Ολοκληρώθηκε το παζλ!

Με τη βοήθεια του Μιλτιάδη Κόντου που έφυγε από τα Βατερά πριν 2-3 βδομάδες για το Σίδνευ, όπου ζει και όπου πρωτοστάτησε για τη συγκεντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για το χωριό μας, μαζέψαμε όλα τα κομμάτια του παζλ σχετικά με την πολυσυζητημένη οικονομική βοήθεια της αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προς τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε (και έχουμε δημοσιεύσει στη σελίδα μας) την εγκύκλιο του αρχιεπίσκοπου Αυστραλίας προς τις ορθόδοξες εκκλησίες για την ανάγκη να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι του νησιού μας (υπέρ πάντων των εν ανάγκες ανθρώπων, έγραφε).

Επίσης δημοσιεύσαμε και την κατάσταση με τα ποσά που συγκέντρωσε η κάθε ενορία της Αυστραλίας.

Τέλος δημοσιεύτηκε και η ευχαριστήρια επιστολή του Μητροπολίτη Μυτιλήνης προς τον της Αυστραλίας απ’ την οποία μάθαμε ότι το ποσό των 150.000$ μοιράστηκε σε κάποιους “σεισμοπαθείς ναούς”.

Σήμερα έχουμε δυο ακόμα πληροφορίες:

Κατά τη δημοσιοποίηση της κατάστασης με τα ποσά που συγκέντρωσε κάθε ενορία υπάρχει και ένας πρόλογος στον οποίο αναφέρεται:

Το ποσόν των $150,000 ήταν το προϊόν από την περιφορά εκτάκτου

δίσκου σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Το ποσόν

αυτό έχει ήδη σταλεί στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, προς ανακούφιση των

πιεστικών αναγκών του φιλανθρωπικού της έργου. Κατωτέρω δημοσιεύουμε

τα συλλεχθέντα ποσά του ειδικού δίσκου από έκαστη Ενορία – Κοινότητα

της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ανά την Αυστραλία:”

Από την εφημερίδα στην Αυστραλία ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

Έχουμε όμως και την επιστολή που στάλθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρατηρούμε ότι στην επιστολή αυτή δεν αναφέρεται ότι το ποσό στέλνεται για τους σεισμόπληκτους αλλά “κατά τας υπαρχούσας ανάγκας”

Είναι λογικό να θεωρεί η πλειοψηφία του κόσμου ότι οι πρώτιστες ανάγκες είναι αυτές των ανθρώπων και όχι των κτιρίων (έστω και αν είναι ναοί) αλλά σίγουρα υπάρχει διαφορά από το να σου δίνουν χρήματα και να σου λένε ότι προορίζονται για τους σεισμοπαθείς ανθρώπους και συ να τα δίνεις για τους “σεισμοπαθείς ναούς” και άλλο να σου στέλνουν χρήματα λέγοντας να τα διαθέσεις για τις ανάγκες που υπάρχουν και εσύ να κάνεις τη δική σου (κακή για τον κόσμο) επιλογή.

Σημείωση 1η: Σε συζητήσεις με ιερωμένους της περιοχής μας πληροφορηθήκαμε ότι η Μητρόπολη έχει διαθέσει σημαντικά ποσά και για ανθρώπους και μάλιστα και σε χωριανούς μας.

Σημείωση 2η:Σε ερώτησή μας γιατί αυτά δεν δημοσιοποιούνται επίσημα από τη Μητρόπολη ο ένας ιερωμένος αντέτεινε το επιχείρημα ότι ” μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά”. Εμείς παραθέτουμε την πλήρη πρόταση της Γραφής  σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτωἀριστερά σου τί ποιεῖδεξιά σου” και τονίζουμε ακόμα μια φορά ότι αυτό ισχύει όταν κάνεις εσύ ελεημοσύνη δηλαδή όταν βοηθάς κάποιον από τον κορβανά του ιδρώτα σου και όχι όταν διαχειρίζεσαι ξένα χρήματα. Τότε οφείλεις να είσαι απόλυτα διαφανής. Γι αυτό οφείλει και η Μητρόπολη να αποκτήσει διαφάνεια -τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περίπτωση του σεισμού. Θα προσφέρει τεράστια υπηρεσία στην Εκκλησία και στον κλήρο. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι αυτό της φαίνεται δύσκολο γιατί γενικά σε όλες τις βαθμίδες της Εκκλησίας δεν έχουν συνηθίσει στη διαφάνεια. Και είναι κατακριτέο.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

7 απαντήσεις στο Ολοκληρώθηκε το παζλ!

  1. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Καλά η εκκλησία μας πιστεύει ό,τι ο Αυστραλίας και το ποίμνιό του, απλά προσεύχονται για τους πιστούς, για τους μη πιστούς,( πρόσφυγες) , ακόμη και για τα ζώα( κτήνη) αλλά τα χρήματα που απέστειλαν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τους ναούς;
    Γιατί το ” υπάρχουσες ανάγκες” μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, αλλά το νόμιμον, δεν είναι και ηθικόν.

  2. Ο/Η The exorcist λέει:

    Να δώσουν και τα ονόματα των Σεισμοπληκτων κορασιδων που βοηθάει η μητροπολη και η τοπική εκκλησία

  3. Ο/Η Πίστευε αλλά ερευνα ο γνησιος λέει:

    Εγώ θα πρότεινα όσοι δεν πήραν επιταγές από την εκκλησία ή από την σκοτεινή επιτροπή να ζητήσουν!Πως σου φαίνεται κύριε ανώνυμε? λογικό?Και εσύ έχεις και σπίτι να μείνεις….

  4. Ο/Η Πίστευε αλλά ερευνα ο γνησιος λέει:

    Υπάρχει πρόσωπο που δεν πήρε τρεις φορές επιταγή!

  5. Ο/Η Επωνυμος λέει:

    Μήπως αυτοί που πήραν επιταγές είχαν πραγματική ανάγκη?Ίσως γινόμαστε κακοί και άδικοι με τις κινήσεις μερικών καλύτερων από εμάς αλλά έτσι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις!πίσω από της ανωνυμία γινόμαστε όλοι παλληκάρια και κρίνουμε κατά το δοκούν!

  6. Ο/Η Ανωνυμος λέει:

    Να αναρτηθουν τα ονοματα που πηραν τις επιταγες,απο τον προεδρο και την μητροπολη.

  7. Ο/Η Ο βαρκαρης? λέει:

    Οταν διαχειριζεσαι ξενα χρηματα πρεπει να ειναι ολοι απολυτα διαφανεις μηδενος εξαιρουμενου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.