Έντονη αντίδραση της Δημοτικής αρχής στην επιστολή Θεοδώρου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ έντονα αντέδρασε ο Δήμαρχος αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσακίρης στα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Θεοδώρου (διευθυντής και της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας) σχετικά με τις επιπτώσεις απ’ την ανακύρηξη ολόκληρου του νησιού μας ως γεωπάρκου. Αν δεν γνωρίζει κάποιος από μας την ισχύουσα νομοθεσία και το καθεστώς που επικρατεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις είναι παράλογο να εκφράσει προσωπική άποψη.

Στην επιστολή όμως θίγονται θέματα που αφορούν και το χωριό μας. Παραθέτουμε απ’ την επιστολή του κ. Θεοδώρου τα παρακάτω αποσπάσματα

Η έλλειψη μέσων δεν μου έχει επιτρέψει να προχωρήσω σε δράσεις θετικές για το νησί σας σχετικά με την Συλλογή Βρίσας, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πλήρη κατάρρευση, καθώς ουδέν θετικό πραγματοποιείται μια και όσοι ενδιαφέρονται δεν έχουν τα μέσα στήριξης των απόψεών τους.

 Αν ο Δήμος δεν έχει τα μέσα,  να στηρίξει την πολύτιμη Συλλογή Βρίσας, πώς θα στηρίξει ένα τεράστιο Γεωπάρκο ; 

Πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν ;

Για την επισκευή της τουαλέτας στην Συλλογή Βρίσας χρειάστηκαν μήνες συζητήσεων για το ποιος είναι αρμόδιος να την επισκευάσει και για λίγα κρύσταλλά ή για θέματα σχετικά, με την ηλεκτροδότηση των δύο κτιρίων του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Εκπαίδευσης θα συζητούμε ίσως πολλούς μήνες ακόμη….

Στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη καθυστέρηση, ότι εκπρόσωποι της Unesco θα πήγαιναν στο μουσείο της Βρίσας, συμφώνησα να μεταβώ στο νησί και να τους ενημερώσω για τα ευρήματα αυτοπροσώπως (ύστερα από ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Τμήματος καθ. Μ. Σταματάκη). Στην ολιγόλεπτη συνάντηση, εντός του χώρου της συλλογής, είχα μια σύντομη άτυπη και μη εκ των προτέρων προγραμματισμένη ευκαιρία, να εκφράσω μερικές απόψεις, αντιρρήσεις και σκέψεις αλλά και να τονίσω την σημασία της Συλλογής Βρίσας…

…Τα ανωτέρω αποτελούν καλοπροαίρετη άποψη ενός Διευθυντή μιας μονάδας που θα υπάρχει στο Γεωπάρκο και μόνον ως τέτοια μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί. Δεν περιμένω κάτι από την Λέσβο, δεν θα επιδιώξω ποτέ να ασχοληθώ με τα κοινά στο νησί, γνωρίζω απλά ότι η Συλλογή που «Διευθύνω» ουσιαστικά άνευ πόρων και στην οποία δεν υπάρχει κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό καταρρέει. Προσωπικά δεν μπορώ να επέμβω λόγω έλλειψης επαρκών πιστώσεων και του εξωφρενικά χαμηλού αριθμού επισκεπτών που σε τελική ανάλυση δεν δικαιολογεί το κόστος λειτουργίας της.

Είναι χαρακτηριστική η πίεση που δέχομαι για δωρεάν είσοδο των σχολείων. Αυτό φυσικά θα μπορούσε να γίνει αν ο Δήμος αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης, επανέκθεσης, επισκευής των παραθύρων, τακτοποίησης των παροχών ΔΕΗ, και νομικής τακτοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Εκπαίδευσης ώστε να μπορείκάποτε να λειτουργεί στοιχειωδώς ορθά…

…Παραμένω στην διάθεσή σας, για να βοηθήσω να στηρίξουμε απο κοινού άμεσα, έμπρακτα και ουσιαστικά, τουλάχιστον τη λειτουργία της συλλογής Βρίσας, αν αυτό βέβαια αποτελεί μια απο τις προτεραιότητες του Δήμου…

Απ’ τα παραπάνω αυτό που προκύπτει είναι ότι ο κ. Θεοδώρου ως διευθυντής της Συλλογής περιμένει να τον καλέσει ο Δήμος και να του πει “Πάρε χρήμα” ήνα του επιλύσει όλα τα προβλήματα της Συλλογής για να κάνει αυτός τον διευθυντή. Φαίνεται δεν ξέρει τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημότες στην καθημερινή τους ζωή επειδή ο Δήμος δεν έχει ή λέει ότι δεν έχει χρήματα.

Αλήθεια τί έχει κάνει ο κ. Θεοδώρου ως διευθυντής της Συλλογής; Ήρθε  (με έξοδα των Συλλόγων βρισαγωτών και πολιχνιατών) και έβγαλε μια ομιλία στο Πολύκεντρο για να μας ενημερώσει τί σπουδαία έργα έκανε αλλού.

Μήπως θα ήταν χρήσιμο να ξανάρθει (ας του κάνουν ξανά τα έξοδα) για να μας ενημερώσει τί έκανε από τότε μέχρι τώρα για το Μουσείο; Τι ενέργειες έκανε για να βρει λεφτά; Τί ενέργειες έκανε για να προχωρήσει το θέμα του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης; Η αποχέτευση φτιάχτηκε με χρηματοδότηση χωριανού μας. Μπήκε στον κόπο να του στείλει ένα ευχαριστήριο; Για να βρεθεί στο Μουσείο (Συλλογή, το ίδιο είναι) και να συναντήσει τους εκπρόσωπους της ΟΥΝΕΣΚΟ χωρίς να τον έχουν καλέσει βρήκε χρήματα. Για να έρθει μια μέρα το καλοκαίρι (να κάνει και το μπάνιο του) και να συζητήσει από κοντά με τους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα του Μουσείου ψάχνοντας ακόμα και για εθελοντές δεν μπορούσε. Αν είναι πολύ “φορτισμένος” όπως γράφει σε ένα σημείο της επιστολής του απ’ τις πολλές ασχολίες του ας παραιτηθεί απ’ το Μουσείο του χωριού μας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Έντονη αντίδραση της Δημοτικής αρχής στην επιστολή Θεοδώρου

  1. Ο/Η ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ λέει:

    Στρατή έχεις απόλυτα δίκιο στα σχόλια σου για τον κύριο Θεοδώρου.

    Σας παραθέτω μόνο κάποια παραπάνω στοιχεία που γνωρίζω από πρώτο χέρι, επειδή συμμετείχα.

    1) Όταν γινόταν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του Γεωπάρκου μετά τις υπογραφές που μαζεύτηκαν για να συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω του Μουσείου του χωριού μας.
    Ο Αντιδήμαρχος κύριος Τσακίρης είπε ότι ο κύριος Θεοδώρου συμφωνεί με την αρχική πρόταση που δεν συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Αθηνών (δεν γνωρίζω ποιος λέει την αλήθεια). Αν και μία από τις ενστάσεις μας την εποχή αυτή ήταν ότι το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρέπει να συμμετέχει γιατί είναι το μόνο που έχει την δυνατότητα να καλύψει επιστημονικά αλλά και νομικά την όλη προσπάθεια.
    Μάλιστα ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Σφηκόπουλος, σε έγγραφο του, την εποχή εκείνη προς τον Δήμο Λέσβου, βάζει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στο νησί με το χαρακτηρισμό όλης της Λέσβου ως Γεωπάρκου.

    2) Στην σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Λέσβου για το θέμα του Γεωπάρκου συμμετείχε ο πρόεδρος του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Σταματάκης (προϊστάμενος του κυρίου Θεοδώρου). Η ένσταση που έθεσε ήταν ότι, το να χαρακτηριστεί ως Γεωπάρκο όλη η Λέσβος είναι λάθος και έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα στη δόμηση του νησιού μας.

    3) Όταν ήταν να επισκεφτούν το χωριό μας οι εκπρόσωποι της UNESCO, ο πρόεδρος του Γεωλογικού Τμήματος κύριος Σταματάκης έστειλε τον κύριο Θεοδώρου, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος τελικά να τους ξεναγήσω εγώ μαζί με τον Κώστα ή όποιον άλλον βρίσκαμε τη στιγμή αυτή. Πράγματι ο κύριος Θεοδώρου είπε στους εκπροσώπους τα προβλήματα για το Γεωπάρκο.

    4) Όσο αφορά την προσπάθεια που γίνετε για να διατηρηθεί το μουσείο στο χωριό μας και να γίνει το Κέντρο που όλοι θέλουμε ο κύριος Θεοδώρου δεν συμμετέχει πουθενά. Το μόνο που τον ενδιέφερε την ημέρα που ήταν στο χωριό μας για την UNESCO ήταν πως ο Δήμος θα του δώσει χρήματα (ακόμα και τα προσωπικά του έξοδα) για να συντηρήσει το μουσείο και να είναι ο διευθυντής του. Προβλήματα που του ανέφερα πολλά (επισκευή παραθύρων, ρεύματα, επισκευή ομοιώματος χελώνας, σπασμένα τζάμια, έλλειψη επισκεπτών-εσόδων, κ.α.) πρόταση από τον ίδιον, όμως καμία.

    Είναι άξιο απορίας γιατί τώρα ο κύριος Θεοδώρου στέλνει αυτή την επιστολή. Όλα όσα αναφέρει έχουν συζητηθεί πολύ καιρό πριν. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον Αντιπρύτανη κύριο Σφηκόπουλο και με τον Πρόεδρο του Γεωλογικού τμήματος κύριο Σταματάκη, η Περιφέρεια με τον κύριο Γιακαλή, ο Δήμος με τον κύριο Βουνάτσο, ο χωριανός μας κύριος Κώστας Ταξείδης και άλλα άτομα, ασχολούνται με τα θέματα αυτά από τις αρχές του 2011 που ξεκίνησε η νέα προσπάθεια για την ένταξη του έργου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.