Μια σημαντική διευκρίνηση

Προχθές δημοσιεύσαμε ένα ενημερωτικό κείμενο του Γιώργου Τσάτσου σχετικά με την σημαντική αλλαγή που επέρχεται τη νέα χρονιά στο καθεστώς ΦΠΑ ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αγροτικό εισόδημα.

Επανερχόμενος ο Γιώργος μας διευκρινίζει ότι η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ για το αγροτικό εισόδημα αφορά όχι μόνο λογιστές, γιατρούς, δικηγόρους κ.λ.π. αλλά και τους μικροεπαγγελματίες στα χωριά που έχουν καφενείο ή μπακάλικο κ.λ.π. εφόσον φυσικά έχουν στο όνομά τους και αγροτικό εισόδημα.

Ξαναδημοσιεύουμε τα σχετικά με την αλλαγή που επέρχεται:

Η βασική αλλαγή η οποία απήλθε είναι, για τους ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες οι οποίοι παράλληλα με τη δραστηριότητα που ασκούν (και υποχρεούνται στην τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών λογιστικών βιβλίων), ασκούν και αγροτική εκμετάλλευση.

Οι επαγγελματίες αυτοί ανεξάρτητα από το ύψος των πωλήσεων από την αγροτική τους εκμετάλλευση καθώς και των επιδοτήσεων που έλαβαν το έτος 2016, από την 1/1/2017 υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την αγροτική τους εκμετάλλευση, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς αυτό.

H ανωτέρω υποχρέωση αφορά όχι μόνο τους επαγγελματίες που για την άσκηση της δραστηριότητάς τους υπάγονται σε ΦΠΑ (π.χ. λογιστές, δικηγόροι κ.λ.π.) αλλά και τους επαγγελματίες που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορές κ.λ.π.) και

Επισημαίνεται ότι  στους επιτηδευματίες συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που διαχειρίζονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή λειτουργούν αγροτουριστικές μονάδες.

Οι εν λόγω ‹‹ αγρότες ›› θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την έναρξη του φορολογικού έτους.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.