Παρέμβαση του Δήμαρχου για το κλείσιμο του Μουσείου

Αναδημοσιεύουμε από το LesvosPost.com την επιστολή-παρέμβαση του Δημάρχου για το κλείσιμο της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας του χωριού μας.

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Παρέμβαση Δημάρχου Λέσβου για Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου – Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης»

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και στον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη, την παρακάτω επιστολή.


Αξιότιμοι Κύριοι,

 

            Έχω την τιμή να σας εκθέσω τα ακόλουθα:

 

            Στην  περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου Λέσβου, από δεκαετιών, απεκαλύφθησαν απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων οργανισμών δεκάδων εκατομμυρίων ετών. Το έτος  2000, ως αιρετός Νομάρχης, διέθεσα το ποσό των έντεκα εκατομμυρίων δραχμών περίπου, για την επισκευή και μετατροπή ενός μη λειτουργούντος παλαιού Δημοτικού Σχολείου, αφού κανείς άλλος δεν ενδιαφερόταν από τους κρατικούς υπευθύνους, σε ένα είδος μικρού μουσείου, προς εξασφάλιση και επίδειξη αυτού του σπουδαίου επιστημονικού και αρχαιολογικού θησαυρού, εμπλουτισθέντος με την πάροδο του χρόνου και με ορυκτά  και πετρώματα και δείγματα από τη σύγχρονη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής,  και τελικά, ποικίλου λοιπού ενδιαφέροντος.

            Με την πάροδο του χρόνου και εν πάση περιπτώσει, σήμερα, αποτελεί την «Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου-Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης», παράρτημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών, στο ίδιο ως άνω κτίριο, με ευθύνη της λειτουργίας του, από ένα μονιμοποιηθέντα υπάλληλο με το Νόμο «Παυλόπουλου», ανήκοντα στο  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο εν λόγω υπάλληλος, πληροφορήθηκα σήμερα από τον τοπικό τύπο, ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα μαζί με άλλους και από εδώ και πέρα, το εν λόγω μουσείο-συλλογή, θα παραμένει κλειστό, ενώ μέχρι τώρα, συγκέντρωνε τεράστιο επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον και αποτελούσε μέσον πολύπλευρης αναπτυξιακής διαδικασίας  και για την περιοχή και για τη Λέσβο ολόκληρη.

Επειδή, η απουσία πλέον του εν λόγω υπαλλήλου, οδηγεί σε ακραία υποβάθμιση και της ως άνω περιοχής και του νησιού μας, τέλος δε, και της επιστημονικής, ερευνητικής και αναπτυξιακής διαδικασίας, διαμαρτύρομαι εντονότατα ως Δήμαρχος της Λέσβου, διερμηνεύοντας προς εσάς την αγανάκτηση και των φορέων και των κατοίκων της ως άνω περιοχής. Και σας ζητώ να βρεθεί άμεσα τρόπος παραμονής του ως άνω υπαλλήλου – εκπροσώπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  και αν τούτο είναι αδύνατον, ο τεθείς σε διαθεσιμότητα, να αντικατασταθεί, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εν λόγω αυτού  Ιδρύματος.

Επιμένω ότι τούτο,  δεν αποτελεί μόνο δικό μας τοπικό ζήτημα, αλλά εξυπηρετείται ταυτόχρονα και το μείζον εθνικό συμφέρον, εδώ στις ανατολικές εσχατιές του Αιγαίου μας. «Ο νοών, νοείτω και ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω».

Εν εσχάτη δε ανάγκη, είμαι αποφασισμένος να τεθώ επικεφαλής λαϊκών και πολύμορφων άλλων κινητοποιήσεων, ώστε να επιτευχθεί  η επιστροφή των πραγμάτων στην προγενέστερή τους κατάσταση.

Εν αναμονή των ενεργειών σας, διατελώ με τιμή,  

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου

 

 Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.