Από τον Σύλλογο της Αθήνας για τον Παλιόπυργο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ

Σήμερα, 30/8/2017, μας κοινοποιήθηκε το έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λέσβου  με θέμα ‘’Καθαρισμός και υλοποίηση μελέτης αποκατάστασης του μεσαιωνικού πύργου (Παλαιόπυργος) στη Βρίσα Λέσβου’’ . Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 30/8/2017  και θα διαρκέσουν 10 ημέρες .Προϋπολογισμός του έργου  είναι 30. 000 €  από το Πρόγραμμα Δημοσίων  Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.  Ανάδοχοι μελετητές του εν λόγω μνημείου είναι ο Βρισαγώτης Γιώργος Κουρμαδάς,αρχιτέκτων μηχανικός και η Μαρία Τσιτιμάκη, πολιτικός μηχανικό .

Από τις προσπάθειες του Συλλόγου ως την ανάθεση της μελέτης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας ξεκίνησε προσπάθειες για τη διάσωση του Παλαιόπυργου εδώ και χρόνια και από το 2005 κινητοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Το 2008 η Εφορεία, με έγγραφο στον Δήμο Πολιχνίτου, τόνισε την ερειπιώδη κατάσταση του μνημείου και την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης αποκατάστασής του και ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου. Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον εκ μέρους του Δήμου Πολιχνίτου. Το 2012, με επιστολή του Συλλόγου μας προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και κατόπιν ενεργειών της Νομαρχίας,  συνάφθηκε Προγραμματική Σύμβαση με την 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, συνολικού κόστους 12.000€, προκειμένου στη συνέχεια να συνταχθεί αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Παλαιόπυργου. Έκτοτε δεν έγινε άλλη ενέργεια εκ μέρους του Δήμου.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου συνεχίστηκαν. Μετά από συνεργασία με τον Βασίλη Ψαριανό και τον Κώστα Κώστα, οι οποίοι ουδέποτε σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για τον Παλαιόπυργο, στάλθηκε επιστολή από τον Σύλλογο στις 19/4/2017 προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αίτημα τη χρηματοδότηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του Μνημείου.  Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ενδιαφέρον και της ίδιας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, η οποία, με έγγραφό της 23-3-2017 στην Περιφέρεια, το οποίο υπογράφει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κος Παύλος Τριανταφυλλίδης,  επισήμανε την κακή κατάσταση του Παλαιόπυργου, η οποία δεν επιτρέπει άλλες ολιγωρίες, και ζήτησε από την Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελετών στερέωσης, αποκατάστασης καθώς και στατικής μελέτης, συνολικού προϋπολογισμού 30.000€.  Η ανταπόκριση της Περιφέρειας υπήρξε άμεση. Έτσι, πρότεινε τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων μελετών, με το ποσό που είχε προϋπολογίσει  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, δηλ. 30.000€., από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έτους 2017, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Η  εκπόνηση μελέτης  στερέωσης, αποκατάστασης καθώς και στατικής μελέτης, θεωρείται απαραίτητη για την ένταξη του Μνημείου σε ένα χρηματοδοτικό  πρόγραμμα για την αναστήλωσή του.

Καλή δουλειά!

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Παλαιόπυργου είναι εξαιρετικής σημασίας, λόγω της σπανιότητάς του ως μεσαιωνικού μνημείου στη Λέσβο. Αισθανόμαστε περήφανοι  που βρισαγώτικο μολύβι έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό σκέλος της μελέτης.

Συγχωριανέ μας Γιώργο Κουρμαδά και κα Μαρία Τσιτιμάκη, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το έργο σας και σας ευχόμαστε καλή δουλειά! Η μελέτη σας, εκτός από τη σημασία και την αναγκαιότητά της για το ίδιο το μνημείο, ελπίζουμε πως θα τύχει και ευρύτερης προβολής και αναγνώρισης.

Εμείς, ως Πολιτιστικός Σύλλογος, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ως την πλήρη αποκατάσταση του Παλαιόπυργου. Κι εδώ θα χρειαστούμε τη συνεργασία όλων.

 

ΥΓ. Όλη  η αλληλογραφία για όποιον τη θελήσει είναι στο αρχείο του Συλλόγου μας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Από τον Σύλλογο της Αθήνας για τον Παλιόπυργο

  1. Ο/Η Ο Αδικημένος Βρισαγώτης λέει:

    τι παλιόπυργος και σαχλαμάρες!! βάλτε εισητήριο στο χωριό φάντασμα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.