H Βιβλιοθήκη υπενθυμίζει

Αναδημοσιεύουμε δυο προτάσεις της βιβλιοθήκης του χωριού μας για το καλοκαίρι.

Οι εντυπώσεις μας με μια φωτογραφία

sima_vivl_smallΣτο τέλος του καλοκαιριού, τόσο για μας του ντόπιους που ολόκληρο ή ένα μέρος του θα το περάσουμε εδώ, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής μας στο μυαλό μας θα έχουν αποτυπωθεί κάποιες εικόνες, κάποιες εντυπώσεις. Εντυπώσεις θετικές μα και αρνητικές.
Η Βιβλιοθήκη Βρίσας «Κ. Τσέλεκα» σας προσκαλεί να αποτυπώσετε τις εντυπώσεις σας αυτές με μια ή περισσότερες φωτογραφίες και να μας τις στείλετε στη διεύθυνση: vivliovrisas@hotmail.gr (η σε περίπτωση προβλήματος επικοινωνίας στο vatera-gr@hotmail.com) Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να αφορούν τοπία, φυτά, ζώα, πρόσωπα, εικόνες απ’ την καθημερινή ζωή ή οτιδήποτε άλλο σας εντυπωσίασε από την ευρύτερη περιοχή μας (Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου).
Κάθε άτομο μπορεί να στείλει μέχρι 5 φωτογραφίες. Ως όνομα της φωτογραφίας θα πρέπει να τίθεται το όνομα του αποστολέα (ή ψευδώνυμο) με αριθμητικό προσδιορισμό αν οι φωτογραφίες είναι περισσότερες από 1. Σε συνημμένο αρχείο θα υπάρχουν οι λεζάντες για κάθε φωτογραφία.
Στο τέλος του καλοκαιριού (γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου) θα γίνει κλήρωση τριών φωτογραφιών για κάθε πενηντάδα (Αν έχουν σταλεί μέχρι πενήντα φωτογραφίες θα κληρωθούν 3, αν έχουν σταλεί από 51 μέχρι 100 θα κληρωθούν 6 κ.ο.κ.) Στους αποστολείς των φωτογραφιών αυτών θα δοθούν ή θα σταλούν (όπου γης) δώρα από την περιοχή μας. Η κλήρωση μιας φωτογραφίας ατόμου που έχει στείλει περισσότερες βγάζει αυτόματα τις υπόλοιπες εκτός κλήρωσης (χωρίς να επηρεάζεται ο αριθμός των κληρώσεων.
Όλες οι φωτογραφίες θα παραμείνουν στο ηλεκτρονικό αρχείο της Βιβλιοθήκης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς όμως από τη χρήση αυτή να δημιουργείται οικονομικό όφελος και με αναφορά στο όνομα του προσώπου που τις έστειλε. Οι φωτογραφίες που θα κληρωθούν αλλά και άλλες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα vatera.gr
Σας καλούμε λοιπόν να μην ξεχάσετε τις φωτογραφικές σας μηχανές!

………………………….

Πρόσκληση για δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι

https://vatera.gr/platanos/wp-content/uploads/2014/01/sima_vivl_small.pngΗ Βιβλιοθήκη Βρίσας «Κώστα Τσέλεκα» καλεί τα παιδιά ηλικίας 10-16 χρόνων, ανεξάρτητα απ’ τον τόπο καταγωγής ή κατοικίας τους, σε μια δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους.
Συγκεκριμένα:
Η βιβλιοθήκη έχει στα ράφια της 14 αλφαβητάρια και αναγνωστικά που χρησιμοποιήθηκαν στα ελληνικά σχολεία για να μάθουν την ελληνική γλώσσα οι προηγούμενες γενιές (από το 19  και τον 20 αιώνα), επανακτυπωμένα και ολοκαίνουρια .
Καλεί παιδιά των παραπάνω ηλικιών να δανειστούν και να «διαβάσουν» ένα απ’ τα βιβλία αυτά και να το συγκρίνουν με το αντίστοιχο βιβλίο που είχαν χρησιμοποιήσει τα ίδια σε κάποια τάξη. Να καταγράψουν τις διαφορές που παρατήρησαν ανάμεσα στο παλιό και στο νέο. Όποιες διαφορές μπορούν να εντοπίσουν∙ από την εμφάνιση μέχρι το περιεχόμενο. Να πουν ποιο τους άρεσε περισσότερο δικαιολογώντας τη γνώμη τους.
Στο καλύτερο κείμενο από κάθε κατηγορία-βιβλίο θα δοθεί ένα βραβείο-δώρο. Σε κάθε παιδί που θα προσπαθήσει θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα. Η προθεσμία για την υποβολή των εργασιών ορίζεται ως τις 31 Ιουλίου 2014. Το βιβλίο που θα δανειστεί ένα παιδί θα μπορεί να το κρατήσει μέχρι ένα μήνα. Μπορεί κάποιο παιδί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και με κάποιο άλλο βιβλίο-αναγνωστικό (εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στο παρακάτω Παράρτημα) αρκεί να μας το προσκομίσει για την αξιολόγηση.
Τα μέλη της επιτροπής κρίσης, τον τρόπο κατάθεσης των εργασιών, και την ακριβή περιγραφή των βραβείων θα τα ανακοινώσουμε πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Τα αλφαβητάρια και αναγνωστικά που διατίθενται
Αλφαβητάριο 1892
Αναγνωστικό Β Οι τρεις φίλοι 1923
Αναγνωστικό Γ Τα ψηλά βουνά 1929
Αναγνωστικό Ε Ο Πύργος του Βοσπόρου 1931
Αναγνωστικό Β Ο κόσμος του παιδιού 1932
Αναγνωστικό Β Η χαρά των παιδιών 1934
Αλφβητάριο 1935
Αλφαβητάριο Τα παιδάκια 1939
Αναγνωστικό Γ & Δ Τα αετόπουλα 1944
Αναγνωστικό Β Κρινολούλουδα 1947
Αναγνωστικό Γ Ελληνόπουλα 1947
Αλφαβητάριο Τα καλά παιδιά 1949
Αναγνωστικό Ε 1952
Αλφαβητάριο 1981

2. Επίσης η βιβλιοθήκη ανακοινώνει τα εξής:

 

Διευκρινήσεις-Οδηγίες

 Παραλήφθηκαν από παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας όλα τα αλφαβητάρια και αναγνωστικά που διέθετε η βιβλιοθήκη μας. Κάποια απ’ αυτά έχουν ήδη επιστραφεί και υπάρχει η δυνατότητα να παραληφθούν και από άλλα παιδιά.

Διευκρινίζουμε:

  1. Προθεσμία υποβολής των εργασιών μέχρι το Σαββάτο 2 Αυγούστου.
  2. Οι εργασίες θα είναι χειρόγραφες ή εκτυπωμένες από υπολογιστή. Στην αρχή θα αναφέρεται το βιβλίο που μελετήθηκε (π.χ. Αναγνωστικό «Τα καλά παιδιά» ή Αλφαβητάριο 1891» Στη συνέχεια θα αναφέρονται οι διαφορές που διαπιστώθηκαν και στο τέλος θα επιλέγεται το βιβλίο (καινούριο ή παλιό) που τους άρεσε και θα δικαιολογείται όσο γίνεται καλύτερα το γιατί. Θα αξιολογηθούν το πλήθος αλλά και το περιεχόμενο των διαφορών που εντοπίστηκαν, η πληρότητα της δικαιολόγησης του «πιο βιβλίο μου άρεσε» και γενικότερα το στρωτό κείμενο και η εμφάνιση του. Στο τέλος του κειμένου θα τίθεται ένα ψευδώνυμο. Το ψευδώνυμο αυτό θα υπάρχει και στο εξωτερικό ενός φακέλου (ή μιας διπλωμένης και συρραμμένης κόλλας χαρτιού), που θα κατατεθούν μαζί, στο εσωτερικό των οποίων θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο των παιδιών, το έτος γέννησης και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  3. Τις εργασίες θα αξιολογήσει μια τριμελής επιτροπή η οποία αποτελείται από τις:

Α. Γεωργέλλη Κορνηλία, δασκάλα

Β. Νικέλλη Μυρσίνη, δασκάλα, διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Βρίσας

Γ. Σκιά Κατερίνα, φιλόλογο, τέως σχολική σύμβουλος Αθήνας

4. Θα βραβευτεί μία εργασία για κάθε βιβλίο. Δηλαδή αν για κάποιο βιβλίο κατατεθούν περισσότερες από μια εργασίες θα βραβευτεί η καλύτερη. Τα βραβεία θα είναι όργανα σχεδίασης, διαβήτες, στυλό και βιβλία. Οι τρεις όμως καλύτερες εργασίες θα πάρουν επιπλέον ένα ακόμα δώρο. Τα τρία αυτά δώρα θα είναι ένα κινητό τηλέφωνο και δυο MP3.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.