Λύνεται το πρόβλημα του βιολογικού

Σύμφωνα με το παρακάτω ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ επίκειται η ψήφιση τροπολογίας με την οποία το έργο του βιολογικού της περιοχής μας (και πολλών άλλων περιπτώσεων σε όλη την Ελλάδα) που κινδύνευε να μη γίνει, επειδή έπρεπε η ΔΕΥΑΛ να βάλει τη δική της συμμετοχή (που δεν είχε) στο κόστος του έργου, θα γίνει από τον ίδιο το Δήμο (που δεν χρειάζεται συμμετοχή)

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας

Ζήτημα ημερών χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, την κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας βάσει της οποίας τα ενταγμένα ήδη από δήμους έργα περιβάλλοντος στο ΕΣΠΑ, θα υλοποιηθούν απ’ αυτούς και όχι από τις ΔΕΥΑ. Η ρύθμιση αυτή που προκλήθηκε απ’ το αίτημα του Δήμου Λέσβου προς τον υπουργό, αφορά συνολικά 144 έργα πολλών δήμων σε όλη την Ελλάδα και στην πράξη βγάζει πολύ σύντομα απ’ το «ψυγείο» έργα που μόνο στη Λέσβο αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, αφού μήνες τώρα είχε γίνει «γόρδιος δεσμός» το ποιος θα τα υλοποιήσει.

Ο κ. Αθανασίου έγινε κοινωνός του τεράστιου προβλήματος που δημιούργησε στην εκτέλεση των έργων περιβάλλοντος η επέκταση με τον «Καλλικράτη ΙΙ», τής ΔΕΥΑΛ σε όλο το Δήμο. Τόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Γιάννης Τσακίρης, επανειλημμένως έθεσαν το ζήτημα, ζητώντας τα έργα να υλοποιηθούν απ’ το φορέα που τα ενέταξε στο ΕΣΠΑ, δηλαδή το Δήμο, κι όχι απ’ τη ΔΕΥΑΛ, διότι σε αυτή την περίπτωση, με βάση τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ, θα έπρεπε να υπάρξει και ιδία συμμετοχή στο κόστος τους.

«Συμβασιοποιείστε…»
«Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε η επεξεργασία του θέματος, διαμορφώθηκε το σχέδιο της τροπολογίας, το οποίο έχει ήδη την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΕΤΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης), ενώ έχουν ζητηθεί οι σύμφωνες γνώμες και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί προς ψήφιση», ανέφερε χθες μιλώντας στο «Ε» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας πως κατά την άποψή του, πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τακτοποιεί το θέμα.

Ο κ. Αθανασίου επικοινώνησε χθες και με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, ενώ και στο Δήμο Λέσβου, όπως και στους άλλους δήμους της χώρας που αντιμετώπιζαν το ίδιο ζήτημα, άναψε το «πράσινο φως» να προχωρήσουν σε συμβάσεις.

«Πανελλαδικά υπάρχουν 144 έργα που με την επέκταση των ΔΕΥΑ στα όρια των καλλικράτειων δήμων, δημιουργήθηκε το ίδιο ζήτημα, αν θα άλλαζαν φορέα υλοποίησης και θα τα εκτελούσαν, αντί των δήμων, οι ΔΕΥΑ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λέω ότι μπορούν να συμβασιοποιήσουν με φορείς τους δήμους», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης ευχαριστιών πολλών δημάρχων για την προωθούμενη ρύθμιση.

«Με την ψήφιση της τροπολογίας για την οποία μάς ενημέρωσε ο κ. Υπουργός, διαφαίνεται ότι πολύ σύντομα επιλύεται το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Τσακίρης, συμπληρώνοντας πως απ’ την πλευρά του Δήμου Λέσβου, αναμένοντας και τις σχετικές εγκυκλίους, θα συνεχιστεί η προσπάθεια της απρόσκοπτης υλοποίησης του συνόλου των έργων. Ήδη το έργο της Αγίας Παρασκευής έχει δρομολογηθεί και παίρνει σειρά το έργο της Αγιάσου (αναμένεται η προέγκριση υπογραφής σύμβασης), ενώ θα ακολουθήσει το έργο των δικτύων και του βιολογικού της περιοχής Πολιχνίτου – Βρίσας – Βατερών

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.