Η εγκύκλιος για τον ΕΝΦΙΑ

Παραθέτουμε την εγκύκλιο (που μας έστειλε ο κ. Τεντόμας) σχετικά με την απαλλαγή των κτιρίων που έπαθαν ζημιές αλλά τον παρακαλούμε να μας πει αν θα πληρώσουμε (φέτος) ΕΝΦΙΑ για κόκκινα και κίτρινα σπίτια γιατί τα πράγματα δεν είναι καθαρά. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο.

ΕΝΦΙΑ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

4 απαντήσεις στο Η εγκύκλιος για τον ΕΝΦΙΑ

 1. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

  Δεν είμαι φοροτεχνικός ούτε έχω μεχρι στιγμής κάποια παραπάνω οληροφόρηση από αυτήν που όλοι έχουμε διαβάζοντας την ΠΟΛ 1200/2017.
  Όμως διαβάζοντας το σχετικό εδάφιο αυτής της εγκυκλίου:
  «Ειδικά για τη χορήγηση απαλλαγής σεισμόπληκτων ακινήτων απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία να προκύπτει ότι το κτίσμα έχει υποστεί τις σχετικές ζημίες.και ο σχετικός νόμος»
  αλλά και από τον νόμο 4484/2017 με βάση τον οποίο υπάρχει η απαλλαγή των σεισμοπλήκτων από τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και 2018 που αναφέρει:
  «Κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη νήσο Κω και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, αντίστοιχα, απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2017 και 2018.»
  αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (κτίσματος και οικοπέδου) για κάθε ακίνητο που περιλαμβάνει κτίσματα που έχουν πάθει την οποιαδήποτε ζημιά, αρκεί να προκλήθηκαν από τον σεισμό της 12.6.2017.
  Αυτή η διατύπωση προφανώς περιλαμβάνει τα κόκκινα και τα κίτρινα και κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει και όσα κρίθηκαν πράσινα, αλλά έχουν υποστεί «ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017», όπως αναφέρει ο Ν. 4484/2017.
  Υπάρχει το θέμα ότι ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουμε φέτος είναι για ακίνητα όπως αυτά ήταν την 1.12017 (δηλ. προ του σεισμού) και ότι είναι ίσως παράλογο να απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ ένα σπίτι που έχει μερικές ρωγμές στο σοβά, έστω και αν είναι αυτές προκληθηκαν από τον σεισμό.
  Όμως όλα θα ξεκαθαριστούν από τη έρχόμενη Δευτέρα.

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ΣΤΗ ΔΑΕΦΚ ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΛΘΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ, ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΘΕΣΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ
  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ «ΠΡΑΣΙΝΑ», ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΟΣ ΙΔΙΩΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ (ΕΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ 12.01.2018).
  ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΕΧΟΝΤΑΣ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΤΟΣ 55 ΗΜΕΡΩΝ (ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ν ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ) ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

 3. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

  1. Η προθεσμία για αυτοψία και επανέλεγχο είναι μέχρι 25.1.2018.
  2. Ποτέ κανένας από τους υπαλλήλους της ΔΑΕΦΚ δεν μπορεί να μίλησε για προθεσμία 55 ημερων για απάντηση σε οποιαδήποτε αίτηση. Αυτό εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας της υπηρεσίας.
  3. Αν το πρόβλημα είναι ότι δεν θα προλάβουν κάποιοι να πάρουν βεβαίωση για ΕΝΦΙΑ, Αυτό δεν έχει βάση. Αν τελικά υπάρξει καταληκτική ημερομηνία για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θεωρώ βέβαιο ότι η ΔΑΕΦΚ θα βάλει άλλες εργασίες στην άκρη για να προχωρήσει τις αιτήσεις αυτές.
  4. Αν τωρα όλη η Λεσβος αρχίσει να κάνει αιτησεις αυτοψίας μηπως και πάρει βεβαιωση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η ΔΑΕΦΚ αναγκαστικά θα ασχοληθεί μόνο με την καλπιά των συμπολιτών μας…

 4. Ο/Η Μυρσίνη Μαργέτα λέει:

  Βεβαίωση έχουμε κάνει. Τα χαρτιά των ελέγχων τα είδατε τους αριθμούς συμπληρώσαμε, αλλά ο πρώτος αιθμός του ελέγχου πήγε με λάθος όνομα. Βεβαίως το τακτοποίησα με τα κορίτσια της Αθήνας. Διότι εσείς είστε για τα σύκα τα μαλακά!
  Ώς προς τους συγχωρανούς μου εχω να πω ότι βάση με το πρωτόκολο που έχουν λάβει, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία ΔΑΕΦΚ Αθήνας. Να δώσουν το τηλέφωνο του λογιστή τους και μέσω e-mail να εξυπηρετηθουν, η ταχυδρομικός (expes).
  Καλή δύναμη σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.