Άσκηση της ιατρικής στην περιοχή μας τον 19ο αιώνα

Σε ένα έγγραφο αρχείου του 1881, αντίγραφο του οποίου είχε την καλή διάθεση να μας δώσει ο κ. Στρατής Πάντας, δίνεται μια χαρακτηριστική εικόνα του τρόπου άσκησης της ιατρικής στη Βρίσα αλλά εν μέρει και στον Πολιχνίτο.

Περιληπτικά στο έγγραφο -συμφωνητικό αυτό δυο πρακτικοί γιατροί της Βρίσας, ο Γ. Ιατρού και ο Παν. Φρίσας, έρχονται σε συμφωνία με τον επιστήμονα γιατρό του Πολιχνίτου, Δ. Πάλλη, να επισκέπτεται ο “κανονικός” γιατρός το χωριό μια φορά τη βδομάδα για να εξετάζει την πελατεία των πρακτικών. Η πηρωμή θα γίνεται σε ετήσια βάση από τους πρακτικούς σε λάδι. Ο Πάλλης υποχρεπωνεται να κατεβαίνει με δικά του έξοδα στο χωριό εκτός αν πρόκειται για εκτακτη πρόσκληση οπότε υποχρεώνεται να κατεβεί στο χωριό αλλά με έξοδα αυτών που τον προσκάλεσαν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις (ακόμα και για εγχειρήσεις!!!) ο γιατρός θα πληρώνεται εξτρά απ’ τους ασθενείς έξω απ’ το ποσό της συμφωνίας.

Τις λεπτομέριες της συμφωνίας μπορείτε να δείτε στο παρακάτω έγγραφο. Με την ευκαιρία καλούμε τον αγαπητό κ. Πάντα (με το πλουσιότατο αρχείο) να εμπιστευθεί αντίγραφα του αρχείου του στη Βιβλιοθήκη Βρίσας για τη ψηφιοποίηση και ανάδειξη τους μέσα από τη δημοσιοποίησή τους. Η ίδια πρόσκληση απευθύνεται σε κάθε συντοπίτη μας ο οποίος έχει στην κατοχή του ντοκουμέντα που φωτίζουν το παρελθόν της περιοχής μας.

bp15xa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Κοινωνική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.