Ενημέρωση για τον βιολογικό

Από τον δημοτικό σύμβουλο Στρατή  Καραγεωργίου πήραμε το παρακάτω κείμενο με το οποίο μας ενημερώνει σχετικά με τον κίνδυνο να χαθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής μας.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Όπως σας ενημέρωσα σε άλλο κείμενο μου, το έργο του Βιολογικού καθαρισμού Πολιχνίτου – Βρίσας – Βατερών ενώ έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ε.Ε. και θα προχωρούσε προς δημοπράτηση κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί.

Τα έργα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και έχουν γίνει συμβάσεις με αναδόχους τα πραγματοποιεί η Δήμος Λέσβου με καθόλου ή ελάχιστη ιδία συμμετοχή (π.χ. βιολογικός Αγιάσου). Τα έργα που έχουν ενταχθεί αλλά δεν έχουν γίνει συμβάσεις με αναδόχους τα πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΛ με σημαντική ιδία συμμετοχή (π.χ. βιολογικός Πολιχνίτου – Βρίσας – Βατερών). Η ΔΕΥΑΛ δεν έχει το ποσό της ιδία συμμετοχής και έτσι ο βιολογικός στη περιοχή μας κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Δημοτική Αρχή Βουνάτσου, παρά την αντίθετη γνώμη της αντιπολίτευσης βιάστηκε να ψηφίσει επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί. Έτσι για τον δικό μας βιολογικό καθαρισμό δεν είχε υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο και το έργο είναι στον αέρα.

Οι εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό είναι:

1) Έγινε συνάντηση των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων Πολιχνίτου και Βρίσας και αποφασίστηκε να συνεδριάσουν μαζί τα δύο τοπικά συμβούλια στο Πολιχνίτο με συμμετοχή Δημοτικών Συμβούλων, φορέων και συλλόγων της περιοχής. Με θέμα την ενημέρωση και να ασκηθούν πιέσεις ώστε να μην χαθεί το έργο (πιθανή ημερομηνία το Σαββάτο 10/11/2012).

3) Υπάρχουν πιέσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση για λύση του προβλήματος. Όπως του βουλευτή Βογιατζή Παύλου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα.

2) Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει τροπολογία βάση της οποίας τα ενταγμένα έργα περιβάλλοντος από τους Δήμους, θα υλοποιηθούν απ’ αυτούς και όχι από τις ΔΕΥΑ (π.χ. βιολογικός Πολιχνίτου – Βρίσας – Βατερών)

Πιστεύω ότι ο βιολογικός Πολιχνίτου – Βρίσας – Βατερών είναι το μεγαλύτερο έργο στη περιοχή μας, μαζί με το Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και τον δρόμο Βατερών – Πλωμαρίου. Θα έχει σημαντικό κόστος λειτουργίας αν κατασκευαστή. Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των Βατερών, να απαλλαγούμε από τους βόθρους και ότι σημαίνουν αυτοί για την περιοχή.

Υ.Γ. Το πρόβλημα το έχουν και άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα, είναι συνολικά περίπου 114 έργα σε όλη τη χώρα που έχουν πρόβλημα για τους ίδιους λόγους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.