Λέτε να μείνουμε χωρίς …λύματα

Συνεργείο της ΔΕΥΑΛ σήμερα ξέφραξε (;) το εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του χωριού κοντά στο παλιό γεφύρι. Βέβαια το απόγευμα το ποτάμι ήταν γεμάτο από λύματα αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να ξεραθούν. Θα μπορούσε όμως το μηχάνημα που υπήρχε να τα είχε σκεπάσει με χώμα. Πριν λίγες μέρες σας είχα ενημερώσει ότι σχετικό δημοσίευμα είχε η εφημερίδα “τα νέα της Λέσβου”. Λέτε να επέδρασε αυτό στη λύση του προβλήματος ή ήταν προγραμματισμένο. Προσωπικά δεν νομίζω ότι έχουν τόσο μεγάλες ευαισθησίες για να αντιδράσουν τόσο άμεσα. Μάλλον το είχαν προγραμματίσει πια.

Θυμίζουμε ότι την ίδια δουλειά είχαν κάνει και τέλος Μαΐου αλλά η χαρά μας -που ξεφορτωθήκαμε τα λύματα- κράτησε πολύ λίγο. Λέτε τώρα να ξεμείνουμε για πολύ καιρό;

Μην απογοητεύεστε όμως γιατί λίγο πιο κάτω (στον Καλογέρο) το δίκτυο είναι ξεχαρβαλωμένο και οι  σωλήνες κείτονται στην άκρη του ποταμού ο οποίος έχει γίνει αδιάβατος.

Στη συνέχεια το κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα:

ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Επανήλθαν τα λύματα στην Βρίσα

 

Ανυπόφορη και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία έχει γίνει και πάλι η κατάσταση με τα λύματα στον ξεροπόταμο της Βρίσας Πολιχνίτου. Τους τελευταίους δύο μήνες το πρόβλημα ξαναπαρουσιάστηκε με την μορφή της υπερχείλισης του φρεατίου συλλογής αποβλήτων, λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο όπου είχαν βγει στην επιφάνεια τα λύματα το καλοκαίρι.

Στις αρχές του καλοκαιριού  η εφημερίδα μας δέχτηκε τα παράπονα  κατοίκων της Βρίσας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν το πρόβλημα ενός σπασμένου αγωγού αποχέτευσης στην είσοδο του χωριού. Τότε ασχοληθήκαμε με το θέμα και απ’ ότι μας είπαν στη συνέχεια αναγνώστες μας το πρόβλημα λύθηκε με προσωπική μάλιστα παρέμβαση του Δημάρχου, Δημήτρη Βουνάτσου και η ανεξέλικτη απορροή των αποβλήτων στην κοίτη του ξεροπόταμου σταμάτησε. Ωστόσο, από τον προηγούμενο μήνα το πρόβλημα ξαναπαρουσιάστηκε και η δυσοσμία είναι διάχυτη στην γύρω περιοχή.

Το Τοπικό Συμβούλιο Βρίσας ενημέρωσε άμεσα την Αντιδημαρχία Πολιχνίτου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Νίκο Κατράνη, καθώς επίσης τον Δήμο και την ΔΕΥΑΛ με έγγραφο της Προέδρου, Ευαγγελίας Νικέλλη – Ψωμά. Παράλληλα, το θέμα του φραγμένου αγωγού έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο με ερώτημα εκτός ημερησίας διάταξης και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Στρατής Καραγεωργίου για να λάβει την απάντηση ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα επειδή είναι χαλασμένο το αποφρακτικό μηχάνημα της ΔΕΥΑΛ.

Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και την ενημέρωσε ότι η βλάβη στο αποφρακτικό μηχάνημα αποκαταστάθηκε και ότι την επόμενη εβδομάδα θα καθαριστεί το φρεάτιο. «Στην τελευταία επικοινωνία που είχα με τον κ. Μαρινάτο με διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με το μηχάνημα της ΔΕΥΑΛ που επισκευάστηκε. Περιμένουμε να καθαριστεί το φρεάτιο για να απαλλαγούμε από αυτή την ανυπόφορη κατάσταση που προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων», μας είπε η κ. Ψωμά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε απόσταση 150 μέτρων από το σημείο της υπερχείλισης των λυμάτων βρίσκεται η υδρευτική γεώτρηση της Βρίσας και παρ’ όλο που μπορεί να είναι δύσκολο τα λύματα να εισχωρήσουν στο πόσιμο νερό, εντούτοις, είναι απαράδεκτο να συνυπάρχουν λύματα και υδρευτική γεώτρηση σε απόσταση “αναπνοής”, ειδικά όταν παρουσιάζονται κάθε τόσο τέτοιου είδους προβλήματα.

Ν.Β.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.