Για το αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Φωκά

Πριν λίγες μέρες είχαμε δημοσιεύσει την επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος της Αθήνας στο Δήμαρχο Λέσβου για την τοπογραφική αποτύπωση του περιβάλλοντα χώρου του Παλιόπυργου καθώς και του λιμανιού στον Άγιο Φωκά. Σήμερα δημοσιεύουμε ένα ενημερωτικό κείμενο για το αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Φωκά το οποίο είχε την καλή διάθεση να μας στείλει ο χωριανός μας δημοτικός σύμβουλος Στρατής Καραγεωργίου. Με την ευκαιρία αυτή τονίζω δυο πράγματα. Πρώτο: η στήλη μας είναι ανοιχτή σε κάθε εκλεγμένο (οποιασδήποτε βαθμίδας) για θέματα που αφορούν το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή μας. Δεύτερο: πιστεύω ότι τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής μας δεν τους έχουμε αξιοποιήσει όσο θα μπορούσαμε. Οι σύλλογοι της περιοχής μας και το τοπικό συμβούλιο μόνο να κερδίσουν έχουν με την όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία μαζί τους. Με τους χωριανούς μας πρώτα (Καραγεωργίου και Ταξείδη) αλλά και με τους υπόλοιπους που κατάγονται απ’ την περιοχή μας, οι οποίοι μάλιστα είναι αρκετοί. Αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έπρεπε να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους συλλόγους στέλνοντας ενημερωτικά σημειώματα για κάθε ενέργειά τους που έχει άμεσο αντίκτυπο στο χωριό μας.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Ένας από τους σημαντικούς κλάδους του νησιού μας στο πρωτογενή τομέα της Αγροτικής οικονομίας είναι η αλιεία. Σήμερα υπάρχει στο νησί ένας σημαντικός στόλος από επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, που βρίσκονται διάσπαρτα και άναρχα σε όλες τις ακτές της Λέσβου.

Επίσης γύρω από τα αλιευτικά καταφύγια αναπτύσσεται κατά κανόνα και ο τουρισμός (βλέπε ταβέρνες, αρχαία στον Άγιο Φωκά κ.α.).

Τα περισσότερα αλιευτικά καταφύγια σήμερα είναι παράνομα και δεν ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, αφού αυτό δεν διαθέτει χερσαία ζώνη στη περιοχή που βρίσκονται. Άρα υπεύθυνος για τη διαχείριση τους είναι ο Δήμος, αφού αυτά βρίσκονται κατά κανόνα εντός οικισμών και τα εκμεταλλεύονται πολίτες της Λέσβου.

Σε όλα αυτά τα αλιευτικά καταφύγια απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε εργασία ακόμα και εκβάθυνση. Έτσι οι Δημοτικές Αρχές και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, από παλαιά μέχρι και σήμερα, αναγκάζονται να πραγματοποιούν κάποια, απαραίτητα έργα συντήρησης στα όρια της νομιμότητας.

Επίσης οι αλιείς (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα (π.χ. απομάκρυνση λαδιών και άλλων ρύπων, φωτισμός, υδροδότηση κ.α.).

Με το Νόμο 2971/2001 που ισχύει μέχρι και 31/12/2011 και αφορά «Αιγιαλό, παραλία και άλλες διατάξεις» δίνεται η δυνατότητα της νομιμοποίησης των αλιευτικών καταφυγίων. Που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική εκμετάλλευση τους από τον Δήμο και τη δυνατότητα να συντηρηθούν και να επισκευαστούν.

Πρέπει εδώ να τονίσω ότι η ολοκλήρωση της διαδικασία για την νομιμοποίηση των καταφυγίων αυτών, είναι αρκετά γραφειοκρατική (περιβαλλοντικές μελέτες κ.α.) και αρκετά δύσκολη, κυρίων αν υπάρχουν αρχαία στη περιοχή (βλέπε αλιευτικό καταφύγιο  Άγιου Φωκά).

Επί Καποδίστρια, οι Δημοτικές Αρχές της περιοχή μας, δυστυχώς δεν είχαν κινήσει τη διαδικασία. Από της αρχές του έτους 2011 πιέζαμε τη Δημοτική Αρχή για τα αλιευτικά καταφύγια της περιοχής μας. Στο Δημοτικό συμβούλιο στις 12/11/2011, όταν ήρθε το θέμα της έγκρισης από το Δ.Σ., για την νομιμοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων του Λ. Τ. Λ., έθεσα στον αρμόδια Αντιδήμαρχο, την ευθύνη που έχει να προλάβει τις προθεσμίες, και να εντάξει στο Νόμο όσα περισσότερα  αλιευτικά καταφύγια μπορεί. Κάνοντας ιδιαίτερη προσπάθεια για αυτά που υπάρχουν στην περιοχή μας (Σκαμνιούδι – Λισβορίου, Άγιος Παύλος – Βασιλικών, Νυφίδας – Πολιχνίτου και φυσικά του Αγίου Φωκά στο χωριό μας).

Σήμερα πράγματι, ο Δήμος Λέσβου, ζητά την νομιμοποίηση 32 αλιευτικών καταφυγίων, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων (4) της περιοχής μας. Έγινε τουλάχιστον η αρχή για να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα και να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να βρεθεί μία οριστική λύση. 

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ  Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Για το αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Φωκά

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.