Στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Λέσβου διοργανώνεται και το παρακάτω θεατρικό σεμινάριο. Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε τις παραστάσεις που θα διθούν μέσα στο Φεβρουάριο
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 , ώρα 20.00
«Το Αμάρτημα της μητρός μου» Το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού σε θεατρική προσαρμογή σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με πρωταγωνιστές τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και την Αγάπη Μανουρά
ΔΕΥΤΕΡΑ 8- ΤΡΙΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016, ώρα 21.00
«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με την πρωταγωνίστρια την Ελένη Ουζουνίδου
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016, ώρα 21.00
«Marvin’s Room» του Scott McPherson σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρης Καρατζιάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννα Σταυράκη, Στράτος Στρατηγαρέας.
ΤΡΙΤΗ 16- ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016, ώρα 21.00
«Που’ ναι η μάνα σου μωρή » από το ομώνυμο βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με πρωταγωνιστές την Βέρα Κρούσκα, την Αγάπη Παπαθανασίου και την Ορνέλλα Λούτη.
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 , ώρα 21.00
«Η Απολυμένη» του Αντώνη Τσιαπανίτη σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Διδασκάλου
«Θεατρικοί Βηματισμοί στο νησί της Λέσβου»υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου
Θεατρικό σεμινάριο
«O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγουως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος»
Με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη
Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Κυριακή 7 Φεβρουάριου και ώρα 12:00
Είσοδος δωρεάν
Το Σεμινάριοέχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης που έχει τιμηθεί για τη συμβολή του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει, εν είδει μαθήματος, το βιωματικό σεμινάριο «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος». Στο σεμινάριο αυτό θα αναλύσει τη μέθοδό του, επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια.
Όπως λέει ο ίδιος, κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα,που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του.
Αν ο σκοπός ενός έντεχνου έργου είναι η βαθειά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας αλήθειας, που οδηγεί στην κάθαρση και τη λύτρωση από το φόβο και τη σύγχυση, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.
Το σεμινάριο αποβλέπει στην κατανόηση του γεγονότος πως «κατά την απαγγελία ενός λογοτεχνικού κειμένου είτε αρχαίου είτε νέου, ο παράγων που ρυθμίζει την ορθότητα των σημασιών και του νοήματος της κάθε λέξης και της κάθε έκφρασης είναι, κατά κύριο λόγο, η ορθολογική προετοιμασία, που στηρίζεται στη λογική επεξεργασία της κάθε αυτόνομης νοηματικής φράσης, ώστε υπακούοντας σε λογικούς και ανάλογους αισθητικούς κανόνες να αποδώσει κατά την εκφορά της με ακρίβεια και πιστότητα το νόημα του κειμένου, αποφεύγοντας την παρερμηνεία ή την παρανόηση του» (Δήμος Αβδελιώδης)
Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν φωτοτυπίες με αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού, «Όνειρο στο Κύμα» και το «Μυρολόγι της Φώκιας» του Αλ. Παπαδιαμάντη και η «Γυναίκα της Ζάκυνθος» του Δ. Σολωμού, τα οποία, με την καθοδήγηση του Δ. Αβδελιώδη, θα μπορέσουν να προσεγγίσουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Μυτιλήνη: Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο, ώρα 12:00
Είσοδος δωρεάν
Πληροφορίες κρατήσεις 6933-413060