Σήμερα η παγκόσμια ημέρα αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Σήμερα, τρίτη Τετάρτη του μήνα Νοέμβριου, είναι η παγκόσμια ημέρα της αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τη βελτίωση της φροντίδας για τη ΧΑΠ σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως ο πρωινός βήχας των καπνιστών θα έπρεπε να θεωρείται νόσος των πνευμόνων

Η Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ γιορτάζεται κάθε χρόνο, την τρίτη Τετάρτη του Νοέμβρη, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις και ενημερώσεις λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον 50 κράτη. Ιατροί και ασθενείς συμμετέχουν εξίσου, προκειμένου να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τα συμπτώματα, τις επιπτώσεις και τη φαρμακευτική αγωγή της νόσου.

Η νόσος έχει προσβάλει συνολικά πάνω από 450.000.000 ανθρώπους τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη, ενώ υπολογίζεται πως είναι ήδη η τέταρτη αιτία θανάτου (3.000.0000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από ΧΑΠ), και μέχρι το 2020 αναμένεται να γίνει τρίτη αιτία παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη ΧΑΠ σε μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες των επόμενων χρόνων.

Κύρια αιτία της νόσου αποτελεί το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ενώ επιβαρυντικά λειτουργούν και η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι λοιμώξεις που έχουν εμφανισθεί σε νεαρότερη ηλικία του καπνιστή. Το  ετήσιο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής της νόσου είναι τεράστιο, μόνο στις ΗΠΑ ξοδεύονται πάνω από 24 δις. δολάρια.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι καπνιστές, σύμφωνα με μελέτη της Πνευμονολογικής Εταιρείας. Από αυτούς τουλάχιστον 800.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.