Για τον συντελεστή δόμησης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

Από την επομένη του σεισμού, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των οικοπέδων με κτίσματα προς κατεδάφιση και ανακατασκευή, είχαν «εν τοις πράγμασι» συντελεστή δόμησης (ΣΔ) γύρω στο 1,5-2,00 (δηλ. πολύ μεγαλύτερο του ισχύοντος σήμερα στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων που είναι ΣΔ=1.00).

Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να καταστεί δυνατόν να ξανακτιστούν τα «κόκκινα» ίσου όγκου και εμβαδού με τα προς κατεδάφιση, χωρίς το περιορισμό του ΣΔ=1.00.

Το ΥΠΕΝ αμέσως κατανόησε την αναγκαιότητα αυτή και ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία. Όμως η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί από την άποψη που θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ, που γνωρίζουμε όλοι την αυστηρότητά του στην αύξηση των συντελεστών δόμησης.

Στη περίπτωση λοιπόν που δεν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, μια τελευταία «άμυνα» του μηχανικού για να μη χάσει τετραγωνικά στην ανακατασκευή θα είναι, για τις περιπτώσεις μόνο των παραδοσιακών οικισμών (από τις σεισμόπληκτες περιοχές εξαιρείται το Πλωμάρι και ο Σταυρός που δεν είναι παραδοσιακοί )η εφαρμογή του σχετικού με τους παραδοσιακούς οικισμούς ΠΔ 19.10/13.11.1978 (ΦΕΚ 594Δ΄), άρθρο 5 , που προβλέπει «την αποκατάσταση παλαιών κτιρίων, αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (τούτου αποδεικνυομένου δια φωτογραφιών, δεόντως θεωρημένων υπό του Προέδρου της Κοινότητος ή της Αστυνομικής Αρχής) κατά την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, χορηγείται άδεια οικοδομής έστω και αν αι αιτούμεναι να εκτελεσθούν εργασίαι αντίκεινται εις τας διατάξεις του παρόντος διατάγματος τα αναφερομένας εις το μέγιστον ποσοστόν καλύψεως, μέγιστον ύψος, τον αριθμόν των ορόφων και τον συντελεστήν δομήσεως».

Για το λόγο αυτό καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες «κόκκινων» κτισμάτων να φροντίσουν μέσω του μηχανικού τους να κάνουν μια πλήρη φωτογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου πριν κατεδαφιστεί. (Αυτό μπορεί να γίνει και πριν λάβουν το σχετικό ΠΑΕΕΚ).

Η αποτύπωση αυτή θα χρειαστεί και θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση που, όπως αναφέρεται στο παραπάνω ΠΔ, θα απαιτηθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στη φάση έγκρισης της μελέτης ανακατασεκυής.

Μυτιλήνη 29/11/2017

Βασίλης Τεντόμας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

7 απαντήσεις στο Για τον συντελεστή δόμησης

  1. Ο/Η !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! λέει:

    τι ειναι αυτο; μια τελευταία «άμυνα» του μηχανικού για να μη χάσει τετραγωνικά στην ανακατασκευή θα είναι;;; ασχολιαστο.
    1. Τι σημαινει πηρη φωτογραφικη αποτύπωση;;;; Τώρα μετά από 5 μήνες. Και το πανεπιστημιο αιγαίου τι ακριβως έκανε;;
    2. Τι σημαίνει πλήρης αρχιτεκτονική αποτύπωση;;;;; Σε γκρεμισμενο σπίτι τι ακριβως θα γίνει;;;;;; αντε και το σπιτι σκετεται κάπως, αν το κτιριο ειναι ετοιμορροπο (τι λεω τωρα) ποιος αναλαμβανει την ευθυνη να παει να το μετρησει;;;;; Αληθεια τα ΠΑΕΕΚ δε εχουν και τα δυο: φωτογραφιες σκαριφημα εμβαδου, εμβαδου λεω, αρα ξερουμε τα τ.μ. του κτιριου το υψος και πως ειναι τοποθετημενο, επομενως επαναλαμβανω τι ειναι αυτο τωρα;;;;; αποψη του συντονιστη, του υπουργειου, της δαεφκ;;;;;
    και δεν σχολιαζω καν τις καινουργιες αμοιβες που προκυπτουν για τους μηχανικους απο την “πληρη αποτυπωση”. ειπαμε ελευθερη αγορα ειμαστε, δουλεια στον μηχανικο να δωσουμε….

  2. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    1. Αναγνωρίζω ότι η ανακοίνωσή Μου, όντας κατά κύριο λόγο τεχνοκρατική, θα δημιουργούσε πολλά εύλογα ερωτήματα σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν τις σχετικές τεχνικές γνώσεις.
    2. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα το συζητήσει με τον μηχανικό του που θα του λύσει όσες απορίες υπάρχουν.
    3. Η αρχιτεκτονική και φωτογραφική αποτύπωση είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητη για τη μελέτη ανέγερσης και δεν προσθέτει έξοδα στον ιδιοκτήτη για πρόσθετη αμοιβή του μηχανικού.

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Η αμοιβή του μηχανικού είναι διαπραγματεύσιμη και ανοιχτή, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Και προσέχουμε όταν επιλέγουμε μηχανικό: συνεπή, γνώστη του αντικειμένου, συγκαταβατικό στην αμοιβή.

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Κατι ασχετο.κ Τεντομα για το επιδομα ενοικιου μας ειπατε περμενετε για τα φαρμακα το ιδιο για τον ΕΝΦΙΑ το ιδιο.Σημερα λοιπον πηγα στο νοικαρι μου του ειπα περιμενε μου ειπε πεσε πηγα στο φαρμακειο του ειπα περιμενε μου ειπε πεσε πηγα στην εφορια μου ειπε πεσε στη ΔΕΗ τα ιδια και εγω ερωτω που θα παει αυτη η κατασταση.Οταν ηταν να μας τα παρουν σε μια βραδια κοψαν μισθους,συνταξεις,δωρα αυξεισαν εισφορες κ.λ.π. τοτε ειχαν υπαλληλους τοτε νομοθετουσαν σε μια βραδια με τη μορφη του κατεπειγον τωρα δεν εχουμε υπαλληλους δεν εχουμε βουλη να νομοθετη.Και κατι τρελο.Σημερα στη Μυτιληνη σε ολα τα ΑΤΜ δεν εβλεπες Ελληνα μονο ταλιμπαν ετσι τους λεω εγω που πηγαν να εισπραξουν το μισθο τους μιας και εχουν πληρωσει πολλα στο Ελληνικο κρατος και μεσα στα ταμεια εβλεπες μονο κατσουφιασμενους Ελληνες που πηγαν να πληρωσουν.Σε αυτους ολους που ειναι χιλιαδες βρεθηκαν υπαλληλοι εγιναν ολα με τη μορφη του κατεπηγοντος για 250 ερμους βρισαγωτες δεν υπαρχουν υπαλληλοι.

    • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

      Δεν νομίζω ότι ο χώρος αυτός προσφέρεται, τουλάχιστον όσον με αφορά, για καθαρά πολιτικές συζητήσεις και ιδιαίτερα μεταξύ ενός ανώνυμου και ενός που λέει την άποψή του με όνομα και επώνυμο.
      Ο καθένας μας έχει την ιδεολογία και τις πολιτικές του απόψεις και με βάση αυτές ενεργεί και πράττει σαν υπεύθυνος πολίτης.
      Μπορεί και κρίνει σε ποιά κατάσταση είναι σήμερα η χώρα, ποιοί την έφεραν σε αυτό το σημείο και ποιοί μπορούν ή θα μπορούσαν να την βγάλουν από τη κατάσταση χρεοκοπίας.
      Μην περιμένετε συνέχεια σε αυτού του είδους διάλογο.
      Η θέση μου και η αποστολή μου είναι να βοηθήσω με όσες δυνάμεις και δυνατότητες έχω ώστε οι σεισμόπληκτοι να απακατασταθούν το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  4. Ο/Η !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! λέει:

    στις αποριες μου δεν απαντησες, τα δικα σου ειπες
    ολα καλα
    σε αυτη τη χωρα τελικα αποψη μπορουν να εχουν μονο οι διοικουντες
    “οι υπολοιποι πρεπει να πανε στον μηχανικο τους”
    Μπραβο σας κ Τεντομα

  5. Ο/Η ανώνυμος λέει:

    οι αποριες που εχεις είναι οικονομικες μην περιμενης να σου λυθουν από κυβερνιτηκους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.