Ένα ενδιαφέρον αίτημα

Πριν λίγες μέρες έτυχε να ακούσω στο καφενείο την πρόταση που έκανε ένας θαμώνας σε αρμόδιο πρόσωπο. Η πρόταση αφορούσε το θέμα του κλαδέματος των λιόδεντρων. Όπως είπε από συζητήσεις που γίνονται στα καφενεία και τις καφετέρειες του χωριού σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κλαδεύονται τα λιόδεντρα της περιοχής μας δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη. Ο καθένας που ασχολείται (ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά) με το σπορ αυτό έχει και διαφορετική άποψη. Προτάθηκε γι αυτό στον αρμόδιο παράγοντα  να εξετάσει τη δυνατότητα διενέργειας ενός σεμιναρίου σχετικά με το θέμα από ειδικούς.

Σχετικά με το θέμα αυτό σημειώνουμε ότι μέχρι πριν από 2-3 δεκαετίες υπήρχαν στο χωριό μας εξαιρετικοί κλαδευτές των λιόδεντρων που είχαν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στην Αχλαδερή. Σε σχετικό άρθρο (με τίτλο ο κοινοτικός γεωπόνος) στον τελευταίο Αντίλαλο δίνονται οι εξής σχετικές πληροφορίες:

” …Η μια καινοτομία (του γεωπόνου αυτού) ήταν το περιφερειακό σχολείο κλαδέματος. Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία την εποχή εκείνη στην περιοχή μας δεν υπήρχαν έμπειροι και καλοί κλαδευτές για την ελιά. Γι αυτό έρχονταν κλαδευτές από τα Πλωμαριτοχώρια και ιδιαίτερα το Ακράσι και το Αμπελικό. Η ανάγκη αυτή οδήγησε την υπηρεσία να θεσπίσει σχολεία κλαδέματος τα οποία παρακολουθούσαν όσοι ήθελαν –ύστερα από κλήρωση- και μάλιστα αμοιβόμενοι . Ο τεχνίτης δάσκαλος έπαιρνε 100 δραχμές και οι εκπαιδευόμενοι 25 δραχμές μεροκάματο. Την όλη διαδικασία κατηύθυνε και εξυπηρετούσε ο κοινοτικός γεωπόνος.”

Παρατηρούμε ότι τα μαθήματα δεν τα έκανε ο (θεωρητικός) γεωπόνος αλλά ειδικοί τεχνίτες. Τέτοιους θα πρέπει να αναζητήσουμε και τώρα μέσα ή έξω απ’ το χωριό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Ένα ενδιαφέρον αίτημα

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    κατι ΓΟΝΙΜΟ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ

    Θ.Δ

  2. Ο/Η Ανώνυμα Βρισαγώτικα λέει:

    Πολυ ενδιαφέρον και πολύ γόνιμο.

    Μακάρι να γίνει και έργο. Αλλά δεν το βλέπω.. .Στο χωριό μας δεν έχουμε ανάγκη απο τέτοια επιμορφωτικά σεμινάρια γιατι ως γνωστόν τα ξέρουμε όλα και καλύτερα απο τους άλλους. Γιαυτό και είμαστε και οι πρώτοι στο νησί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.