Ένας ακόμα δωρητής του σχολείου

Στο τελευταίο τεύχος του “Αντίλαλου” αλλα και στη σελίδα μας αυτή (πριν λίγους μήνες) δημοσιεύτηκαν τα ονόματα (όλων;) των δωρητών και των ευεργετών του σχολείου μας, όπως αυτά προέκυψαν από μια σχετική εργασία του αείμνηστου δασκάλου Γ. Ταξείδη, από τους αναρτημένους σχετικούς πίνακες στο διάδρομο του κτιρίου και από τα υπόλοιπα βιβλία του αρχείου του.

Scan_Pic0101 Scan_Pic0099 Για κάποια από τα πρώτα ονόματα του πίνακα δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί  το είδος Scan_Pic0100aτης δωρεάς τους και είχαμε υποθέσει ότι πιθανόν οι δωρεές τους να είχαν γίνει στο σχολείο πριν αυτό εγκατασταθεί στο τωρινό διδακτήριό του.

Στο έγγραφο που παρατίθεται (η δεύτερη σελίδα επαναλαμβάνει ένα τμήμα της πρώτης για να φαίνονται οι τελευταίες γραμμές του κειμένου) και το οποίο είναι η διαθήκη του Ευστρατίου Χαρ. Καβουρή η οποία συντάχτηκε το 1888 (από το αρχείο Διονύση Λαμπρόπουλου) προκύπτει ότι ο διαθέτης άφησε με τη διαθήκη του 15 μετζήτια στο σχολείο. Επιβεβαιώνεται έτσι η προσέγγιση ότι δωρητές για το σχολείο του χωριού μας υπήρχαν και κατά τον δέκατο ένατο αιώνα.

Από το κείμενο βέβαια προκύπτουν και άλλες πληροφορίες, όπως οι μουχτάρηδες της εποχής κ.λ.π.

Υ.Γ. Ας προσέξουμε λίγο το όνομα του χωριού για να καταλάβουμε και τον τρόπο με τον οποίο αυτό αλλιωνόταν: Είναι γραμμένο “Βρυσσά” αλλά στη συνέχεια το δεύτερο “σ” είναι διορθωμένο σε “ι” δηλαδή το “Βρυσσά” έχει διορθωθεί σε “Βρυσιά”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Εκπαίδευση, Κοινωνική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.