Μια σελίδα απ’ την Αντίσταση στη Λέσβο

Πριν από μέρες είχαμε αναρτήσει μια δημοσίευση με τον παραπάνω τίτλο η οποία αναδημοσιεύτηκε στον ΑΝΤΙΛΑΛΟ που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Στο δημοσίευμα αναφέραμε την περίπτωση τριών Νεοζηλανδών στρατιωτών οι οποίοι την άνοιξη του 1941 έφτασαν στο χωριό μας. Σύμφωνα με εξιστόρηση συγχωριανού μας τους στρατιώτες φιλοξένησαν σε συγκεκριμένα οικήματα και περιποιήθηκαν επώνυμοι χωριανοί μας, τελικά δε με πλεούμενο ενός Πλωμαρίτη διεκπεραιώθηκαν στα απέναντι παράλια.

DSC_0145Αναγνώστης του περιοδικού μας είπε ότι όπως θυμάται ο ίδιος τους Νεοζηλανδούς φιλοξένησαν και φρόντισαν άλλοι συγχωριανοί μας σε ένα άλλο οίκημα στο  Παγώνι. Επίσης πρόσθεσε ότι ο αναφερόμενος στο προηγούμενο δημοσίευμά μας Πλωμαρίτης διακινητής εκτελούσε χρέη γερμανικής καταδίωξης (είχε επιταχθεί το σκάφος του) και δεν ήταν δυνατό να ήταν αυτός που τους μετέφερε απέναντι.

‘Οπως και να έχουν τα πράγματα γεγονός που καταγράφεται και δεν αμφισβητείται είναι ότι η τοπική κοινωνία της Βρίσας πρόσφερε τη βοήθειά της στους ξένους στρατιώτες και γι αυτό έλαβε και το ευχαριστήριο δίπλωμα απ’ την Νεοζηλανδική κυβέρνηση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.