Ο “Βατεριανός” Μιχάλης Γρηγορίου στο Μέγαρο Μουσικής

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, σύντροφος της αξέχαστης Μαρίας Ευαγ. Ταξείδη, παρουσιάζει την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής έργα του. Το παρακάτω κείμενο διαβάσαμε στο elculture.gr:

“Έναν χρόνο μετά το αφιέρωμα στην Ημέρα της Ποίησης (16/3/2014), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναδεικνύοντας και πάλι τη βαθιά σχέση του ποιητικού λόγου με τη μουσική δημιουργία μέσα από τον Κύκλο Ημέρες Ποίησης, υποδέχεται την Πέμπτη 19 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 20:30), στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ένα από τα πιο ανήσυχα πνεύματα της εποχής μας, τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου. Η Αφροδίτη Μάνου και ο Τάσος Αποστόλου θα ερμηνεύσουν σε πρώτη δημόσια εκτέλεση τα «Ανεπίδοτα γράμματα», την καντάτα του Γρηγορίου σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου, έργο 21 για κοντράλτο, βαρύτονο και οργανικό σύνολο (1976), ενώ η Θεοδώρα Μπάκα και ο Δώρος Δημοσθένους θα παρουσιάσουν τον Κύκλο τραγουδιών «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι», έργο 30 (1980-1), σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου.

«Ανεπίδοτα γράμματα» του Μιχάλη Γρηγορίου σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου, ένα από τα σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής που αποτέλεσε σταθμό και στον χώρο του πολιτικού τραγουδιού λόγω των αντιηρωικών του στίχων, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ζωντανή εκτέλεση, 38 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους σε δίσκο από τη Λύρα (με ερμηνευτές τότε την Αφροδίτη Μάνου και τον αξέχαστο Σάκη Μπουλά). Στην παρουσίαση των επτά τραγουδιών της καντάτας του Μιχάλη Γρηγορίου στις 19 Μαρτίου στο Μέγαρο συμμετέχουν η Αφροδίτη Μάνου και ο Τάσος Αποστόλου. Τους πλαισιώνει 11μελές μουσικό σύνολο. Για το έργο αυτό, οι στίχοι του οποίου είχαν γραφτεί στην εξορία, ο Άρης Αλεξάνδρου είχε καταθέσει κάποτε στον Γρηγορίου την παρακάτω σκέψη: «Νιώθω ότι τα Ανεπίδοτα γράμματά μου έφτασαν επιτέλους στον αποστολέα τους».

μιchalis-grigoriouΣτο δεύτερο μέρος της συναυλίας-αφιερώματος θα παρουσιαστεί –επίσης σε πρώτη εκτέλεση και με πλήρη διανομή ύστερα από 35 χρόνια– ο Κύκλος τραγουδιών«Ο Οδυσσέας στο ποτάμι». Ερμηνεύουν η Θεοδώρα Μπάκα και ο Δώρος Δημοσθένους. Τους τραγουδιστές συνοδεύει μουσικά 8μελές σύνολο. Όπως σημειώνει ο Γρηγορίου, το έργο αυτό γράφτηκε ύστερα από ένα «στοίχημα» που είχε βάλει με τον Χατζιδάκι πάνω στο ποιος είχε γράψει τη μουσική για μια κινηματογραφική ταινία. «Εάν έχανα το στοίχημα», λέει ο Γρηγορίου, «θα έγραφα ένα έργο και θα του το αφιέρωνα. Eυτυχώς, έχασα το στοίχημα!» Ο Οδυσσέας, που είχε αποτελέσει μια από τις πρώτες παραγωγές της δισκογραφικής εταιρείας Σείριος του Μάνου Χατζιδάκι (τότε με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Λέκκα), βασίζεται σε ποιήματα-μινιατούρες του σπουδαίου ποιητή Τάκη Σινόπουλου. Η εξαιρετικά μικρή έκταση των στίχων επιτρέπει στον συνθέτη να αντιμετωπίσει τις φωνές ως ισότιμους ρόλους με τα όργανα της ορχήστρας, δημιουργώντας 12 γοητευτικά μουσικά αραβουργήματα.

Εισιτήρια

Ζώνη Β’: 19 € , Ζώνη Α’ : 30 €, Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7 €, 65+, πολύτεκνοι: 12 €”

Χαιρόμαστε να βλέπουμε ανθρώπους που έχουν αγαπήσει τον τόπο μας και αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σ’ αυτόν να ξεχωρίζουν και να διακρίνονται. Καλούμε γι αυτό τους χωριανούς μας της Αθήνας να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Πιστεύουμε ότι ο Μιχάλης μπορεί να βρει τον τρόπο να ανταποδώσει αυτήν την τιμή προσφέροντας στην τοπική κοινωνία με κάποιο τρόπο ένα δείγμα του έργου του ή με όποιον άλλο τρόπο αυτός νομίζει.

Καλή επιτυχία!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Ο “Βατεριανός” Μιχάλης Γρηγορίου στο Μέγαρο Μουσικής

  1. Ο/Η Μιλτιάδης Κόντος λέει:

    Καλή επιτυχία στόν Μιχάλη Γρηγορίου, και ελπίζω αρκετοί χωριανοί μας να τον τιμήσουν με την παρουσία τους.
    Απ’την άλλη μεριά αν ο κ. Γρηγορίου θελήσει να ανταποδώσει τις ευχαριστίες του θα συνιστούσα ,
    μιας και κατασκευάζεται το πεζοδρόμιο στα Βατερα ,
    να ( ΧΑΡΙΣΕΙ ) 2 μέτρα πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι του, εφόσον ειναι απο τα λίγα σημεία της παραλιακής που δεν έχουν αφήσει ούτε 2 μέτρα πεζοδρόμιο .

  2. Ο/Η Μιλτιάδης Κόντος λέει:

    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.