 τοπικούς συμβούλους και 3 δημοτικούς. Αξιοποίησέ τους όλους και ενεργοποίησέ τους για το καλό της περιοχής μας. Από σένα πρέπει να δοθεί το σάλπισμα της συστράτευσης. Και αν κάποιοι δεν ακολουθήσουν, πρόβλημά τους. Αν μόνος σου τους διαγράφεις όλους, τότε πράγματι θα μείνεις μόνος, θα κουραστείς, θα  περάσει ο σεβντάς, θα γίνεις ένας σαν τους περασμένους και θα την πληρώσουμε όλοι εμείς και τα παιδιά μας. Ο τόπος μας.

Η ενότητα των προσώπων πρέπει να συνοδευτεί και με ενότητα αντιλήψεων . Όχι ότι όλοι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα καταργήσουμε την πολυπρισματική κατόπτευση των δεδομένων, η οποία εξασφαλίζει και τη δημοκρατική σύνθεση. Λέγοντας ενότητα αντιλήψεων εννοώ την αντίληψη του ενιαίου της περιοχής μας. Άλλοτε βρισαγώτες και πολιχνιάτες ήταν αδύνατο να μη καυγαδίσουν και ξυλοφορτωθούν στα πανηγύρια. Άλλοτε βρισαγώτες και πολιχνιάτες μαθητές, στο Γυμνάσιο, ήταν αδύνατο να μην λοιδορήσουν αλλήλους. Κλειστές κοινωνίες και αμόρφωτες. Σήμερα ο νέος κόσμος δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις. Καιρός να καλλιεργήσουν και οι ιθύνοντες την ενιαία αντίληψη της κοινής τύχης όλων στην περιοχή μας.

Για να οδηγηθούμε έτσι στην χωρική ενότητα ή ενότητα του χώρου. Είναι τουλάχιστον αστείος όποιος θεωρεί ότι μπορεί να αναπτυχθεί η Νυφίδα χωρίς να αναπτυχθούν τα Βατερά ή ότι μπορεί να αναπτυχθεί η Βρίσα χωρίς να αναπτυχθεί ο Πολιχνίτος. Τα μικροσυμφέροντα μεμονωμένων προσώπων είναι κατανοητά και αν θέλετε και θεμιτά διότι εντείνουν τον –υγιή- ανταγωνισμό και την ανάπτυξη. Ο αλληθωρισμός των ιθυνόντων είναι ανεπίτρεπτος. Και η ενότητα του χώρου προϋποθέτει ενότητα δράσεων με βάση την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των οικισμών. Ισότιμη και όχι εξίσου. Δηλαδή τα μηχανήματα που διαθέτει η δημοτική ενότητα να κατανέμονται αναλογικά στις τοπικές κοινότητες ανάλογα με τον πληθυσμό τους, την έκτασή τους ή τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δημιουργούνται. Το προσωπικό καθαριότητας να κατανέμεται με τα ίδια παραπάνω κριτήρια. Ο προγραμματισμός των (μικρών) έργων, η ανάθεση μελετών, ο ηλεκτροφωτισμός των δημοτικών χώρων, οι χώροι στάθμευσης, οι παιδικές χαρές  να υπακούουν σε μια λογική και ισότιμη μεταχείριση των τοπικών κοινωνιών.

Η ενότητα στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου θα ισχυροποιήσει τη φωνή της, θα καταστείλει τις εσωτερικές τριβές, θα κάνει πιο αποτελεσματικές τις διεκδικήσεις της, θα ενεργοποιήσει τους δημότες, θα επιτύχει με τη σύμμετρη κατανομή μέσων και πόρων τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων, θα επιβραδύνει την δημογραφική αιμορραγία και θα μας βγάλει απ’ το τέλμα. Το παράδειγμα της «ενότητας» το δίνουν και οι συντοπίτικοι σύλλογοι της Αθήνας. Κοινές διεκδικήσεις, κοινή συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις, αλληλοσεβασμός και αλληλοβοήθεια. Ας τους  μιμηθεί και η τοπική εξουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.