Η Βρίσα δεν θα πεθάνει!

Η Βρίσα θα ζήσει!!! Η Βρίσα δεν θα μαραζώσει!

Το χωριό μας που έζησε από την Άκρα Βρίσα (του Αγίου Φωκά) μέσα από πειρατές, επιδρομές και καταστροφικούς σεισμούς θα επιζήσει και τώρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση να το πιστέψουμε όλοι εμείς οι βρισαγώτες όπου γης!

Οι καταστροφές είναι φοβερές αλλά και οι δυνατότητές μας επίσης.

Ορισμένες βασικές συνιστώσες του προβλήματος:

Το σχολειό του χωριού πρέπει να λειτουργήσει. Σήμερα επισκέφθηκε το χωριό κλιμάκιο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για να δουν την κατάσταση και να βοηθήσουν όπου μπορούν.Σε συζήτηση που είχαμε πρότειναν να φέρουν σπιτάκια για να στεγαστούν οι άστεγοι. Αντιπροτείναμε να προτιμηθεί η εγκατάσταση των αστέγων σε δωμάτια στα Βατερά.Είναι -πάντα κατά την προσωπική μας άποψη- η βέλτιστη λύση. Προτείναμε να στηθούν κοντέινερς στο γηπεδάκι του δημοτικού σχολείου για να λειτουργήσει εκεί το σχολείο μέχρι την αποκατάσταση του διδακτηρίου. Αν πριν την καταστροφή υπήρχαν βάσιμοι λόγοι που δεν θεωρούσαν έγκλημα το κλείσιμο και τη μεταφορά του, τώρα μετά το σεισμό το χωριό χρειάζεται το σχολειό του όπως ένας οργανισμός τα πνευμόνια του. Οι  εκπρόσωποι της ύπατης αρμοστείας πήγαν και είδαν το χώρο και μας διαβεβαίωσαν ότι ο χώρος είναι εξαίρετος και το σχολείο θα στηθεί.

Κοντέινερς πρέπει να στηθούν για να ασφαλιστούν -τουλάχιστον- τα εκθέματα του Μουσειου Φυσικής Ιστορίας, το οποίο έχει υποστεί -σύμφωνα με τον Κ.Κ.- σημαντικές ζημιές. Περιμένουμε τους αρμόδιους του Πανεπιστήμιου της Αθήνας να έρθουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Να έρθουν …χτες! Η υπόσχεση δόθηκε για παροχή κοντέινερς -αν ζητηθούν- και γι αυτό το σκοπό. Να σημειώσουμε ότι αυτοί που υποσχέθηκαν δεν είναι πολιτικοί άρα γίνονται πιστευτοί.

Από τον υπουργό κ. Σπίρτζη που ήρθε στο χωριό και ο οποίος υποσχέθηκε ότι το χωριό θα ξαναγίνει ζητήσαμε να υπάρξει αστυνόμευση του χωριού για όσες μέρες θεωρούν οι επιστήμονες ότι δεν θα πρέπει να πλησιάσουμε τα επικίνδυνα κτίρια και στη συνέχει συγκροτημένα συνεργεία να πάρουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν από κάθε σπίτι πριν κατεδαφιστούν. Τα θεώρησε πολύ λογικά και παρουσία του διευθυντή πολιτικής προστασίας υποσχέθηκε να γίνουν.

Μέσα στην κακοτυχία μας υπάρχει και κάτι καλό: Δεν έπαθαν σημαντικές ζημιές ταάλλα χωριά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους -αν θέλουν-να ενισχύσουν το χωριό μας με σχετική απλοχεριά.

Το τοπικό συμβούλιο τρέχει και δεν προφταίνει. Μια μονάχα υπάλληλος του Δήμου βρίσκεται εδώ για να στηρίξει τις προσπάθειες. Συνεργεία της ΔΕΗ κόβουν τις συνδέσεις από τα επικίνδυαν σπίτια και πιστεύουν να δώσουν ρεύμα μέχρι το βράδυ στα υπόλοιπα. Συνεργεία μηχανικών άρχισαν την καταγραφή των σπιτιών με ζημιές. Επισιτιστική βοήθεια στελνεται από την αντιδημαρχία κοινωνικής πρόνοιας, από την Ηλιαχτίδα κ.λ.π.και είναι πρόβλημα η διανομή της γιατί οι κάτοικοι είναι διασκορπισμένοι σε μεγάλη έκταση.

Ο ιερέας του Αμπελικού παπά Στρατής Κακάμπουρας που απ’ την πρωτη στιγμή μας συμπαραστάθηκε έχει στη διάθεση ατόμων με ανάγκη στέγασης ένα διαμερισματάκι δυο δωματίων για όσο χρόνο χρειαστεί.

Εκδηλώθηκε ήδη η πρόθεση κάποιων να ενισχύσουν οικονομικά. Άποψή μας είναι να περιμένουν να πργραμματιστούν συγκεκριμένες δράσεις και τότε να τις συνδράμουν αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του παν. Αιγαίου Νίκο Ζούρου ο σεισμός είναι αντιγραφή του σεισμού τυ 1845. Από το ίδιο ρήγμα, της ίδιας έντασης και με -τραγικό- πάλι μια γυναίκα νεκρή. Με βάση ατό το σεισμό αναμένονται 2-3 τουλάχιστον μετασεισμοί άνω από5 R . Δεν θεωρείται πιθανή μετακίνηση του επικέντρου ώστε να επηρεασθούν τα Βατερά.

Το χωριό μας θα ξαναγεννηθεί. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το προσπαθήσουμε όλοι!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

14 απαντήσεις στο Η Βρίσα δεν θα πεθάνει!

  1. Ο/Η Νικόλας Τσουκαλάς λέει:

    Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της αδικοχαμένης και να δίνει δύναμη στους οικείους της. Οι υπόλοιποι που δοκιμάζεστε να είστε καλά και να θέσετε στόχους. Το όραμα που όλοι πρέπει να έχουμε είναι ένα και ξεκάθαρο: η Βρίσα να γίνει ξανά πανέμορφη και ζωντανή! Ο τόπος, στο διάβα των αιώνων έχει περάσει πολλές περιπέτειες· μπορεί να λύγισε αλλά δεν έπεσε, ούτε και τώρα θα υποκύψει· αρκεί να μην πέσει το ηθικό μέσα μας. Θα σταθείτε σιγά σιγά στα πόδια σας. Ας βοηθήσουμε όλοι για αυτό.
    Σας αγαπάμε και σας σκεφτόμαστε!

  2. Ο/Η Despina paraskeva λέει:

    Η σκέψη και η αγάπη ολων των απανταχού βρισαγωτών ειναι μαζι σας μπορούμε και θα το καταφέρουμε ολοι μαζί να ξανα ζωντανέψουμε το χωριό μας …καλή δυναμη σε ολους σας ειμαστε μαζί σας….αν και τα λόγια ειναι φτωχά θερμά συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένεια της αδικοχαμένης κ. Ελένης καλή δύναμη και κουράγιο.

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι το χωριό πρέπει να μεταφερθεί αλλού. Τώρα δεν υπάρχουν πειρατές για να αναγκασθεί να κτίσει κάποιος μέσα στο λαγκάδι με το τόσο κακό κλίμα αλλά και το τόσο κακό υπέδαφος.
    Το τρις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού.

  4. Ο/Η Καραμπάσης Γιάννης λέει:

    Η Βρίσα δεν θα πεθάνει!

  5. Ο/Η Νίκος Κοντος λέει:

    H ΒΡΙΣΑ μας ποτέ δεν θα πεθάνει, δεν πέθανε το 1845, και δεν θα αφήσουμε το 2017
    Όλοι μαζί και όπου πάνταχου, τα πάντα γίνονται αρκεί να υπάρχει θελήσει και μεράκι
    Η αγάπη μας και η σκέψη μας πάντα μαζί σας

  6. Ο/Η Ιγνάτης Παπάζογλου λέει:

    Αρκεί να το πιστέψουμε και το χωριό μας θα ξαναγίνει και θα ξαναζωντανέψει!

  7. Ο/Η Κωστής ΣΤΕΦΑΝΟΥ λέει:

    Κανείς δεν είπε να μην ξαναγίνει το χωριό. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα και σοφά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μέσα από την τραγωδία να βγάλουμε κάτι νέο και καλύτερο που θα ξαναδώσει ζωή στο χωριό. Καλύτερο κλίμα, καλύτερο υπέδαφος, νέες υποδομές. Γι αυτό και προτείνω την μετεγκατάστασή του στον ξεχασμένο για αιώνες γενέθλιο χώρο του.
    Σαν νέα θέση λοιπόν, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη από τη θέση της Αρχαίας Βρίσας στην περιοχή της Αγιά Κατερίνας, δυτικά του Αλμυροπόταμου ο οποίος βεβαίως καθαριζόμενος θα μετατραπεί σε ένα θαυμάσιο κανάλι μήκους ίσως και ενός χιλιομέτρου.

  8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Είστε σίγουρος ότι το υπέδαφος εκεί που προτείνετε είναι καλύτερο; Γνωρίζετε τις παραμέτρους για το ιδιοκτησιακό, τις υποδομές, τις χρήσεις γης και τα λοιπά κοινωνικοοικονομικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα; Προφανώς όχι.

    Γενικά λοιπόν ας αφήσουμε τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά της δύσκολης ανακούφισης του κόσμου σε αυτή τη δεύτερη φάση της τραγωδίας, να γίνει η απογραφή των ζημιών και η απαραίτητη συλλογή όλων των δεδομένων αυτές τις πρώτες ημέρες.

    Και όταν έρθει η δυσκολότερη φάση της αποκατάστασης θα αξιολογήσουμε τις τυχόν εναλλακτικές με γνώση και σύνεση, και θα πάρουμε με αρωγό την Πολιτεία τις δέουσες αποφάσεις για την υλοποίηση της ανοικοδόμησης και ανάπλασης του τόπου μας…έχουμε δρόμο ακόμη!

    • Ο/Η Κωστής ΣΤΕΦΑΝΟΥ λέει:

      Πολύ σωστά τα λες. Όλα αυτά εννοούνται. Απλώς έγραψα τη γνώμη μου για σκέψη και προβληματισμό. Σίγουρα θα πέσουν πολλές ιδέες στο τραπέζι. Ας είμαστε ανοιχτόμυαλοι να τις διερευνήσουμε όλες βλέποντας μπροστά.

  9. Ο/Η Ποδηματής Στράτος λέει:

    Δυστυχώς δεν ήμουν στο σεισμό στο χωριό . θα είμαι σύντομα κοντά στους συγχωριανούς για να βοηθήσω κι’εγώ όπως μπορώ. Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι το σχόλιο μερικών για μεταγκατάσταση του χωριού. να σταματήσουν οι “κασάνδρες” το χωριό θα το ξαναφτιάξουμε και καλλίτερο,γιατί είναι η ΨΥΧΗ μας .ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.

    • Ο/Η Κωστής ΣΤΕΦΑΝΟΥ λέει:

      Στράτο δεν ήξερα ότι το να προτείνω το αυτονόητο με κάνει “κασσάνδρα” (η οποία ήταν προάγγελος δεινών και όχι καλύτερων ημερών όπως εγώ επαγγέλομαι). Έλα λοιπόν να δεις από κοντά και θα αλλάξεις γνώμη.
      Θα περιμένουμε αναγκαστικά μέχρι να χωνέψουν σιγά-σιγά όλοι το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής και δυστυχώς το ότι είναι μη αναστρέψιμη.
      Η προσωπική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Μετεγκατάσταση σε καλύτερη τοποθεσία της περιοχής.

      • Ο/Η ΒΡΙΣΑΓΩΤΗΣ λέει:

        Ύστερα από τρεις κατοστροφικούς σεισμούς, από το 1845, υπάρχουν σκέψεις για μετεγκατάσταση. Οι ειδικοί θα έχουν το λόγο, αλλά προ παντός η πολιτεία, ως υπεύθυνη και αρωγός ( ελπίζουμε ).- Η θέση της Αγ. Αικατερίνης νομίζω ότι είναι η πλέον ακατάλληλη και δεν πρέπει να συνδέεται με άλλες εποχές και άλλα δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.