Η αίτηση για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Παραθέτουμε το έντυπο της αίτησης για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ που είχε την καλή διάθεση να μας στείλει (μαζί με τις σχετικές εγκυκλίους) ο Δημήτρης Στυλιανού Νικέλλης, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Παραθέτουμε και μια επισήμανση που κάνει:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝ.Φ.Ι.Α. ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ (28-08-2017) ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Κ.Φ.Δ. ΑΡΘΡΟ 63 ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ.

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝ.Φ.Ι.Α. ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

11 απαντήσεις στο Η αίτηση για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

 1. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

  Στην εποχή της πληροφορικής αυτά δεν μπορεί να γίνουν αυτόματα; Πόσο τρέξιμο πρέπει να κάνουμε και πόση γραφειοκρατία; Και η Αθήνα είναι δύσκολη πόλη. Και για ένα σπίτι πρέπει να τρέχω σε δυο διαφορετικές ΔΟΥ. Αμαρουσίου και κατοίκων εξωτερικού. Πώς να πάει μπροστά αυτός ο τόπος όταν τη μισή ζωή σου μαζεύεις χαρτιά και την άλλη μισή είσαι στο δρόμο για να τα καταθέσεις;

 2. Για να γίνει αυτόματα η πληροφόρηση του taxis για τις αλλαγές που πρόκυψαν από τον σεισμό θα έπρεπε:
  1. Να υπάρχει η δυνατότητα στους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ σε κάθε χαλασμα που πήγαιναν να γνωρίζουν και να σημειώνουν τον ή όλους τους συγκύριους ΙΔΙΟΚΤΉΤΕΣ (δικούς κύριους, επικαρπωτές κλπ) με τα σωστά ονόματά τους, το ΑΦΜ και την ΔΟΥ που ανήκουν.
  2. Μετά να αναπαράγουν τα κίτρινα χαρτιά σε τόσα αντίτυπα όσοι και οι συνιδιοκτήτες.
  3. Να χωρίσουν τα κίτρινα χαρτιά ανά ΔΟΥ (ανά την Ελλάδα) και να τα στείλουν σε αυτές για να τα περάσουν στο σύστημα ώστε να βγουν οι νέες ειδοποιήσεις του ΕΝΦΙΑ.
  Μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Έχετε δίκιο…. πιθανότατα να μην μπορούσε. Η αδυναμία των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ όμως, ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία και δεν το γνωρίζατε εξ αρχής κ. Τεντόμα; Έπρεπε να φτάσουμε μέσα Δεκέμβρη;
   Και διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά το καθεστώς αναστολής πληρωμών, ΔΕΝ ίσχυε για όλους αλλά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, σωστά; Στο ποσό του ΕΝΦΙΑ και στην φορολόγηση ακινήτων, δεν γίνεται κανένας απολύτως διαχωρισμός πρώτης και δεύτερης κατοικία, ούτε μετράει αν είσαι μόνιμος κάτοικος, όπως αντιθέτως συμβαίνει με τις υπόλοιπες διευκολύνσεις και επιδόματα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δύσκολες συνθήκες της χώρας, την προτεραιότητα και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Όμως τα δικαιώματα των πολιτών θα έπρεπε να είναι ίσα.

   Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Ακριβώς αυτό έπρεπε να γίνει από την αρχή και όχι να γράφουν ό,τι όνομα τους έλεγε κάποιος χωριανός. Δυο φορές τους ζήτησα να ξαναγράψουν την έκθεση με τους σωστούς ιδιοκτήτες για να διαγράψω το κτίριο και αρνήθηκαν. Επέμεναν μάλιστα λέγοντας ότι δεν έχουν σχέση με τις ιδιοκτησίες αλλά μόνο με τα κτίσματα κάτι εντελώς λάθος μια και το έντυπό τους απαιτεί την αναγραφή ΟΛΩΝ των σωστών στοιχείων. Αν αυτό γινόταν σωστά από τον Ιούνιο δεν θα κινδυνεύαμε τώρα να υπολογιστεί ΕΝΦΙΑ για το μισό 2017 χωρίς να υπάρχει κτίριο.
   Αφού λοιπόν η ΔΑΕΦΚ δεν γνωρίζει (ή δεν θέλει να γνωρίζει) τους ιδιοκτήτες, πως εγώ θα τους ζητήσω τώρα να εκδώσουν βεβαίωση στο όνομά μου για χρήση στην Εφορία; Έχουμε τρελαθεί τελείως;

   • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου διαπιστώνονται όχι με λόγια αλλά με τίτλους. Οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ δεν είναι υποθηκοφύλακες.

 3. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

  1. Το ιδιοκτησιακό δεν είναι θέμα πρόβλεψης. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα με ανυπαρξία τίτλων, με κληρονομιές που δεν τους έχει γίνει αποδοχή κλπ. Οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ έχουν άλλη , πιο σοβαρή δουλειά να κάνουν.
  2. Μπορεί κάποιοι να ξύπνησαν τώρα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των σεισμοπλήκτων έχουν στα χέρια τους τη βεβαιωση της ΔΑΕΦΚ για τον ΕΝΦΙΑ ή περιμένουν να τους σταλεί.
  3. Η αναστολή πληρωμής των οφειλών αφορούσε μόνο τους μόνιμους κάτοικους του νησιού και δικαίως, γιατί μόνο αυτών η ζωή αναστατώθηκε από τον σεισμό. Και πάντα η κήρυξη έκτακτης ανάγκης αφορά όσους ζουν στη περιοχή που έχει οριοθετηθεί σαν τέτοια.
  4. Αντίθετα η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά όλα τα κτίσματα που έπαθαν ζημιά από τον σεισμό, είτε οι ιδιοκτήτες τους είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε όχι. Κι αυτό γιατί η απαλλαγή αυτή δεν έγινε μόνο για ελάφρυνση των σεισμοπλήκτων αλλά γιατί δεν είναι λογικό να πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για ένα ακίνητο που πλέον δεν υπάρχει ή έπαυσε να έχει τον χαρακτήρα που είχε (δηλ. κατοικίσιμο).

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Προφανώς και δικαίως η αναστολή πληρωμής των οφειλών αφορούσε μόνο τους μόνιμους κάτοικους του νησιού. Κανείς δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο!! Αλλά » …. ΜΟΝΟ αυτών η ζωή αναστατώθηκε από τον σεισμό» ;;;!!! Θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής το διατυπώσατε με αυτόν τον τρόπο. Γιατί δεν γίνεται ο υπεύθυνος συντονιστής να μην κατανοεί το μέγεθος των προβλημάτων που προέκυψαν και για τους εκτός νησιού. Και όπως λέτε , «δεν είναι λογικό να πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για ένα ακίνητο που πλέον δεν υπάρχει ή έπαυσε να έχει τον χαρακτήρα που είχε (δηλ. κατοικίσιμο)». Είναι όμως λογικό κατά την άποψή σας, αυτό ακριβώς το ακίνητο, να μην δικαιούται πχ επίδομα οικοσκευών.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Εγώ κύριε Τεντόμα δεν ξύπνησα τώρα αλλά για ονομαστική βεβαίωση από την ΔΑΕΦΚ για την Εφορία ακούω για πρώτη φορά. Μάλλον θα γελάσουν στη ΔΑΕΦΚ όπως γελάσανε και στην ΔΟΥ που πήγα.
   Δεν μας λέτε κανένα όνομα από αυτούς που την έχουν πάρει;

 4. Το «αναστατώθηκε» ίσως δεν απέδιδε αυτό που ήθελα να πω. Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ίδιος ο αποσυντονισμός και η ανατροπή της καθημερινής ζωής με αυτήν των μόνιμων κατοίκων.
  Όσο για την οικοσκευών των μη μόνιμων κατοίκων το θέμα είναι σχετικό και με τα οικονομικά διαθέσιμα και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.
  Μακάρι να υπήρχε δυνατότητα και το 586 να ήταν πχ 2000€ και να έπαιρναν όλοι οι πληγέντες και το κοινωνικό βοήθημα και για τις οικοσκευές και η στεγαστική συνδρομή να ήταν διπλάσια.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Θα έπρεπε η Α.Α.Δ.Ε, αφού το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε τη σχετική εγκυκλίο για την εξάμηνη αναστολή πληρωμών του ΕΝΦΙΑ
  από το καλοκαίρι να προσαρμόσει το λογισμικό της κατάλληλα μετά την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων στις 28.08.2017 και μετά το άνοιγμα της εφαρμογής του Ε-9 για τις διορθώσεις του, ο κάθε πολίτης ανά την Ελλάδα να προσέρχεται στη Δ.Ο.Υ. του και να διαγράψει το ποσό οφειλής για τ’ ακινητά του στην περιφερειακή Ενότητα Ν.Λέσβου που έχουν υποστεί αποδεδειγμένα ζημία ή καταστραφεί και όχι να φτάσει ο Δεκέμβριος να λήγει η προθεσμία του εξαμήνου και τρεχάτε ποδαρακιά μου!!!!
  Αυτό το έπραξε η τότε Γ.Γ.Δ.Ε. για τους σεισμόκλητους της Κεφαλλονίας έγκαιρα και με διαφορετικά κριτήρια.
  Σ εμάς για να σώσουν την κατακραυγή των Μ.Μ.Ε. και τη δική μας, έβγαλαν νέα εγκύκλιο
  και αθώος ο κατηγορούμενος……
  Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι κάτοικοι εξωτερικού και οι φορολογικοί τους αντιπρόσωποι που έχουν ακίνητα με ζημιές στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου οι οποίοι πρέπει να πάνε στη Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ για να διαγράψουν την οφειλή για το ακίνητο τους ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο να το πράξει.
  Ο κος Τεντόμας δεν μπορεί να γνωρίζει όλα αυτά τα πράγματα, πολύ δε περισσότερο αφού δεν περιστοιχίζεται από φοροτεχνικούς, ούτε λογιστής είναι ο άνθρωπος.
  Έχει πράξει ήδη αρκετά ώς συντονιστής, αλλά τα κενά των νόμων και παλαιότερων διατάξεων δεν καλύπτονται μαζί με ότι άλλο νεώτερο νομοθετείτε και χρήζει διευκρινήσεων με νέες εγκυκλίους.
  Φρονιμό θα ήταν να υπήρχε καλύτερος συντονισμός.Λύσεις υπάρχουν για το καλό όλων μας και εξοικονόμηση χρημάτων από το κράτος μπορεί να επιτευχθεί αλλά και για εμάς, αρκεί η όποια πρόταση πέσει στο τραπέζι να είναι κοστολογημένη, πρωτοποριακή και να υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ για υλοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.