Στο σφυρί τα κτίρια του συνεταιρισμού!

Σύμφωνα με άρθρο του “ΕΜΠΡΟΣ” βγαίνουν στο σφυρί τα κτίρια του συνεταιρισμού του χωριού μας για την πληρωμή των χρεών του. Διαβάστε το άρθρο:

Το Δημόσιο βγάζει «στο σφυρί» τα ακίνητα του Συνεταιρισμού Βρίσας έναντι χρέους, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων, 1,573 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΔΟΥ Μυτιλήνης εκπλειστηριάζει δύο παλαιά ελαιοτριβεία του Συνεταιρισμού και φυσικά τα οικόπεδα μέσα στα οποία βρίσκονται αυτά. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το πρώτο ακίνητο (ελαιοτριβείο και οικόπεδο) προσδιορίστηκε στις 108.800 ευρώ, ενώ για το δεύτερο ακίνητο η τιμή πρώτης προσφοράς προσδιορίστηκε στις 155.400 ευρώ. Δηλαδή το Δημόσιο ελπίζει ότι θα μπορέσει να εισπράξει 264.200 ευρώ.

Τα ελαιοτριβεία του πρώην Συνεταιρισμού Βρίσας βρίσκονται μέσα σε προνομιακά οικόπεδα, είναι δε κτήρια που έχουν πολύ μεγάλη αξία και μπορούν να αξιοποιηθούν για πολλές χρήσεις. Πέραν τούτου, μέσα στα ελαιοτριβεία υπάρχει ιδιαίτερα αξιόλογος μηχανολογικός εξοπλισμός, που έχει ιστορική αξία.

Ο συνεταιριστής Αριστείδης Ταξείδης, που είχε διατελέσει μέλος τού Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, μας είπε: «Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές μετά από ελέγχους που έγιναν επί προεδρίας του Αιμίλιου Κατσάνη. Το συνολικό ποσό ανερχόταν στις 980.000 ευρώ περίπου και με τις προσαυξήσεις ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα, πάντως, είχαν επιβληθεί για ήσσονος σημασίας ζητήματα. Μάλιστα ο κ. Κατσάνης, όσο ήταν εν ζωή, είχε κερδίσει τέσσερις αγωγές (πρωτοδίκως) που είχαν κατατεθεί σε βάρος του Συνεταιρισμού. Στο Εφετείο χάθηκαν και οι τέσσερις δίκες. Ο Συνεταιρισμός το μόνο πραγματικό χρέος που είχε ήταν 160.000 ευρώ προς την Αγροτική Τράπεζα.»

Ό,τι δεν καλυφθεί…
Ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με το τμήμα του χρέους που δε θα καλυφθεί από τα ακίνητα του Συνεταιρισμού. Το Δημόσιο μπορεί να στραφεί κατά του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ή όσων είχαν ρόλο διαχειριστή σε αυτόν. Πολύ πρόσφατα, για παράδειγμα, ο Συνεταιρισμός Β΄ Πλωμαρίου και πρώην στελέχη του βρέθηκαν κατηγορούμενα για χρέη του Συνεταιρισμού, που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ πάνω από 10 χρόνια. Επίσης το Δημόσιο μπορεί να στραφεί και κατά των μελών του Συνεταιρισμού και να διεκδικήσει από αυτούς την είσπραξη των απαιτήσεών του. Σύμφωνα με τα καταστατικά των συνεταιρισμών, τα μέλη τους ευθύνονται για τις υποχρεώσεις του συνεταιρισμού στο διπλάσιο ή το τριπλάσιο της αξίας της συνεταιριστικής μερίδας. Πρόκειται για μια διάταξη που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την ενεργοποίησή της αν το επιδιώξει το Δημόσιο ή τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία έχει οφειλές ο συνεταιρισμός.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Στο σφυρί τα κτίρια του συνεταιρισμού!

  1. Ο/Η Τσάτσος Γιώργος λέει:

    Φίλε Αριστείδη με τα ήσσονος σημασίας ζητήματα μας θυμίζεις επιστολές που είχαν δημοσιευτεί στις στήλες των ΑΙΟΛΙΚΏΝ ΝΕΩΝ το 2001 από τις οποίες μας πληροφορούσαν και μας βεβαίωναν, οι τότε διοικούντες ,ότι
    • ο συνεταιρισμός Βρίσας δεν έχει σχέση με φαινόμενα ΅΅απάτης, χρεοκοπίας ή κακοδιαχείρισης ΅
    • ο έλεγχος που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ διαπίστωσε πράξεις και παραλείψεις για τις οποίες θα πληρώσει πρόστιμα…… ο Συνεταιρισμός.
    • πράξεις και παραλήψεις που έγιναν για το συμφέρον των παραγωγών………

    Τώρα εάν η μη καταβολή του Φ.Π.Α., των άμεσων και έμμεσων φόρων ( που είχαν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς), η μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η εξαφάνιση αρκετών δεκάδων τόνων λαδιού των παρακαταθετών ,οι υποθήκες , κ.λ.π. είναι ενέργειες που έγιναν για το συμφέρον των παραγωγών δημιουργώντας αυτό το τεράστιο χρέος προς το κράτος και όχι μόνο, μπορεί ο καθένας μας να το κρίνει.
    Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι παραγωγοί εάν ήθελαν να
    εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους με αυτόν τον τρόπο.
    Η έκταση και το βάθος <>δεν έχει κλείσει , γιατί απ΄ ότι γνωρίζουμε υπάρχουν ανέλεγκτες χρήσεις από την Δ.Ο.Υ και από τον έλεγχο του ΤΑΥΣΟ ( κύριος φορέας ασφάλισης εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς – αντίστοιχο ΙΚΑ ) .

    Πολύ φοβάμαι ότι το υπέρογκο αυτό χρέος θα το πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες όπως έγινε και με το πρόστιμο (15.000.000 δραχ) που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας λόγω αναγραφής πλαστών ποσοτήτων ελαιοκάρπου – ελαιολάδου και οι <> διοικούντες- διαχειριστές, τα φόρτωσαν στις πλάτες των συνεταίρων.
    .
    Άποψη μου είναι ότι η ένδοξη όλων των εμπλεκομένων 15ετής Διοίκηση –Διαχείριση <> συσσώρευσε χρέη εκατομμυρίων, υποθήκευσε την περιουσία του Συνεταιρισμού Βρίσας , οδήγησε μεθοδευμένα στην διάλυση του και σήμερα ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής.
    .
    Μετά απ ¨αυτά όλες οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους εκτός από μία ΝΤΡΟΠΗ !
    ΝΤΡΟΠΗ γιατί, δεν ήμασταν σε θέση να <> και να διατηρήσουμε τις <> που με κόπο και μεράκι έφτιαξαν και μας παρέδωσαν οι παππούδες και πατεράδες μας .

  2. Ο/Η Θοδωρής Γ. Κούσκος λέει:

    Γιώργο
    Αυτό το φαινόμενο διασυρμού του κόπου των προγόνων μας πρέπει να σταματήσει τώρα.
    Εγώ για την μαύρη περίοδο δεν γνωρίζω και πολλά αλλά το παρελθόν νομίζω ότι δεν έχει και τόση σημασία να το θυμόμαστε.
    Για την άποψή σου ότι το θέμα προστίμων δεν έχει κλείσει νομίζω ότι με το τέλος του 2012 και με την παραγραφή χρήσεων έως το 2006 το θέμα των περαιτέρω προστίμων δεν υπάρχει.
    Αν ο Κατσάνης είχε κερδίσει τις πρωτόδικες δίκες και δεδομένου ότι τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ ήταν ήσσονος σημασίας η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί και το θέμα να πάρει έκταση πολιτική.
    Ψάχνω να βρω το πρόγραμμα πλειστηριασμού που έχει οριστεί για τις 19 Δεκεμβρίου 2012 στο υποθηκοφυλακείο Πολιχνίτου και κανένας από του εκεί υπέυθυνους δεν έχει ακόμη ενημερωθεί.
    Επικοινώνησα με την ΔΟY και με τον Δικαστικό επιμελητή κο. Μοϋσιάδη και μου ανέφερε ότι το πρόγραμμα μπορεί να πάει στον Πολιχνίτο και την προηγούμενη μέρα του πλειστηριασμού ( άκουσον- άκουσον).
    Άμεσα προτείνω σον Μάκη Κατσιγίνη ή κάποιον άλλον ( δάσκαλε και εσύ μπορείς να μας βοηθήσεις) να απαιτήσει από την ΔΟY ( η διαδικασία υπάρχει και δεν θα του αρνηθούν ) να πάρει τον φάκελο και ένας δικηγόρος ( εμείς έχουμε διαθέσιμο) να ασκήσει ένσταση με κάποια αιτία πχ διόρθωση τιμής ώστε να κερδίσουμε χρόνο για να επανεξετάσουμε και να σταματήσουμε αυτό το ξεπούλημα.
    Στην συνέχεια εγώ προτίθεμαι αρωγός να πάμε μαζί αν θέλεις με επιτροπή από το χωρίο ή τον σύλλογο στον ίδιο τον Μαυραγάνη και να σταματήσουμε αυτό το διασυρμό .
    Είμαι στην διάθεσή σας για κάθε βοήθεια.

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Σχετικά με το θέμα του πλειστηριασμού έχουμε να αναφέρουμε ότι, όπως μας ενημέρωσε ο Μάκης, από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης (δικαστικό τμήμα) είπαν ότι ακόμα δεν έχει συνταχθεί ο φάκελλος του πλειστηριασμού. Αυτός θα είναι έτοιμος τη Δευτέρα και τότε μπορεί να τον ζητήσει να τον παραλάβει ο οποιοσδήποτε. Ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 19 του μήνα αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει στον Πολιχνίτο ή στη Μυτιλήνη.
      Από άλλη πηγή έμαθα ότι πριν 2-3 μέρες ένας χωριανός μας πέρασε από τη ΔΟΥ ενδιαφερόμενος για το θέμα (ίσως ως πλειοδότης)
      Πιστεύω ότι πολλοί μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια να αποτραπεί το ξεπούλημα των κτιρίων αλλά πρωτίστως οι μαζικοί φορείς και τα εναπομείναντα μέλη του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού.

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ειδικα τα συγκεκρημενα μελη του τελευτεου συμβουλιου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.