flashback

Σήμερα τις πιο πολλές ώρες απ’ τον ελεύθερο χρόνο τους (και όχι μόνο) τα παιδιά είναι προσκολλημένα σε μια οθόνη ανεξάρτητα απ’ το μέγεθός της. Και αν η εικόνα ενός μοναχικού παιδιού που ασχολείται με το κινητό του είναι ανεκτή, η εικόνα μιας παρέας παιδιών να κάθονται και το καθένα να έχει καρφωμένα τα μάτια του στο κινητό ή το τάμπλετ του δημιουργεί -σε μας τους μεγάλους- αν μη τι άλλο απορία: δεν έχουν κάτι καλύτερο, ως παρέα, να κάνουν!

Τα χαλάσματα ανέδειξαν, με τα σκόρπια  φύλλα που απελευθέρωσαν, μια άλλη κουλτούρα, έναν άλλο τρόπο ζωής για τα παιδιά πριν …μισό αιώνα!

Τα φύλλα πριν τα πάρει “ο αέρας του σεισμού” βρίσκονταν στο μπαούλο του Νίκου Σταύρου Ταξείδη στο πατρικό τους σπίτι στο χωριό. Ο “αέρας” τα έφερε στον δρόμο του Πάνου Γεωργάκα που τα συμμάζεψε.

Νίκο, όπου και να ‘σαι, να είσαι καλά και να θυμάσαι το χωριό και την παιδική ζωή σου σ’ αυτό!

Τρεις φωτογραφίες:

Ο δωδεκαετής Νίκος ασχολούνταν με τον στίβο. Με όποιο αγώνισμα του στίβου του ήταν προσιτό. Και κατέγραφε τις επιδόσεις του, ως κίνητρο για τη βελτίωσή του. Ακόμα και την τοποθεσία της προπόνησής του καθώς και το βάρος της σφαίρας που χρησιμοποιούσε! Ένα τέτοιο παιδί δεν μπορεί να είναι μαλθακό!

Τα παιδιά της τάξης έπαιζαν ποδόσφαιρο (και αμπάριζα) οργανωμένα. Αν και δεκάχρονα κρατούσαν πρακτικά! Δυο ομάδες “σήκωνε” η τάξη Οι Παναθηναϊκοί ήταν οι “Αετοί” και οι Ολυμπιακοί τα “Λιοντάρια” Και σε παρακάτω σελίδες αναγράφονται τα αποτελέσματα των αγώνων και οι σκόρες. Υπήρχαν και αναπληρωματικοί!

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” Μέσα στα γυμνασμένα σώματα κατοικούσαν και καθαρά μυαλά! Και ο δωδεκαετής Νίκος κάθισε και υπολόγισε πόσους κόκους σιταριού δικαιούταν ο ευρεσιτέχνης του σκακιού που ως πληρωμή του (σύμφωνα με τον μύθο) ζήτησε από τον βασιλιά να του δώσει τόσα σπόρια σιταριού όσα χωρούν στα τετράγωνα της σκακιέρας αρκεί προχωρόντας απ’ το ένα στο επόμενο να διπλασιάζονται . Μόνο στο τελευταίο τετράγωνο αντιστοιχούν “κάτι” περισσότεροι από 9 πεντάκις εκατομμύρια κόκοι σιταριού! Πάνω απ’ όλα αξιοθαύμαστη είναι η υπομονή του Νίκου να κάνει τόσους υπολογισμούς!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.