Ψηφίδες Ιστορίας του τόπου μας! ΄Το προικοσύμφωνο (2)

Σε προηγούμενο άρθρο με βάση το προικοσύμφωνο του 1905 είχαμε επισημάνει τα “επιτόπια έθιμα της προίκας”.

Σήμερα με βάση το ίδιο προικοσύμφωνο θα σημειώσουμε ορισμένες άλλες επισημάνσεις:

1. Σημειώνεται: ” Ο ειρημμένος Ευάγγελος Γραγουδάς … όταν λάβει την προίκα θα έχημεν αυτήν υπό την διαχείρισην του αλλά φυλάττη αυτήν ως ιεράν υπό την αναπαλλοτρίωτον κυριότητα της μελλούσης συζύγου του”  Το οποίο στα νεοελληνικά σημαίνει την επικαρπία ο γαμπρός και τη ψιλή κυριότητα η νύφη.

2. Σημειώνεται: “Υποχρεούνται δε αμφότεροι οι μνηστήρες ότι δια πάσαν είτε προ του γάμου είτε μετά τον γάμον ό μη γένοιτο διαφοράν ή αμφισβήτησιν τινά αφορώσαν την προίκα θέλουσι αναγνωρίζει την δικαιοδοσίαν της Ιεράς Μητροπόλεως  δικαζούσης κατά εκκλησιαστικά νόμιμα και τα επιτόπια έθιμα”  Γίνεται έτσι φανερό ότι  η αρμόδια δικαστική εξουσία επί τουρκοκρατίας για θέματα που αφορούσαν αποκλειστικά τους Χριστιανούς ήταν η Μητρόπολη.

3. Από τις υπογραφές των ενδιαφερομένων προκύπτει ανάγλυφα το επίπεδο της μόρφωσης τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο άλλαζαν τα επίθετα των προσώπων.

Έτσι ο πατέρας της νύφης (Ιωάννης Χαραλαμπίδης) υπογράφει ανορθόγραμμα και με μεγάλη δυσκολία  ως Χαραλαμπής. Η σύζυγός του Μαρία Χαραλαμπίδη, αγράμματη υπογράφει δια χειρός Νικολάου (δυσανάγνωστο επίθετο). Ο γαμπρός (Ευάγγελος  Γραγουδάς) υπογράφει ανορθόγραφα ως Ευαγγεληνός. Η νύφη αγράμματη υπογράφει ως Αικατερίνη Χαραλαμπή διαχειρός Σταύρου Π. Παρασκευά.

4. Τέλος τα ονόματα των τοπικών αρχόντων: Επίτροπος: Πολυχρόνης Πολυχρονείου Δημογέροντες: Αθανάσιος Κωλέτης, Δημ. Γ. Καραμάνος, Γεώργιος Ν. Ιατρού Εφημέριος δε ο Θεόδωρος εκ Βρησάς.

(Ευχαριστούμε το Γιώργο Γιωργή που ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση -πρόθεση  της βιβλιοθήκης να ψηφιοποιήσει ντοκουμέντα που χάνονται μας προσκόμισε το προικοσύμφωνο αυτό)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Διάφορα, Εκπαίδευση, Οικονομική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.