Ο Θοδωρής Βαλσαμίδης για τον βιολογικό καθαρισμό Βρίσας-Βατερών

Σε ανάρτησή του στο fb ο αντιπεριφερειάρχης έργων Θοδωρής Βαλσαμίδης μας ενημερώνει σχετικά με το έργο του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής Βρίσας-Βατερών:

Ένα καλό νέο για για την ευρύτερη περιοχή της Βρίσας και των Βατερών φαίνεται ότι δρομολογείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την εξασφάλιση των απαραίτητων πρόσθετων πιστώσεων (5 εκ. ευρώ περίπου) για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή, προκειμένου να μπορέσει και το έργο αυτό να υλοποιηθεί μαζί με την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού του οικισμού του Πολιχνίτου, μετά τη συνεργασία της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χαρίτση και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης των Τομεακών Προγραμμάτων κα. Φωτονιάτα και σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου ο οποίος θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Ας ελπίσουμε το επόμενο διάστημα να δούμε το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή μας να υλοποιείται ..

Στο μεταξύ και ο Κωστής Σταυρινός μας έστειλε ένα δημοσίευμα,  στο οποίο δυστυχώς δεν αναφέρεται η πηγή προέλευσής του, σχετικό με το θέμα.

Και Βρίσα και Βατερά στον βιολογικό

Η παρέμβαση της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου στον κ. Χαρίτση, με τον οποίο έχουν άριστη συνεργασία, φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην επέκταση του έργου του βιολογικού σε Βρίσα και Βατερά, ώστε τα περιβαλλοντικό αυτό έργο να καλύψει ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή 

 Υπό προϋποθέσεις όμως, μεγαλύτερης σημασίας είδηση είναι εκείνη που μπορεί να έρθει από μέρα σε μέρα από το μέτωπο του βιολογικού Πολιχνίτου, που αποτέλεσε ένα εκ των βασικών ζητημάτων που τέθηκαν τόσο από τον δήμαρχο Λέσβου όσο κυρίως από την περιφερειάρχη τη Δευτέρα στον κ. Χαρίτση.

Το έργο είχε ενταχθεί κι αυτό στο ΕΠΠΕΡΑΑ τον Μάιο του 2012 με 13,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τα αποχετευτικά δίκτυα των οικισμών Πολιχνίτου, Βατερών και τους συλλεκτήριους αγωγούς τους, καθώς και τις αντίστοιχες υποδομές του οικισμού της Βρίσας, όπως και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ευρύτερης περιοχής. Η διαχειριστική αρχή τού ΕΠΠΕΡΑΑ, ωστόσο, στην πορεία είχε διαμηνύσει ότι δεν ήταν επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα οι περιοχές γ΄ προτεραιότητας, δηλαδή αυτές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, ζητώντας τροποποίηση της πρότασης και «συρρίκνωση» ουσιαστικά του έργου σε έργο αποχέτευσης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων αποκλειστικά του Πολιχνίτου και με προϋπολογισμό 8,4 εκατ. ευρώ, βγάζοντας εκτός κάδρου τη Βρίσα και τα τουριστικά Βατερά.

Το πρόβλημα αυτό, ωστόσο, παρέμεινε ως σήμερα μείζον, καθώς μιλάμε για ένα μη λειτουργικό έργο, το οποίο όμως φαίνεται πως πλέον μπαίνει ξανά σε μια διαδικασία για να βρεθεί η «φόρμουλα» και να συμπεριλάβει και τη Βρίσα και τα Βατερά, με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου που χειρίζεται πλέον με θέρμη την υπόθεση -συνομιλώντας απευθείας με τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση- να πιστεύει πως την έχει φτάσει σε πολύ καλό σημείο. Πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν πως σε προφορικό επίπεδο έχει αποσπάσει ήδη το «ΟΚ» για την έξτρα χρηματοδότηση του έργου για να συμπεριληφθούν στο δίκτυο και οι δύο προαναφερθείσες περιοχές, σε μια υπόθεση που έχει φυσικά εμπλοκή και η ΔΕΥΑΛ δια μέσω του δημάρχου αλλά και του προέδρου της Αντώνη Γιαννάκη, που παρακολουθεί από άλλο δρόμο την υπόθεση, αλλά προς την ίδια φυσικά κατεύθυνση με εκείνη που έχει η περιφερειάρχης. Η τελευταία αναμένει να λυθούν όλες αυτές οι εκκρεμότητες που διευθετήθηκαν προφορικά, αλλά πρέπει να κατοχυρωθούν και με τη βούλα πριν πάρουν την επίσημη έγκριση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Ο Θοδωρής Βαλσαμίδης για τον βιολογικό καθαρισμό Βρίσας-Βατερών

  1. Ο/Η Σταυρινός Κώστας λέει:

    είναι δημοσίευμα από το ΕΜΠΡΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.