intro


Εκθέματα Συλλογής


Κατά την διάρκεια των παλαιοντολογικών ανασκαφών στα Βατερά της Λέσβου ανακαλύφθηκαν διαφόρων ειδών απολιθώματα μέσα σε ποτάμια ιζήματα. Πολλά από τα απολιθώματα βρέθηκαν σε φυσική ανατομική θέση κάτι που δείχνει ότι ανήκουν στο ίδιο άτομο. Άρα αποκλείεται μεταφορά από μεγάλη απόσταση. Αυτό μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις διαστάσεις και τις αναλογίες των ζώων , επιτρέποντας μας να δημιουργούμε ρεαλιστικές αναπαραστάσεις.




Χελώνα


Στα Βατερά έχει βρεθεί μια γιγαντιαία χελώνα το μέγεθος της οποίας είναι ανάλογο με εκείνο της Geochelone atlas. Το μέγεθος της ήταν συγκρίσιμο με εκείνο ενός μικρού αυτοκινήτου. Είχε μήκος 2.5 μέτρα, ύψος 1,6 μέτρα και βάρος 1000 kgr.Είναι η πρώτη φορά που μία γιγαντιαία χελώνα βρίσκεται σε μια Ευρωπαϊκή ηπειρωτική πανίδα. Επίσης βρέθηκε στη Λέσβο μια μικρή χελώνα, Testudo sp, στον ίδιο σχηματισμό αλλά σε άλλη θέση.



Αντιλόπη

Αρτιοδάκτυλα


Η εξέλιξη των αρτιοδακτύλων άρχισε πριν από πενήντα περίπου εκατομμύρια χρόνια, παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία μορφών. Η εξελικτική πορεία κάποιων μορφών οδήγησε στις αντιλόπες, στα βοοειδή, στις καμηλοπαρδάλεις και στα ελαφοειδή. Οι αντιλόπες, τα βοοειδή, και οι καμηλοπαρδάλεις προσαρμόστηκαν για διαβίωση σε ανοιχτές περιοχές ενώ τα ελαφοειδή εξελίχθηκαν σε τυπικά δασόβια είδη.
Στα Βατερά έχουν βρεθεί τρία είδη αντιλόπης, δυο είδη γαζέλλας, (μια μικρόσωμη και μια μεγάλου μεγέθους) και μια αντιλόπη με σπειροειδή κέρατα, η Gazelllospira torticornis. Επίσης έχει βρεθεί ένα μεγάλο βοοειδές, Leptobos sp., καθώς και μια καμηλοπάρδαλη.


Ίππος


Η εξέλιξη του ίππου άρχισε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτής της εξέλιξης παρουσιάστηκε μια μείωση του αριθμού των δακτύλων των ζώων αυτών .
Η εξέλιξη των ίππων άρχισε με ένα τετραδάκτυλο (στα εμπρόσθια άκρα) ζώο, το Hyracotherium. Αυτό έδωσε γένεση σε μια εξελικτική πορεία τριδάκτυλων αλόγων, τον Mesohippus και το Anchitherium. Αυτά τα είδη είχαν προσαρμοστεί για διαβίωση στα μέσα στο δάσος.
Μια δεύτερη εξελικτική πορεία κατέληξε στο Hipparon. Σε αυτήν παρουσιάζεται μια μεγέθυνση του μεσαίου δακτύλου, προκαλώντας μια ανύψωση των πλευρικών δακτύλων.
Η Τρίτη εξελικτική γραμμή παρουσίασε μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση των πλευρικών δακτύλων οδηγώντας στο μονοδάκτυλο σημερινό ίππο(Equus).
Η αιτία των αλλαγών στον τρόπο βάδισης των ίππων ήταν οι παγκόσμιες κλιματολογικές αλλαγές του παρελθόντος που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δασών. Οι δασόβιοι τότε ίπποι, προσαρμόστηκαν πλέον στη διαβίωση σε ανοιχτά περιβάλλοντα.


Πίθηκος


Εξέλιξη της δίποδης βάδισης στα πρωτεύοντα.
Κατά την διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των πρωτευόντων ο διποδισμός αναπτύχθηκε δυο φορές . Πρώτα στην αρχή του Πλειοκαίνου από τα ανθρωποειδή , και αργότερα στο Μέσω Πλειόκαινο από τους κερκοπίθηκους της Ευρώπης. Και στις δύο περιπτώσεις ο διποδισμός σχετίζεται με το περιβάλλον σαβάνας.
Ο αστράγαλος μεταβιβάζει το βάρος του σώματος προς το έδαφος. Η μορφολογία του οστού αυτού μας πληροφορεί για το πώς τα ζώα κινούνται . Ο αστράγαλος του Paradolichopithecus ομοιάζει, από λειτουργικής άποψης , με εκείνον του Australopithecus και διαφέρει σε αρκετές απόψεις από εκείνων των τετραπόδων πιθήκων (Pan) και μαϊμούδων (Papio). Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνουμε ο Paradolichopithecus ήταν δίποδος.


Ελάφι


Στα Βατερά έχει βρεθεί ένα τουλάχιστον είδος ελαφιού. Αυτό το είδος είχε το μέγεθος ενός Dama. Αυτό το ελαφοειδές πιθανόν να είναι ίδιο είδος με το Cervus rhenanus, που έχει βρεθεί στην περίπου ίδιας ηλικίας θέση Telegen της Ολλανδίας. Τα ελάφια ζούσαν στις περιορισμένες έκτασης δασώδεις εκτάσεις που αναπτύσσονταν γύρω από τις κοίτες των ποταμών και τις λίμνες.


Σαρκοφάγα


Η εξέλιξη των σαρκοφάγων άρχισε πρίν από 50 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα τα σαρκοφάγα παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία μορφών. Στην τάξη αυτή υπάγονται ζώα αποκλειστικά κρεοφάγα, όπως οι τίγρεις, τα λιοντάρια και οι ύαινες καθώς και κάποια ζώα με ποικίλες διατροφικές συνήθειες όπως οι λύκοι και οι αρκούδες. Κατά τη διάρκεια τις εξελίξεως τους κάποια σαρκοφάγα προσαρμόστηκαν σε μια διατροφή αποκλειστικά με φύλλα όπως το γιγαντιαίο Πάντα.


Ελέφαντες


Η διάρκεια 50 εκατομμυρίων χρόνων εξελικτική ιρστορία των ελεφαντών έχει δώσει μια μεγάλη ποικιλία ειδών τα οποία είχαν προσαρμοστεί σε διαβίωση σε δάση ή σαβάνες. Μια εξελικτική πορεία οδήγησε στο Dinotherium μια άλλη στο Anancus και μια τρίτη στο Mammuthus.
To Dinotherium έχει δόντια με ράχεις κατάλληλα για το κόψιμο των φύλλων στο δάσος . Τα ζώα αυτά εξαφανίστηκαν πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια. Τo Anancus έχει δόντια βουνοδοντικού τύπου για μια πιο ποικίλη διατροφή. Εξαφανίστηκε 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το Mamuthus έχει δόντια με ελάσματα κατάλληλα για την μάσηση χόρτου. Το Mammuthus είναι συγγενικό με τον σημερινό Ινδικό ελέφαντα.
Στα Βατερά έχουν βρεθεί δυο τύποι ελέφαντα. Το Mammuthus meridionalis και το Anancus arvenensis.



Επιστροφή