Πρόσκληση

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

σε μικρούς και μεγάλους!!!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Πρόσκληση

  1. Ο/Η Αποστολος Παρακοιλας λέει:

    Σαν σήμερα το 1936 γηνοτανε ριφενεδες. Οι οικογενειες αντάμωναν σε ένα σπιτι το βράδυ, τρώγανε, πειίνανε κρασί και της πρωινές ώρες ντηνοτανε καρναβάλια και βγαίνανε βόλτα στο χωριό. Αυτή την χρόνια άγω που σας γράφω ειμουνα έξι ετών. Το πάρτι γηνοτανε στο Ευάγγελος Λαμπρινίδη το σπιτι, που είχε τρία παιδιά τον Γεωργω, το Χαράλαμπος και τον Ευρυπίδη.

    Την πρωινή ώρα έρχεται ντυμένος παππας ο Κομνενος Κουνής και λέει στον πατέρα μου ‘σήκω εση’ και άλλοι τρεις που ειταν στην παρέα. Οι τρεις ντηθηκανε κορίτσια. Ο πατέρας μου γριά και βγήκανε βόλτα. Όταν φτάσανε στον πλατάνω λέει ένας στον παππά:

    ‘Ο παππά παππά Μανώλη, ειρθε μια γριά γριούλα, για να εξομολογηθεί, να σου πει τα κρίματα της, είσος και σηνχορεθει’. Ο παππας του απαντάει, ‘πες της να φύγει από μπροστά μου, το ακαθαρμα της πσιχεις και το σώματος μου’. Ο πατέρας μου φεύγει.

    Ενας αλλος λέει στον παππά, ‘Ο παππά παππά Μανώλη, ειρθαν τρία κοριτσάκια για να εξομολογηθούν να σου πουν τα κρίματα τους ίσος και σιχοριθουν’.

    Πες τους να έρθουν εμπρος μου, οι αγγελη τις ψιχις και το σομα τιος μου. Τα κοριτσακια απαντούμε ‘αγάπησα ένα νέο και με αγαπισε και αφτος, τον εφιλισα στα χιλι και με φιλίσε κιαυτος, ο παππας λέει ‘το φιλι δεν ηνε κρίμα, ηνε πραμά φισικο, ός και εγο θα σας φιλισο ας ημε και πνευματικός, αν εσι θα μας φιλισις θα το μαθη η γιτονια, θα το πούνε το δεσποτι να σου κόψι τα μάλια, αν το πουνε το δεσποτι και μου κοπσι τα Μάλια πάμε σε αλί γιτονιτσα και σας κανό τι δουλια.

    Το εμαθε ο παππας και τους εκανε μίνηση.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Καλησπέρα σας, ειλικρινά ξαφνιάζομαι που συναντώ αυτό το έθιμο στην περιοχή σας. Κατάγομαι από την ορεινή Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας και το παραπάνω δρώμενο το θυμάμαι που το έκαναν και το τραγουδούσαν στα αποκριάτικα γλέντια οι παπούδες μας. Δεν ήξερα όλα του τα λόγια σας ευχαριστώ. Ωστόσο δεν μπορώ να κάνω την σύνδεση πως από τόσο μακριά ήρθε στα χωριά μας. Μήπως έχετε κάποιον Αιτωλό στα μέρη σας?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.