Το πρωί βρέθηκα σε ένα ιχθυοπωλείο στον Πολιχνίτο, όπου συναντήθηκα με έναν ακόμα συνταξιούχο εκπαιδευτικό και με έναν Πολιχνιάτη που έχει αναλωθεί στο ξεσκάλισμα της ιστορίας και της παράδοσης του Πολιχνίτου.
Ο καταστηματάρχης ξαφνικά θέτει το ερώτημα: Είναι αλήθεια ότι το Δημοτικό σχολείο του Πολιχνίτου χτίστικε αρχικά για νοσοκομείο; Ένας απ’ την ομήγυρη επιβεβαιώνει ότι αυτό αναφέρει ο Δ. Μπούμπας στο έργο του “Πετρόκτιστα διδακτήρια στη Λέσβο”.
Στο τεύχος που εκδώσαμε ως Ομάδα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Λυκείου Πολιχνίτου το σχολικό έτος 1998-99 (για τη Μέση Εκπαίδευση της περιοχής μας) υπάρχει ένα αφιέρωμα στην προσφορά της Εκκλησίας του Πολιχνίτου στην εκπαίδευση του τόπου. Τις πληροφορίες τις είχαμε πάρει από το βιβλίο πρακτικών της ενοριακής επιτροπής του Αγίου Γεωργίου.
Η Εκκλησία του Πολιχνίτου είχε επισκευάσει το παλιό Διοικητήριο του χωριού (εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο Άγιος Παύλος) για να στεγασθεί “Αρρεναγωγείο”, τα κτίρια στα οποία θα στεγάζονταν η Αστυνομία και το Ειρηνοδικείο για να εγκαταλείψουν το κτίριο αυτό, το παλιό σχολείο (εκεί όπου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το Ειρηνοδικείο) για σχολείο Θηλέων και το τούρκικο Τζαμί (εκεί όπου σήμερα είναι το Γηροκομείο) για να στεγασθεί το Ελληνικό Σχολείο και μετέπειτα Ημιγυμνάσιο .
Οι χώροι όμως αυτοί ήταν πολύ μικροί για να χωρέσουν τους χίλιους μαθητές (όπως αναφέρεται στα πρακτικά) και γι αυτό η Εκκλησία αποφάσισενα χτίσει καινούριο και μεγάλο σχολείο. Από το 1919 άρχισε να συγκεντρώνει ξυλεία (μέχρι το Άγιο Όρος έφτασε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος) και άλλα υλικά τα οποία αποθήκευσε σε αποθήκη του ελαιοτριβείου επειδή οι τιμές ανέβαιναν.
Παράλληλα είχε υποβληθεί και η σχετική αίτηση για την ανέγερση του σχολείου και επειδή καθυστερούσε ο ίδιος Αρχιμανδρίτης πήγε στα Υπουργεία Παιδείας και Συγκοινωνιών στην Αθήνα για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.
Για να υλοποιηθεί το πολυδάπανο αυτό έργο (η Κοινότητα είχε υποσχεθεί 300.000 αλλά έδωσε μόνο τις 60.000) η Εκκλησία πούλησε το 1924 3 λιβάδια (Οξύ, Ραχτιανά Αλώνια, Λίβαδος) 3 οικόπεδα (Πέρα ποταμό, Αγία Παρασκευή, Πνακά) 2 χωράφια (Χαλήλ, Παρακοιλιώτικα) και 2 λιοκτήματα ( Μονοδέντρι και Στρογγυλού) Το 1925 πούλησε δυο άγονα οικόπεδα (Λίβαδο, Ραχτιανά Αλώνια) Το 1927 πούλησε 2 γήπεδα (Άγιο Βασίληκαι Άγιο Νικόλαο) και ένα βοσκότοπο στην Πλάτη
Το διδακτήριο ολοκληρώθηκε τελικά το 1930, την περίοδο που ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν υπουργός Παιδείας.
Η Εκκλησία πρόσφερε στο σχολείο θρανία και εποπτικά μέσα και αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα το χώρο μπροστά απ’ το διδακτήριο, που ήταν τούρκικο νεκροταφείο, για να διαμορφωθεί ως αυλή και κράτησε στην άκρη δυο μικρά μαγαζάκια (χαμηλά για να μην κόβουν τη θέα ) για να τα εκμεταλλεύεται.
Σημείωση: Ο κ. Μπούμπας δεν αναφέρει ότι το κτίριο προοριζόταν για Νοσοκομείο αλλά ότι το 1920 σχεδίαζαν να χτίσουν ένα νοσοκομείο.
ΑΡΧΟΝΤΙΑ