Μην τα βαστάτε φαρδομάν(ι)κα!

Ιστορικό: Ο παππούς μου (και πεθερός της μάνας μου) κατέβηκε στα Βατερά μια μέρα του καλοκαιριού (αρχές της δεκαετίας του 40), επίσκεψη στο νιόπαντρο ζευγάρι. Το μεσημεριανό φαγητό: φασολάδα! Το βράδυ η νύφη έφτιαξε κάτι άλλο για τα πεθερικά. Όταν κάθισαν να φάνε ο πεθερός αναζήτησε τη φασολάδα που είχε περισσέψει: “Δε πιρσέψαν του μισμέρ φασούλις;” “Ε είπα να μη τ’ς βγάλου βραδιάτκα” απολογήθηκε η νύφη. “Φέρτις έδιου μουρ’ κόρη μ’ τσι μη τα βαστάς φαρδουμάν(ι)κα!” ήταν η παρατήρηση του γέρου παππού.

Θυμήθηκα το ιστορικό κατά τη σημερινή επίσκεψη στο χώρο του σχολείου το οποίο φυσικά δεν γκρεμίζεται. Άρχισαν εντατικά οι εργασίες, όπως έχουμε αναφέρει, για να στηθεί το προσωρινό σχολείο. Πρώτη εργασία είναι η δημιουργία ενός τοιχείου αντιστήριξης απ’ το κατω μέρος της δεξαμενής μέχρι τον απέναντι αυλότοιχο. Το τοιχείο θα ανυψωθεί αρκετά ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με το γκρεμισμένο διδακτήριο. Για να στηθεί το τοιχείο έπρεπε να γκρεμιστεί το παλιό μαγειρίο (και τώρα λεβητοστάσιο). Πήραν φόρα οι μπουλντόζες και δε λογάριασαν ούτε τη δεξαμενή του πετρέλαιου, ούτε τον καυστήρα, ούτε τίποτα άλλο, ούτε καν τα ελάχιστα όργανα της υποτυπώδους παιδικής χαράς. Όλα στα μπάζα! Αφού οι αρμόδιοι του Δήμου δεν φρόντισαν να τα αφαιρέσουν έγκαιρα. (Ο μηχανικός καλά κάνει και βιάζεται για να προλάβει το άνοιγμα των σχολείων)

Απ’ το σχολείο ύστερα από επιμονή της διευθύντριας απομακρύνθηκαν μια μέρα το αρχείο, κάποια κουμπιούτερ και λίγα ακόμα αντικείμενα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται μέσα! Στο μεταξύ υπάρχει διαθέσιμο (προσφορά από την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ) ένα κοντέινερ για να τοποθετηθούν τα πράγματα του σχολείου. Αρκεί ο Δήμος να διαθέσει μηχανικούς για να γίνει τυχόν υποστήλωση και αφαίρεση όλων των χρήσιμων υλικών. Επιτρέπεται τέτοιες δύσκολες εποχές να πετάμε στα σκουπίδια χιλιάδες ευρώ; Βλέποντας την κατάσταση αυτή καταλαβαίνει ο καθένας πως απ’ το δημόσιο (γενικά) σπαταλούνται τα  χρήματα.

Υπεύθυνοι και αρμόδιοι που αύριο θα “μιξοκλαίτε” ότι δεν υπάρχουν χρήματα “μη τα βαστάτε φαρδομάν(ι)κα”

Οι εργασίες συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο

Η δεξαμενή πετρελαίου στα μπάζα

Ο λέβητας (και άλλα) στα μπάζα!

Στρώματα, θρανία και άλλα (δυστυχώς) περιμένουν τη …σειρά τους.

Τα εκθέματα του πάλαι ποτέ λαογραφικού Μουσείου του χωριού μας που είχαν μεταφερθεί στο σχολείο.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

11 απαντήσεις στο Μην τα βαστάτε φαρδομάν(ι)κα!

  1. Ο/Η ριχια φορ εβερ λέει:

    καλά,η διευθύντρια του δημοτικού δεν έπρεπε να εδιαφερθεί τι θα γινουν αύτα τα πράγματα..που ειναί?αυτή είναι το δημόσιο που πληρωνουμε όλοι.κοιταξτε κύριε στρατη να απευθυνθεέιτε στη συμπεθέρα σας και οχι αόριστα!!!!

    • Ο/Η αντωνης γιαννακος λέει:

      Δεν είναι δουλειά τής δασκάλας αλλά όλων των Βρισαγωτων ,οχι λόγια λόγια οι γονείς να ενδιαφέρονται αυτοι είναι το κράτος εκεί.

      • Ο/Η ανωνυμος λέει:

        Γνωριζουμε οτι το κρατος στο σχολειο ειναι οι γονεις ειδικα οταν ενημερωνονται και συσπειρωνονται γινονται μια ανικητη γροθια οταν ομως δεν ενημερωνονται τι να κανουν κι αυτοι???φυσικα δεν αναφερομαι στηνδιευθυντρια γιατι σαν υπαλληλος μπορει να πραξει μεχρι ενος σημειου και ναστε σιγουροι οτι το πραττει αναφερομαι στους υπολοιπους…..οσο για τα λαογραφικα εκθεματα δεν θα επρεπε ο συλλογος Αγ.Κωνσταντινος που ολα τα χρονια ταμαζευε απο τους ανθρωπους κι αφου εκεινοι τα πηγαν εκει δεν θαπρεπε λεω να ενδιαφερθει να σωσει οτιμπορει παρα να τα παρατησει στην τυχη τους????μηπως προκειται να τα ξαναβρουνε απο πουθενα και ναξαναμαζευτουν?????

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Δεν θα σας κάνω τη χάρη να διαγράψω το φτηνό σχόλιό σας απλά και μόνο επειδή απευθύνεται σε συγγενικό μου πρόσωπο. Ξέρετε εσείς “κ. δικαστά των πάντων” αν η διευθύντρια έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ή όχι; Γνωρίζετε αν έχει ενδιαφερθεί ή όχι; Τη ρωτήσατε μήπως; Ρωτήσατε μήπως στο Δήμο ή στους προϊσταμένους της και σας είπαν ότι “αυτή αλλού βρέχει”; Πως με τόση ευκολία πυροβολείτε; Επειδή καλύπτεστε απ’ την ανωνυμία; Κοιτάζοντας στον καθρέφτη δεν νοιώθετε τη μικρότητά σας; Δεν θα υπερασπιστώ εγώ τη Διευθύντρια του σχολείου μας απλά και μόνο επειδή είναι συγγενής μου. Αν δεν ήταν θα σας “έλουζα” με το τι προσφέρει. Μπορείτε να χαίρεστε την κακοήθειά και την μικρότητά σας.

  2. Ο/Η χχχχχχχ λέει:

    Ο σεισμός το ξεκίνησε ο άνθρωπος το αποτελείωσε με περισσό τερη μανία… Εμείς φταίμε που σαν πολίτες φορολογούμενοι καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια .και η μοιρολατρία καλά κρατεί.. Μας έχουν μην πω που γραμμένους..Το κράτος παρρων όσο υπήρχαν κάμερες μετά κοψτε το λαιμο σας..κρίμα για την περιουσία του σχολείου πολιτιστική και συναισθηματικη.. Μπράβο στην διευθύντρια για ότι μπόρεσε να σώσει…

    • Ο/Η αντωνης γιαννακος λέει:

      Το κράτος παρών με τίς κάμερες, δίπλα ήμουν εγώ εσύ ο άλλος, μετά την παρέλαση και τα Life όλα ξεχάστηκαν ήρθε η ώρα τού πολίτη ,και πολίτες είναι ΜΌΝΟ οι μόνιμοι κάτοικοι τού χωριού οχι οι ξένοι ουρανοκατέβατοι παρατρεχαμενοι πονεσιαριδες καλαμπαγκος ερπετά.

  3. Ο/Η Γεωργή Κατερίνα λέει:

    Όσο πιό βαθιά μπαίνεις και όσο πιό πολύ το ψάχνεις, τόσο πιό πολύ μαθαίνεις για την αναλγησία και την αδιαφορία του κράτους. Μόνο που το κράτος δεν είναι κάτι το άπιαστο. Αποτελείται από πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για κάποιες ενέργειες. Είτε αυτές που γίνονται, είτε αυτές που παραλείπονται. Και άν αδιαφορούν αυτά, οι άμεσα θιγόμενοι πρέπει να αντιδράσουν έν σώματι και όχι μεμονωμένα. Να το ψάξουν και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που χρειάζεται. Γιατι όταν είναι ενωμένοι έχουν τεράστια ισχύ. Αυτό είναι που δεν θέλουν. Διαίρει και βασίλευε. Αλλο ένα σοφό απόφθεγμα. Και δυστυχώς πολύ αποτελεσματικό απο αρχαιοτάτων χρόνων.

  4. Ο/Η ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ λέει:

    Oσοι εχουν παιδια στο σχολειο ξερουν ποσα προσφερει η διευθυντρια στο σχολειο. στα παιδια και στους γονεις. Ζω 17 χρονια συνεχεια στην περιοχη και ξερω καλα.

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους είναι το μόνο εύκολο… Η διευθύντρια του σχολείου είχε τον δικό της γολγοθα να μαζέψει τα πράγματα της από δύο κατεστραμενα σπίτια κ παρόλα αυτά φρόντισε να μαζέψει κ μερικά πράγματα του σχολείου. Ας βαλουνε όλους αυτούς που βάλανε στο Δήμο που κάθονται στα βατερα κ πίνουν καφέ στα καφενείο κ τάχα μου καθαρίζουν να μαζέψουν τα πράγματα του σχολείου. Δυστυχώς ο σεισμός αντί να μας κάνει καλύτερους μας έκανε χειροτερους σ αυτό το χωριό… Έτσι δεν θα πάμε ποτέ μπροστά κ ούτε θα δούμε τα σπίτια μας να ξαναχτιζονται. Λυπάμαι…

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους είναι το μόνο εύκολο… Η διευθύντρια του σχολείου είχε τον δικό της γολγοθα να μαζέψει τα πράγματα της από δύο κατεστραμενα σπίτια κ παρόλα αυτά φρόντισε να μαζέψει κ μερικά πράγματα του σχολείου. Ας βαλουνε όλους αυτούς που βάλανε στο Δήμο που κάθονται στα βατερα κ πίνουν καφέ στα καφενείο κ τάχα μου καθαρίζουν να μαζέψουν τα πράγματα του σχολείου. Δυστυχώς ο σεισμός αντί να μας κάνει καλύτερους μας έκανε χειροτερους σ αυτό το χωριό… Λυπάμαι…

    • Ο/Η ανωνυμος λέει:

      Προς πληροφορηση σας λοιπον για να μαθετε μιας κι απο οτι φαινεται εχετε πληρη αγνοια αυτοι που κατηγορειται τοσο ευκολα ΑΥΤΟΙ ηταν που μπηκαν τις πρωτες μερες του σεισμου με κινδυνο ΑΥΤΟΙ μπηκαν μεσα στα χαλασματα και με καθοδηγηση της διευθυντριας εσωσαν οι ανθρωποι οτι μπορουσαν απο το σχολειο οπως για παραδειγμα το αρ/ειο και αλλα σημαντικα και επισης μιας και η ενημερωση σας ειναι ελλειπης ΑΥΤΟΙ που καθονται και πινουν καφε οπως λετε εχουν μπει και σε αλλα χαλασματα μεσα μετα απο επιθυμια του ιδιοκτητη και εχουν βγαλει τα πραγματα πολλων ανθρωπων.Αληθεια αν ησασταν εσεις και ειχατε προσληφθει στο Δημο θα μπαινατε μεσα στα χαλασματα η θα προτιμουσατε την κριτικη απο τον καναπε σας????????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.