Για τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας

Tsoukalas_Nikolaos_1

Από τη συμμετοχή του Νίκου στην πρόσκληση της Βιβλιοθήκης

Από το Νίκο Τσουκαλά, ο οποίος τους δυο καλοκαιρινούς μήνες ορίστηκε υπεύθυνος του Μουσείου του χωριού μας, πήραμε την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε.

Αξίζει να σημειώσουμε τη συμμετοχή του στην εθελοντική εξόρμηση για τον καθαρισμό των άκρων του δρόμου Βρίσας-Βατερών αλλά και την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Βιβλιοθήκης για την κατάθεση φωτογραφιών.

Μουσείο Βρίσας – Ευχαριστίες και μερικές σκέψεις

Αγαπητοί Βρισαγώτες και λοιποί,
Τώρα πια εγώ βρίσκομαι αλλού, αλλά ομολογώ ότι το μυαλό μου συχνά πυκνά ταξιδεύει νοερά πίσω στο χωριό με τον πλάτανο, την βιβλιοθήκη, το μουσείο, τα ωραία σπίτια, την παραλία στα χθαμαλά και φυσικά τους ωραίους ανθρώπους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.
Η πρώτη προσέγγιση προς το πρόσωπό μου ήταν άλλοτε εγκάρδια από την πρώτη κουβέντα και άλλοτε ψυχρή ίσως διερευνητική, απολύτως φυσιολογικό με τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί από την άνοιξη και ανέτρεψαν ισορροπίες και καταστάσεις άρδην. Από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της διαμονής μου ήταν το μείζον. Οι προσπάθειες της πρώην προέδρου Ευαγγελίας Νικέλλη και του προέδρου Βρισαγωτών Αθήνας Κώστα Σταυρινού απέδωσαν καρπούς και έτσι σύντομα μετακινήθηκα στα Βατερά. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω εγκαρδίως τον Στρατή Προκοπίου για την φιλοξενία του στα διαμερίσματα τού Προκόπα «Σαπφώ & Νεράιδα» καθώς και τον Παναγιώτη Κουδουνή αντίστοιχα για το Ξενοδοχείο «Ειρήνη». Χωρίς την δική σας συμβολή θα είχαμε καταφέρει να παραμείνει το μουσείο κλειστό ολόκληρο το καλοκαίρι, την πιο σημαντική για αυτό περίοδο.
Πολλές ευχαριστίες θέλω να εκφράσω και στον νέο πρόεδρο Στρατή Παράκοιλα για τον ενθουσιασμό αλλά και την βοήθεια που μου προσέφερε απλόχερα κάθε φορά που του την ζητούσα, καθώς επίσης και για την πρωτοβουλία του να αναλάβει επικουρικά την διάθεση εισιτηρίων στα μαγαζιά αλλά και στον κάθε ένα σας ξεχωριστά. Ευχαριστώ επίσης και τον Κώστα Καραΐσκο για την ευγενή πράξη να μου προσφέρει σημαντικό αριθμό δωρεάν γευμάτων στο εστιατόριό του. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπέροχη γειτονιά του Αγ. Κωνσταντίνου για την θερμή «αγκαλιά» που μου έδειξε, αλλά και όλους εσάς που όλο αυτό το διάστημα ήσασταν δίπλα στο μουσείο παντοιοτρόπως .
Πολλά μπορεί να ακούγονται ένθεν κακείθεν για τον οικονομικό απολογισμό του διαστήματος παραμονής μου, γι’ αυτό και θα αναφερθώ εδώ αναλυτικά. Το δάνειο που έλαβε το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας για την μισθοδοσία μου, καθώς και τα διάφορα έξοδα τού μουσείου για την συντήρησή του, είχαν θέσει ως ελάχιστο στόχο εσόδων περίπου τα 2000 €. Δυστυχώς, το ποσό αυτό δεν καλύφθηκε παρουσιάζοντας έλλειμμα το οποίο θα πρέπει τώρα να καλυφθεί με άλλους τρόπους. Συγκεκριμένα, από τις επισκέψεις στο μουσείο εισέπραξα συνολικά 1.258 € περίπου όσα ήταν τα έσοδα του μουσείου ολόκληρο το 2013 πράγμα το οποίο είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό για το μέλλον, ενώ από τα εισιτήρια που διέθεσε ο Στρατής Παράκοιλας προς εσάς άλλα 400 €, ήτοι γενικό σύνολο στα 1658 €. Αυτό πάντως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ακόμα και σχεδόν δύο μήνες από την επαναλειτουργία του μουσείου ερχόντουσαν επισκέπτες -ακόμη και από τα Βατερά- που πέρασαν τυχαία γνωρίζοντας ότι είναι ακόμη κλειστό. Θεωρούσα ότι η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε για το κλείσιμο θα είχε και αντίστοιχη κατά την επαναλειτουργία, αλλά πάντα τα άσχημα νέα ακόμη σε μια μικρή κοινωνία επικρατούν. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το τι ακόμη μπορούσε να γίνει. Το σημαντικό είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα και πάντα με ορίζοντα την επόμενη θερινή περίοδο. Μετά από την δίμηνη εμπειρία μου με τον συγκεκριμένο χώρο, με τον διευθυντή του μουσείου κ. Θεοδώρου Γεώργιο αναλύουμε τα δεδομένα για την όσο το δυνατόν πληρέστερη επαναπροσέγγιση του όλου θέματος, πάντα με γνώμονα την βιώσιμη λειτουργία του μουσείου.
Τέλος, ευχαριστώ τον Στρατή Νικέλλη για την δυνατότητα που μου δίνει αυτή την στιγμή να επικοινωνώ μαζί σας. Καλό χειμώνα!
Εγκαρδίως,
Νικόλας Τσουκαλάς

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.