Τα νέα από τη συνάντηση με τον Υπουργό

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Θέμα : Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κο Χρήστο Σπιρτζη για τη σεισμόπληκτη Βρίσα.

 

Στις 4 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας Στρατής Παράκοιλας και αντιπροσωπεία μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Κώστα Σταυρινό, Δασολόγο,τον  Γιώργο Τσάτσο, οικονομολόγο – φοροτεχνικό, τον Στάθη Παρασκευά, μηχανικό , τον Γρηγόρη Ψαλτήρα, Δικηγόρο, την Εύα Γιαννακάκη, Πολιτικό Επιστήμονα, τον Γιώργο Κουρμαδά, Αρχιτέκτονα, συναντήθηκαν  στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων με τον Υπουργό κύριο Χρήστο Σπίρτζη για να συζητήσουν τα προβλήματα, τους προβληματισμούς, τα ερωτήματα και προτάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Βρίσας.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κράτησε περίπου δύο ώρες, με τεκμηριωμένες απαντήσεις του Υπουργού στα ερωτήματα που τέθηκαν, συζήτηση των προβληματισμών και θετικές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του ΦΕΚ.  Συνοπτικά  πρόκειται να διευθετηθούν τα παρακάτω θέματα:

  1. Η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αφορά όλα τα επιδόματα των πληγέντων από το σεισμό της 12ης Ιουνίου έχει τις εγκρίσεις  από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αυτή βρίσκεται στην τελευταία έγκριση από την  ΚΕΜΚΕ (Επιτροπή Κοστολόγησης) και εκτιμάται ότι θα εκδοθεί πολύ σύντομα..
  2. Η επιδότηση ενοικίου παρατείνεται για τρία χρόνια.
  3. Για τους αποθηκευτικούς χώρους που χρειάζονται οι σεισμοπαθείς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κοντέινερ από το Υπουργείο. Είχε συμφωνηθεί με τον Στρατό η διάθεση κάποιων αποθηκών αλλά υπήρξε εμπλοκή και γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.
  4. Έγινε αποδεκτή από τον υπουργό η πρότασή της αντιπροσωπείας για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία που είναι στον ΕΟΤ και προς  το παρόν απαγορεύεται να συνάπτουν  αστικές μισθώσεις γιατί έτσι χάνουν το σήμα του  ΕΟΤ. Στο ΦΕΚ θα υπάρχει εξαίρεση για την περιοχή μας.
  5. Για την κατεδάφιση των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα»: Η απόφαση του Υπουργείου θα είναι ότι ή τα κατεδαφίζει το κράτος με την υπογραφή του ιδιοκτήτη  ή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Τα σπίτια που μπορεί να μην κατεδαφιστούν επειδή δεν ενδιαφέρεται ο ιδιοκτήτης θα κατεδαφιστούν από το Κράτος, και θα χρεώνεται ο ιδιοκτήτης  τα έξοδα κατεδάφισης.
  6. Για την ανοικοδόμηση της Βρίσας: Θα υπάρχουν τεχνικές εταιρείες,  οι οποίες θα αναλάβουν την κατασκευή σύμφωνα  με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της Πολιτείας  αλλά, εάν θέλει  και κάποιος ιδιώτης να φτιάξει μόνος το σπίτι του, θα υπάρχει η δυνατότητα  γιατί τον καλύπτει η ελληνική νομοθεσία.  Ισχύουν οι τιμές που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός για κατασκευές εντός παραδοσιακού οικισμού, που ανέρχονται στα 1200 € τμ για τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» και 480€ για τα «κίτρινα» σπίτια.
  7. Θα υπάρχει μικρή μείωση της αποζημίωσης  του τετραγωνικού  μέτρου των 1200€ όταν κάποιος επιθυμεί να μην χτίσει στη Βρίσα αλλά σε κάποιο άλλο μέρος του Δημοτικού Διαμερίσματος. Το σκεπτικό της απόφασης αυτής είναι ότι  θα πρέπει να ενισχυθεί η ανοικοδόμηση της Βρίσας  και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους κατοίκους .
  8. Θα οριστεί ένας συντονιστής  στη Λέσβο και ένας στην Αθήνα, ώστε τα προβλήματα που θα δημιουργούνται κατά την πορεία των διαδικασιών  και  όποιες εμπλοκές παρουσιάζονται να επιλύονται άμεσα.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Τα νέα από τη συνάντηση με τον Υπουργό

  1. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Αξιέπαινη η προσπάθεια όλης της Βρισαγώτικης αντιπροσωπείας. Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος, όταν αυτοί οι άνθρωποι συντονισμένα και ακούραστα προσπαθούν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα από το σεισμό και, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν.
    Σαν ένας Βρισαγώτης που το πατρικό μου σπίτι κρίθηκε κατεδαφιστέο, τους ευχαριστώ μέσα απο τη ψυχή μου για ότι κάνανε και θα κάνουνε στο μελλον για το συμφέρον όλων των συγχωριανών μου.
    Νομίζω όμως ότι οι παραπάνω παράγραφοι 2 και 5 χρειάζονται κάποιας μεγαλύτερης διευκρίνισης.
    Ευχαριστώ πολύ

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Ο υπουργος εσωτερικων ειπε στο δημαρχο οτι θα εξετασει διεξοδικα κατα ποσο θα στηριξει τον Δημο .Ο ενας ταζει ΘΑ και ο αλλος το εξεταζει Χωριανοι μ πλεξαμαι ασχημα οσο θα περναν οι ημερες θα εξανεμιζονται οι ελπιδες μας και οι υποσχεσεις που μας ΤΑΖΟΥΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.