Απαντώντας στο σχόλιο μας σχετικά με το νερό που πίνουμε ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Ψαριανός μας έστειλε το παρακάτω mail:
Σχετικά με το σχόλιο<<για το νερό που πίνουμε>>,που δημοσιεύτηκε στο Vatera.gr, επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε τα εξής:κατά πρώτον θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό εμείς ως Σύλλογος να υποκαθιστούμε τις τοπικές Αρχές σε θέματα, αποκλειστικά, δικιάς τους ευθύνης. Ο Σύλλογός μας, βεβαίως, παρεμβαίνει για να υποβάλει προς τις Αρχές αιτήματα για επίλυση προβλημάτων και ακόμα συμπαρίσταται και βοηθά, κατά το μέτρο των δυνάμεών του, τόσο τους κατοίκους του χωριού μας, όσο και τις Αρχές, όταν και όπου κρίνει αυτό αναγκαίο. Όσον αφορά το θέμα της ύδρευσης του χωριού μας:το 2007 υποβάλαμε στον τότε δήμαρχο Πολιχνίτου το αίτημα αντικατάστασης του αγωγού, που μεταφέρει το νερό από το Αμπελικό, λόγω της επικινδυνότητας του αμιάντου από τον οποίο είναι κατασκευασμένοι οι υδροσωλήνες.(ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ τ.42 σελ. 31).Και επειδή το αίτημά μας αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία, αναγκαστήκαμε το 2009 να στείλουμε δείγματα νερού, από τη Βρίσα και τα Βατερά, για ανάλυση στο εργαστήριο ελέγχου νερών της ΚΕΔΚ Λέσβου. Οι αναλύσεις που έγιναν και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον ΑΝΤΙΛΑΛΟ(τ.46 σελ.23) δεν έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόσιν.
Μετά ταύτα, εάν η φθορά των αμιαντοσωλήνων έχει προχωρήσει, είναι αναγκαία μια νέα ανάλυση του νερού κι αυτό είναι υποχρέωση του δήμου Λέσβου. Οι κάτοικοι της Βρίσας, σε συνεργασία με το Τοπικό Συβούλιο και τους Βρισαγώτες δημοτικούς συμβούλους, μπορούν να απαιτήσουν μια αξιόπιστη απάντηση για την ποιότητα τού νερού που πίνουν. Και, εάν, παρ’ ελπίδα, η δημοτική Αρχή αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, τότε βεβαίως να παρέμβει και ο εξ Αθηνών Σύλλογός μας, για να ενισχύσει την προσπάθεια των κατοίκων της Βρίσας.
Από το Δ.Σ του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας.
Και μια μικρή διόρθωση: κατά τις αρχαιρεσίες της 29 Ιανουαρίου 2012,στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγη και ο Γεώργιος Μαργαρίτης.
Και μια συμπλήρωση:ο Κώστας Αναγνώστου ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου.
Στα παραπάνω -πολύ σωστά- γραφόμενα του Βασίλη θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
1. Αν περιμένουμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει απάντηση στο πρόβλημα(;) του νερού τελειώσαμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί(;) να δώσει λύση σε άλλα πολύ απλούστερα πράγματα. Εδώ και ένα τουλάχιστο χρόνο έχει φρακάρει το νεκροταφείο και όταν πεθάνει κάποιος τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να πείσουν ένα συγγενή να επιτρέψει την εκταφή δικού του προσώπου για να χωρέσει ο …νέος. Επειδή υπάρχει πρόβλημα για την αγορά οικοπέδου για επέκτασή του σκέφτηκαν να γκρεμίσουν τον τοίχο για να χρησιμοποιήσουν ένα τμήμα του χώρου έξω απ’ τον αυλότοιχο αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να περιφραχτεί αυτός ο χώρος!!! Ο αντιδήμαρχος άκουσα ότι πρότεινε αν πεθάνει κάποιος να τον θάψουν στον Πολιχνίτο!!!
2. Η πρότασή μου να ενεργοποιηθεί ο Σύλλογος της Αθήνας για μια “υπεύθυνη μελέτη και απάντηση” έγινε γιατί πέρα από το αδιαμφησβήτητο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα του χωριού πιστεύω ότι έχει και τις γνωριμίες και τις δυνατότητες να πάρει απαντήσεις από ειδικούς. Νομίζω ότι δεν λύνει το πρόβλημα μια ανάλυση νερού γιατί αν οι καρκινογόνες ίνες αμιάντου ελευθερώνονται σε ένα σπάσιμο δεν θα περιμένουν την ανάλυση του νερού για να εμφανιστούν αλλά θα έχουν βρεί καταφύγιο στο στομάχι κάποιου “τυχερού” Αν οι ειδικοί αποφανθούν ότι απ’ τα σπασίματα υπάρχει κίνδυνος τότε να σταματήσει να τροφοδοτείται το δίκτυο του χωριού και των Βατερών απ’ το νερό αυτό μέχρις ότου αντικατασταθούν οι αμιαντοσωλήνες.
3. Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση και τη συμπλήρωση σχετικά με τις εκλογές του Συλλόγου της Αθήνας. Φαίνεται ότι ο Κωστής είχε πιει αρκετά (στα επινίκεια) και μου έδωσε λειψές τις ειδήσεις.
4. Να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες στον κ. Κώστα Αναγνώστου για την εξυπηρέτηση χρόνων ως μέλος του Συλλόγου με την διανομή του Αντίλαλου και όχι μόνο.