Από το Σύλλογο σεισμοπαθών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΒΡΙΣΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ:

ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κ.ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

Κυρία Περιφερειάρχη,

Ως σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας, παίρνουμε την πρωτοβουλία, κάτω από την πίεση των δυσχερέστατων συνθηκών που προκάλεσε ο σεισμός της δωδεκάτης Ιουνίου, να σας καταθέσουμε γραπτώς, τα κυριότερα προβλήματα του χωριού μας. Προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και παρακαλούμε για την συνδρομή σας στην επίλυση τους.

ΚΟΝΤΕ’Ι’ΝΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΟΙΚΟΣΥΣΚΕΥΩΝ

Πριν από 3 και πλέον μήνες, παραδόθηκαν από την Περιφέρεια στο χωριό μας 10 κοντέινερ για την φύλαξη οικοσκευών περίπου 30 ατόμων. Δόθηκε η υπόσχεση εκ μέρους σας, ότι θα προμηθεύσετε τους σεισμόπληκτους με άλλα 10 και ευχάριστα πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται η παροχή άλλων 10 κοντέινερ.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι η παροχή 20 κοντέινερ, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 550 σπιτιών, που χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής. Είναι προφανές ότι στην πάροδο του χρόνου, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην εκτέλεση κατεδαφίσεων, συντηρήσεων ή ανακατασκευών.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αυτό το καλοκαίρι κλήθηκαν οι επιχειρήσεις, που επλήγησαν από το σεισμό, να καταθέσουν τις ζημίες τους με τα ανάλογα δικαιολογητικά, τιμολόγια κ.λ.π. Στα μέσα του χειμώνα, καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί, ώστε ν’ αποζημιωθούν οι 28 επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί αποζημίωσης και δραστηριοποιούνται στο χωριό μας. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σοβαρή αυτή υπόθεση απ’ την οποία εξαρτάται η επιβίωση 28 οικογενειών, άλλα και το οικονομικό μέλλον του χωρίου μας. Αντιλαμβάνεσθε ότι η μεγάλη καθυστέρηση στο νευραλγικό τομέα της τοπικής οικονομίας θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον κοινωνικό ιστό και στην επιβίωση του συνόλου των χωριανών.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε, περισσότερο από τον καθένα, πως η καταστροφή της δωδέκατης Ιουνίου, δεν αφαίρεσε από τους βρισαγώτες μόνο το αναφαίρετο δικαίωμα της κατοικίας και της γαλήνης μέσα σ’ αυτό, άλλα επέφερε και μια τεράστια οικονομική δυσπραγία, με την καταστροφή επιχειρήσεων και την αφαίρεση της δυνατότητας για οικονομικό προγραμματισμό.

Σε καιρούς, γενικότερα, οικονομικά χαλεπούς, αυτό προκάλεσε τεράστια οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Η πολιτεία, στο προηγούμενο εξάμηνο διάστημα, έδωσε τη δυνατότητα στους σεισμόπληκτους “του παγώματος” των φορολογικών υποχρεώσεων.

Δυστυχώς, όμως, κανένα από τα προβλήματα που προέκυψαν, δεν επιλύθηκαν ώστε να επέλθει οικονομική ισορροπία και δυνατότητά αποπληρωμής των χρεών.

Παρακαλούμε, λοιπόν, τη διαμεσολάβησή σας προς την κυρία υφυπουργό οικονομικών κ. Παπανάτσιου, ώστε να παραταθεί το “πάγωμα” των φορολογικών υποχρεώσεων στοχευμένα, στους διαπιστωμένα σεισμοπαθείς, όπως καταγράφονται στα έγγραφα της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι σεισμοπαθείς που αδυνατούν ν΄ ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις οδηγούνται. με μαθηματική ακρίβεια, στην απόλυτη φτωχοποίηση, που συνεπάγεται δεσμεύσεις επιδοτήσεων, παραγωγής, τραπεζικών λογαριασμών και αγροτικής περιουσίας.

Σε τέτοια περίπτωση, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης εκ μέρους των σεισμοπαθών είναι η δυναμική κινητοποίηση και διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος.

Είναι αναγκαίο, οι κάτοικοι του χωριού μας, να αισθανθούν τη φροντίδα της πολιτείας αλλά, ειδικά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουν ν’ ανακτήσουν τις δυνάμεις και το κουράγιο τους για ν’ ανταπεξέλθουν στις τεράστιες αντιξοότητες που τους έτυχαν.

Αναμένουμε σύντομα απάντησή σας.

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ: www.myvrissa.gr

email: info@myvrissa.gr

τηλ. Προέδρου συλλόγου: 6977310795

ΜΕ ΤΙΜΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.