Για την πάγια προκαταβολή

Όλοι έχουμε βιώσει το γεγονός πως οι Πρόεδροι των χωριών δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τίποτα επειδή δεν έχουν ( ή μάλλον δεν τους δίνουν) χρήματα. Και όμως ο νόμος του «Καλλικράτη» προβλέπει να δίνονται χρήματα στους Προέδρους των χωριών με τη μορφή της λεγόμενης «πάγιας προκαταβολής»

Ο τρόπος όμως με τον οποίο επιχειρείται να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο στο δικό μας Δήμο είναι τέτοιος που καθιστά την όλη διαδικασία από πολύ δύσκολη ως ανέφικτη. Αυτά δεν τα λέω εγώ γιατί δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις. Μας τα εξηγεί στο κείμενο που ακολουθεί ανώνυμος αναγνώστης μας που όχι μόνο έχει τις απαραίτητες γνώσεις αλλά προπαντός ενδιαφέρεται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τον ευχαριστούμε πολύ. Μη βιαστείτε να μαντέψετε ποιος είναι γιατί μάλλον θα πέσετε έξω!

«Πριν λίγες ημέρες επιτέλους μετά από πολύ γκρίνια των Τοπικών Προέδρων άρχισαν να εκταμιεύονται προς τους δικαιούχους Προέδρους τα ποσά των 1000 Ευρώ για τις Τοπικές Κοινότητες ,και τα ποσά των 2000 Ευρώ για τις Δημοτικές Κοινότητες.

Τα ποσά αυτά αφορούν την Πάγια προκαταβολή έτους 2012.

Υπόλογοι για την διάθεση της πίστωσης αυτής είναι οι Πρόεδροι .

Με γραπτές οδηγίες που τους δόθηκαν-γραπτές μεν ανυπόγραφες δε- τους επισημαίνεται ο τρόπος που θα πρέπει να ενεργήσουν για να διαθέσουν την πίστωση αυτή.

Επιλέγεται μία διαδικασία επιεικώς γραφειοκρατική, που απαιτεί γνώση  των διαδικασιών του δημόσιου λογιστικού από τους τοπικούς Προέδρους ,δυνατότητα «ελιγμών»,διαδικασία  που καθιστά τον κάθε Πρόεδρο όμηρο της οικονομικής υπηρεσίας ,αφού αναφέρεται ότι αν κάτι δεν γίνει όπως πρέπει η υπηρεσία έχει το δικαίωμα να καταλογίσει το ποσό στον διαχειριστή –Πρόεδρο.

Από την πίστωση αυτή οι Πρόεδροι έχουν την δυνατότητα να κάνουν μόνο:

 1. Εργασίες αντικατάστασης λαμπτήρων
 2. Συντήρηση και επισκευή λοιπών μονίμων εγκαταστάσεων (πλην κτιρίων )
 3. Προμήθεια ηλεκτρολογικών αγαθών
 4. Προμήθεια υδραυλικών
 5. Συντήρηση και επισκευή πάρκων και παιδικών χαρών.
 6. Επιδιόρθωση οργάνων παιδικών χαρών.

Για τις παραπάνω και μόνο εργασίες –προμήθειες  υπάρχουν 6 κωδικοί προϋπολογισμού με συνολικό ποσό και οι έξι : 100.600,00 Ευρώ.

Οι παραπάνω κωδικοί μέχρι και σήμερα (28/5/2012) δεν έχουν αναληφθεί από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμιά δαπάνη.

Για την «ομαλή» λειτουργία διάθεσης της πίστωσης υπάρχει αρμόδιο τμήμα που βρίσκεται στην Ερεσό.

Στα τηλέφωνα που παραπέμπουν στην Ερεσό οι υπάλληλοι απαντάνε ότι προς το παρόν δεν κινείται τίποτα πάνω στο θέμα αυτό και ότι περιμένουν οδηγίες.

Φυσικά υπάρχουν και μία σειρά άλλων αδιευκρίνιστων ζητημάτων που αν δεν δοθούν λύσεις από την Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες της ,τότε σίγουρα Πρόεδροι που θα μπουν στην διαδικασία να διαθέσουν την πίστωση αυτή στο τέλος θα βρεθούν μπλεγμένοι.

Σημαντικό επίσης είναι ότι αν και όλα αυτά τα προβλήματα εξαλειφθούν ,αυτοί που θα πραγματοποιήσουν νόμιμες δαπάνες θα είναι αυτοί που θα ενεργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αυτό γιατί όταν π.χ. στον ΚΩΔ «Προμήθεια υδραυλικών υλικών» έχει πίστωση μόνο 6000 Ευρώ είναι λογικό ότι αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για πιπέρι να εξυπηρετήσουν ανάγκες των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.

Άρα ο ποιό γρήγορος και παράλληλα νομότυπος Πρόεδρος θα μπορέσει να κάνει αυτό το ελάχιστο που του παρέχει η Πάγια.

Τώρα τη συμβαίνει πάνω στο θέμα της Πάγιας σε άλλους Δήμους και μάλιστα νησιωτικούς?

Σας κάνω γνωστό ότι σε νησιωτικό Δήμο του Ιονίου με ίδιο περίπου αριθμό Δημοτικών Ενοτήτων και λιγότερες Κοινότητες η παραπάνω πίστωση διατέθηκε πέρυσι πρώτη χρονία του Καλλικράτη 5 φορές .Δηλαδή ο Πρόεδρος κάθε χωριού διαχειρίστηκε για το 2011 το ποσό των 5000 Ευρώ . 

Συμπερασματικά από όλα τα παραπάνω βγαίνει ότι η μέχρι τώρα «προσπάθεια» του Δήμου Λέσβου να διαθέσει την Πάγια Προκαταβολή μόνο  σαν προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί, με απώτερο σκοπό να αναδειχτούν μια σειρά προβλήματα που θα οδηγήσουν τους Προέδρους σε αδυναμία  να κάνουν χρήση της και να «ξενοιάσουν» όλοι μια για πάντα..»

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

5 απαντήσεις στο Για την πάγια προκαταβολή

 1. Ο/Η ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ λέει:

  Α) Αυτά που αναφέρει ο φίλος μου για την πάγια προκαταβολή είναι ακριβώς έτσι.

  Στο χωριό μας πάρθηκε η επιταγή των 1.000,00 euro της πάγιας προκαταβολής. Δυστυχώς το ποσό αυτό παραμένει ως επιταγή αφού δεν υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθεί.
  Η πάγια προκαταβολή των 1.000,00 euro, είναι ανακυκλούμενη, δηλαδή με την κατάθεση τιμολογίων από πλευράς του τοπικού συμβουλίου θα έπρεπε ο Δήμος δώσει και άλλα χρήματα στο χωριό.

  Η λογική της πάγια προκαταβολής είναι ότι τα τοπικά συμβούλια θα μπορούσαν να λύνουν από μόνα τους μικρά προβλήματα των χωριών που οι Καλλικρατικοί Δήμοι λόγω του μεγέθους τους δεν θα ήταν δυνατό να αντιδράσουν γρήγορα (π.χ. η αγορά λίγου ασβέστη, μια βίδας για τις παιδικές χαρές, φτιάξιμο ενός κάγκελου κ.α.)

  Β) Για την αποχέτευση του μουσείο στο χωριό μας τα πράγματα είναι περίπου όπως τα λέει ο κύριος Ζαφειρίου.

  Αναρωτήθηκε όμως κανείς πως τα διάφορα προβλήματα συντήρησης, του μουσείου μέχρι και πριν λίγο καιρό αντιμετωπιζόταν?? Υπήρχαν άτομα-ο που διέθεταν χρόνο και χρήματα από την τσέπη τους, μερικές φορές, για να λειτουργεί το μουσείο. Σήμερα τα άτομα αυτά έχουν απομακρυνθεί και κατά τη γνώμη μου, φταίμε και εμείς γι’ αυτό, που δεν τους στηρίξαμε όσο θα έπρεπε.

  Επίσης αλήθεια είναι ότι το μουσείο με την οικονομική κρίση κινδυνεύει σήμερα να σταματήσει την λειτουργία του.

  Που είναι ο Δ/ντης του Μουσείου για να δόσεις λύσεις??

  • Ο/Η Κώστας Κωστάκης λέει:

   Αγαπητέ φίλε Στράτο ,όπως είδες καί ο αγαπητός δάσκαλος Στρατής απαντάει γιά το πρόβλημα τής τουαλέτας,οπότε δέ είναι τα πράγματα όπως ο δήμος θέλει νά φαίνονται..Εγώ θά απαντήσω στό δεύτερο σκέλος τής ερώτησης σού και γιά το τι πιστεύω εγώ.Ολοι οι φορείς κάποτε αλλάζουν δ/ντες αργά η γρήγορα,έτσι έγινε καί μέ τό μουσείο τού χωριού μας.οπότε εμείς τι πρέπει να κάνουμε? να σταματήσουμε να τό υποστηρίζουμε?σε όποιο πρόβλημα υπάρχει? Οχι βέβαια! Ο νέος δ/ντης κύριος Θεοδώρου έχει στείλει πολλές φορές έγραφα διαμαρτυρίας γιά τα προβλήματα του μουσείου καί στόν κύριο Κατράνη καί στόν κύριο Βουνάτσο καί σέ φορείς καί συλλόγους αλλά από τούς κυβερνούντες δε είχε καμιά ουσιαστική απάντηση λές καί ήταν αόρατος.
   Τού Αγίου Κωνσταντίνου στό πανηγύρι ο κύριος Βουνάτσος ο αντιδήμαρχος ήταν εδώ,γιατί δέ τόν έφερε κάποιος απ τό τοπικό συμβούλιο τού χωριού να δεί τήν κατάσταση? Πιθανόν ήταν βιαστικός ??
   τελείωνοντας θα ήθελα νά πω ότι η κρίση είναι ένας λόγος σήμερα πού πολλά μπορούν να κλείσουν,μήπως όμως καί εμείς άθελα μάς η καί εσκεμένα πολλές φορές οδηγούμε ένα θέμα σε αυτή τήν κατεύθηνση?
   Αυτά

 2. Ο/Η ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ λέει:

  Από λάθος
  Που είναι ο σημερινός Δ/ντης του Μουσείου για να δώσει λύσεις??

 3. Ο/Η ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ λέει:

  Φίλε Κώστα
  Για το θέμα της αποχέτευσης του μουσείου, δεν είμαστε τεχνικοί. Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που μάλλον δεν τις γνωρίζει ούτε ο Στρατής. Γι’ αυτό συμφωνώ «περίπου» με τον Ζαφειρίου. Δεν δικαιολογώ τον Δήμο ή το Πανεπιστήμιο.

  Για το άλλο θέμα γνωρίζω απόλυτα το τι λέω και το έχω ζήσει αρκετά χρόνια σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι σωστό να το αναλύσουμε τώρα από εδώ μέσα, γιατί μόνο κακό θα κάνουμε στην όλη προσπάθεια. Θα σου θυμίσω μόνο ότι για το θέμα του Γεωπάρκου και το Κέντρο της Βρίσας ποιοί τρέξανε και ποιοί ήταν αρνητικοί!!!

  • Ο/Η noname λέει:

   Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι έχετε κάνει για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ως δημοτικός σύμβουλος που σε τίμησαν οι χωριανοί σου; Μήπως μπορείτε να μας πείτε που διαφωνείτε με τον κ. Ζαφειρίου; Μήπως μπορείτε να μας πείτε που διαφωνείτε με τον κ. Στρατή; Αν δεν έχετε άποψη γιατί πετάγεστε σαν μαϊντανός! Εντάξει με τον κ. Ταξείδη (του αξίζουν μύρια όσα μπράβο για την προσφορά του) είστε συγγενείς. Γιατί τον εκθέτετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.