Μια προσεκτική ματιά στα ονόματα των κατοίκων των, σχετικών με το σημερινό χωριό μας, οικισμών που περιλαμβάνονται στο φορολογικό κατάστιχο που δημοσιεύεται στο βιβλίο “Η Λέσβος τον 16ο αιώνα” δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μελετήσαμε τα ονόματα των κατοίκων των χωριών Langada Virsa – Virsa – Eyida και Petra Nikola (το οποίο έστω και με απλές υποψίες θεωρούμε ότι είχε σχέση με τον Παλιόπυργο).
Διαπιστώσεις:
- Τα περισσότερα μικρά ονόματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα (με κάποιες ισχυρές απουσίες) όπως Yani, Yorgi, Kosta, Sevasto, Anastas, Mihal, Manol, Dimitri, Andon, Komnino κ.λπ.
- Τα περισσότερα επώνυμα δίνονται από το όνομα του πατέρα και υπάρχουν αρκετά που είτε αυτούσια είτε με αλλαγή της κατάληξης υπάρχουν και σήμερα όπως : Koci, Yorgi, Kosta, Rafti, Margarit, Istavrini,Frango, Ciryazi, Hristofa, Papa, Karamani, Manol, Fotino κ.α.
- Κανένα απ’ τα πολυαριθμότερα επώνυμα του χωριού σήμερα (Ταξείδης, Καλατζής, Νικέλλης) δεν υπήρχε το 1548
- Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν μικρά ονόματα που σήμερα συναντιώνται με μεγάλη συχνότητα σ’ ολόκληρο το νησί και έχουν σχέση με τιμώμενα πρόσωπα της χριστιανικής θρησκείας. Έτσι δεν συναντήσαμε κανέναν Παναγιώτη, καμιά (χήρα) Μαρία ή Ευαγγελία ή Παναγιώτα, κανένα Βαγγέλη. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργεί η απουσία οποιουδήποτε ονόματος έχει σχέση με τον Ταξιάρχη όπως Άγγελος και προπαντός Στρατηγός ή Στρατήγος (οι προδρομικοί τύποι του Μυτιληνιού Ευστράτιου) αν και το Μοναστήρι του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο προϋπήρχε. Επίσης δεν υπάρχει το -συνηθισμένο σήμερα στο νησί μας- όνομα Μυρσίνη δεδομένου ότι το Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρσινιώτισσας (ή Μυρτιδιώτισσας) πρέπει να ιδρύθηκε εκείνα τα χρόνια περίπου.