Τελικά δεν…

Τελικά δεν έβρεξε! Πάλι μείναμε παραπονεμένοι δεδομένου ότι έβρεξε σε πολλά μέρη του νησιού. Και ήδη η απογοήτευση άρχισε στο καφενείο να εξειδικεύεται: “Αν πάμε και φέτος όπως πέρσι, το καλοκαίρι δεν θα έχουμε να πιούμε”

Με αφορμή την παραπάνω κουβέντα που (με παραλλαγές) ακούστηκε από πολλά στόματα είναι ευκαιρία να θέσουμε το θέμα της επάρκειας του νερού. Να το θέσουμε τώρα που δεν υπάρχει πρόβλημα, τώρα που όλοι είναι πιο νηφάλιοι. Γιατί τον Αύγουστο δεν ήταν. Και δεν ήταν όλοι νηφάλιοι διότι για αρκετές μέρες το απόγευμα και το βράδυ είχαν ελάχιστο ή και καθόλου.

Το πρόβλημα δεν οφείλονταν σε κάποια βλάβη αλλά αποκλειστικά στο ότι η κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη απ’ τη δυνατότητα της γεώτρησης των Βατερών. Σημαντικό -για να μην πούμε κυρίαρχο- μέρος της κατανάλωσης οφείλεται στα ντούζ της παραλίας τα οποία χρησιμοποιούμε τον Αύγουστο εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα καθημερινά χωρίς έλεγχο και χωρίς περιορισμό.

Γεννιούνται όμως απορίες:

  • Πως είναι δυνατό εγώ ο ντόπιος κάτοικος να ακριβοπληρώνω το νερό που πίνω στο σπίτι μου και να το έχω δωρεάν για να ξεπλύνω τις παντούφλες μου στην παραλία;
  • Πως είναι δυνατό εγώ ο ντόπιος να ακριβοπληρώνω το νερό με το οποίο κάνω μπάνιο στο σπίτι μου και οι επισκέπτες για μπάνιο (που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν αφήνουν τίποτα ή ελάχιστα) να χρησιμοποιούν το ίδιο νερό για παραπλήσιο σκοπό δωρεάν.
  • Πως είναι δυνατό η γριούλα του χωριού να πληρώνει πανάκριβα το ένα κυβικό νερού που καταναλώνει το μήνα ή το τρίμηνο πληρώνοντας το πάγιο και κάποιοι επισκέπτες γονείς να βλέπουν τα πιτσιρίκια τους να παίζουν με τις ώρες στα ντουζ χωρίς να παρεμβαίνουν.

Πολλές παραπλήσιες απορίες διατυπώνονται όλο το καλοκαίρι από πολλούς και δύσκολα θα τις προσπεράσει κάποιος.

Στο τί πρέπει ή τι μπορεί να γίνει ακούγονται διάφορες γνώμες μέχρι και διαμετρικά αντίθετες όπως:

  • Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα. Το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν αποκαταστήσει το δίκτυο απ’ τις πηγές Αμπελικού και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
  • Για τα ντουζ που υπάρχουν κοντά στις επιχειρήσεις να μπουν υδρομετρητές και να χρεώνονται οι επιχειρήσεις με το τρέχον τιμολόγιο ή με κάποιο διαφορετικό.
  • Για τα ντουζ που υπάρχουν μακριά από από επιχειρήσεις να μπουν κερματοδέκτες.
  • Να μπουν χρονοδιακόπτες σε όλα τα ντουζ ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και να είναι οι διακόπτες σε αρκετό ύψος ώστε να μην μπορούν να τους ανοίγουν μικρά παιδιά.
  • Να γίνει γεώτρηση σε σημείο που δεν έχει πόσιμο νερό(π.χ. υφάλμυρο) και να διοχετευτεί με ξεχωριστό δίκτυο στην παραλία.
  • Να συνδεθούν τα δίκτυα του χωριού και των Βατερών για να υπάρξει επάρκεια.
  • Να αξιοποιηθούν υπάρχουσες γεωτρήσεις ή να γίνουν καινούριες.
  • Να κλείσουν όλα τα ντουζ στην παραλία ή να περιοριστεί ο αριθμός των ώστε η πίεση της ουράς που θα σχματίζεται να λειτουργεί αποτρεπτικά στην υπερατανάλωση.

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και άλλες προτάσεις που δεν έτυχε να ακούσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κάθε μια έχει τα αρνητικά της ή τις δυσκολίες της στο να εφαρμοστεί.

Τώρα που το πρόβλημα είναι σε ύφεση, τώρα που υπάρχει χρόνος υλοποίησης της όποιας απόφασης, τώρα θα πρέπει οι αμόδιοι σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο πεδίο αφού ακούσουν και τη γνώμη των ειδικών και να λάβουν τα προσφορότερα κατά τη γνώμη τους μέτρα. Τώρα πρέπει να ενεργήσουν για να δείξουν το ενδιαφέρον τους στους δημότες τους και στους επιχειρηματίες των οποίων η ανεπάρκεια του νερού δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Για να μην τρέχουν το καλοκαίρι και προπαντός για να μην υπάρξει ανάγκη να …κρυφτούν!!!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Τελικά δεν…

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Πως είναι Δυνατόν Κάθε Μέρα Μέσα Στον Αυγουστο ¨να τρέχει το ποτάμι από το Λαγκάδι Και Το Παγώνι Μέχρι τον Πλάτανο?? Πως ? Ελα ντε Πώς?????

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    πως ειναι δυνατόν να τρέχει το ποτάμι το καλοκαίρι απο το λαγκάδι και το παγώνι στον πλάτανο?? Το νερό δεν είναι για να καθαρίζουν τα αυτοκίνητα και να ποτίζουν τα λουλούδια μερικοί και μερικές! ύστερα δεν έχουμε νερό! όλοι το βλεπουν αυτό στον πλάτανο και ξέρουν τα άτομα ακόμη και ο πρόεδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.