O Προεστός Γεώργιος Λαμπρινίδης

Ο Γεώργιος Λαμπρινίδης του Εμμανουήλ και της Αβροκόμης κατάγονταν από την Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας στον Εύξεινο Πόντο. Ήρθε στο χωριόμας με τα δυο αδέλφια του, τη Φρόσω και τον Θεοχάρη στα 1860.

Την αδελφή του την πάντρεψε με έναν αγιασώτη έμπορο γουναρικών που τον έλεγαν Καμαρό. Ήρθε στο χωριό την είδε, του άρεσε και την παντρεύτηκε.

Ο ίδιος, ο Γιώργος, παντρεύτηκε την Μηλιά, κόρη του Ιωάννη Ιατρέλλη, ο οποίος ήταν γιατρός (γι αυτό και του έδωσαν το επώνυμο Ιατρέλλης) και κατάγονταν από τα Γιάννενα. Απόκτησαν εννιά παιδιά:Μανώλη, Μαρία, Αβροκόμη, Παναγιώτη, Γιάννη, Λέσβο, Ευριπίδη, Όμηρο και Βαγγέλη.

Το 1880 αναδείχτηκε Προεστό%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bdς στο χωριό. Εκτελώντας τα καθήκοντά του έδωσε εντολή στον τελάλη του χωριού να φωνάξει να μαζέψουν οι κάτοικοι τα γουρούνια απ’ τους δρόμους του χωριού. Και ο τελάλης φώναζε: “Είπαν τα γρούνια οι προεστοί να τα μαζέψετε απ’ τους δρόμους”

(Κείμενο Γιώργου Ευαγ. Λαμπρινίδη – φώτο Γιάννη Δ. Κουγκούλιου)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Πρόσωπα, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.