Ο Σύλλογος της Αθήνας για το κλείσιμο του Μουσείου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Αθήνα 30/5/2014

Προς
1) Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών

2) Τμήμα Γεωλογίας

Κύριοι
Με μεγάλη ανησυχία για την επικείμενη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο μόνος υπάλληλος της Έκθεσης Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου, Κωνσταντίνος Κωστάκης, ο οποίος υπηρέτησε στην Ε.Φ.Ι. με μεγάλη ευσυνειδησία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αναρωτιόμαστε με ποιο σκεπτικό πάρθηκε αυτή η απόφαση, και μάλιστα κατά την έναρξη της θερινής περιόδου, κατά την οποία η Ε.Φ.Ι. δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων επισκεπτών. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι τα έσοδα δεν κάλυπταν τις δαπάνες μισθοδοσίας του υπαλλήλου.

Δεν είναι της στιγμής να αναφερθούμε διεξοδικά στην απαράδεκτη διαχείριση της υπόθεσης της Ε.Φ.Ι. της Βρίσας, όπως αυτή ιδρύθηκε, οργανώθηκε και λειτούργησε, καθώς και στις αλλεπάλληλες παλινωδίες που ακολούθησαν. Επισημαίνουμε, όμως ότι η τελευταία αυτή εξέλιξη, που μπορεί να οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμό της αποτελεί το αποκορύφωμα της αδιαφορίας για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Αλήθεια, ποιος δεν αντιλαμβάνεται τόσο την πραγματική όσο και τη συμβολική αξία που έχει αυτό το Μουσείο για την περιοχή; Όχι μόνο προσφέρει στους κατοίκους το αίσθημα της ταυτότητας σε έναν τόπο που γνώρισε σημαντικές γεωλογικές εξελίξεις και μπορεί να καυχηθεί για μοναδικά ευρήματα, αλλά δίνει και στους επισκέπτες την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τον φυσικό πλούτο και τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.. Αντί, λοιπόν, να σχεδιαστούν δραστηριότητες και προγράμματα που θα έδιναν ζωογόνα πνοή στο Μουσείο, πρώτα αποφασίστηκε, σε εποχή οικονομικής κρίσης, να πληρώνουν ακόμα και οι μαθητές εισιτήριο δύο ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί η επισκεψιμότητά του και, όταν αυτή η ευφάνταστη λύση δεν απέδωσε, να μπει σε διαθεσιμότητα ο υπάλληλος.

Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό και πώς αντιλαμβάνονται όσοι εμπλέκονται στις αποφάσεις που αφορούν Ε.Φ.Ι. την αναζωογόνηση της επαρχίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Είναι βέβαιο πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με στυγνά και στεγνά οικονομίστικους όρους, που τόσα δεινά συσσώρευσαν στον τόπο. Ούτε μπορεί να γίνει ερήμην της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Το “πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι” σημαίνει ότι ο… γιατρός δεν ενδιαφέρεται ή δεν θέλει να βρει το σωστό φάρμακο και προτιμάει, για τους δικούς του λόγους, να πεθάνει ο ασθενής.

Οι Φορείς της ευρύτερης περιοχής Βρίσας- Πολιχνίτου εκφράζουμε μαζί με τα αισθήματα πικρίας και αγανάκτησης και το καθολικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής μας να ευρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση στο πρόβλημα λειτουργίας της Έκθεσης Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, ώστε να μην στεγνώσει και η τελευταία πολιτιστική ικμάδα του τόπου μας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                            Η Γραμματέας
Σταυρινός Κώστας                   Σκιά Κατερίνα

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

3 απαντήσεις στο Ο Σύλλογος της Αθήνας για το κλείσιμο του Μουσείου

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Κρίμα κύριοι και κυρίες του Δ.Σ. του Συλλόγου!!!!!!!!!
  Και μόνο η ερώτηση σας περί διαθεσιμότητας καθώς και οι αιτιάσεις γι’αυτήν δείχνει ότι είσαστε εκτός τόπου και χρόνου.Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι είστε αβανταδόροι αυτών που κατέχοντας κοινοβουλευτικές θέσεις έστειλαν τον Κώστα στην διαθεσιμότητα.
  Κρίμα και πάλι κρίμα.
  Διαβάζοντας ο καθένας το παραπάνω κείμενο εύκολα αντιλαμβάνετε ότι δεν έχει να κάνει με »δυνατούς » παίχτες…

 2. Ο/Η ο ανώνυμοςχ λέει:

  Συμφωνώ με τον ανώνυμο επειδή ξέρω ότι η διαθεσιμότητα είναι έργο του υπουργού αρβανιτοπουλου και όχι θέμα αν μπορούσαν να πληρώσουν τον Κώστα

 3. Ο/Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΡΙΣΑΣ λέει:

  Κρίμα ρε παιδιά για το μυαλό που κουβαλάτε .Τελικά είσαστε μόνο για χορούς στον Πλάτανο…………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.