Ένα επιστημονικό έργο στη Βιβλιοθήκη

sima_vivl_smallΣτη Βιβλιοθήκη μας έφτασε -με τη μεσιτεία του Κώστα Αθανασίου– ένα σημαντικό επιστημονικό έργο στο οποίο όμως εύκολα μπορεί να προσκολληθεί και να αφοσιωθεί ο κάθε ένας μας για αρκετές ώρες!

Αποτελείται από το βιβλίο “Τα νεοελληνικά αναγνώσματα στη Μέση Εκπαίδευση. Συγγραφείς και ανθολογημένα κείμενα, 1884-1977” της Χρυσάνθης Κουμπάρου Χανιώτη, διδάκτορος φιλολογίας και σχολικού συμβούλου φιλολόγων και από τρία DVD (αρχείο νεοελληνικών αναγνωσμάτων 1884-1977).

Το βιβλίο ενδιαφέρει περισσότερο τους ειδικούς ερευνητές σχετικά με το θέμα, αν και προκύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε έναν με μικρές έστω πνευματικές ανησυχίες. Για παράδειγμα μαθαίνουμε ότι στα 129 βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν την παραπάνω περίοδο στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης:

  • υπάρχουν 250 δημοτικά ποιήματα, 120 του Παλαμά, 111 του Δροσίνη και 96 του Πολέμη (κ.λπ.)
  • Ο εθνικός ύμνος συναντιέται σε 68 βιβλία, ο Ερωτόκριτος σε 27, το έπος του Διγενή σε 23, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι σε 19 (κ.λπ)
  • Μόνο σε 11 βιβλία δεν υπάρχουν δημοτικά ποιήματα και μόνο σε 28 δεν υπάρχουν ποιήματα του Δροσίνη (κ.λπ)

Το τεράστιο ενδιαφέρον όμως έχουν τα DVD στα οποία μπορεί ο καθένας να βρει και να διαβάσει όλα τα κείμενα που υπάρχουν στα Βιβλία αυτά. Την ψηφιοποίηση όλου αυτού του έργου πραγματοποίησε η Κούρτογλου Αγγελική-Αικατερίνη,  μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων, συγγενής του Κώστα Αθανασίου, η οποία είχε την καλή διάθεση να προσφέρει ολόκληρο το πακέτο στη Βιβλιοθήκη μας.

Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί θερμά τόσο την κυρία Κούρτογλου όσο και το Κώστα για την συνεισφορά τους για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης μας με το σημαντικό επιστημονικό αυτό έργο.

Με παρέμβασή της μετά την αρχική δημοσίευση του άρθρου η Κατερίνα Σκιά μας πληροφορεί ότι τα βιβλία όλα με τα νεοελληνικά αναγνώσματα που υπάρχουν στα 3 DVD μπορεί κάποιος να τα κατεβάσει και από τη διέυθυνση http://users.sch.gr/chkoumpar/NAfiles.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.