Υπάρχει πρόταση να υποβαθμιστεί το αστυνομικό τμήμα Πολιχνίτου σε αστυνομικό σταθμό

Μεταφέρουμε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, που υπογράφει ο Μαρίνος Ορφανός,  για την επικείμενη αναδιάρθωση των αστυνομικών τμημάτων στο νησί μας που περιλαμβάνει και τον Πολιχνίτο.

Σε θέσεις… μάχης βρίσκει την τοπική κοινωνία και ειδικότερα σε πρώτη φάση την τοπική αυτοδιοίκηση, η επικείμενη παρουσίαση στη Μυτιλήνη, του Σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών για τη Λέσβο.

Οι πρώτες πληροφορίες για το σχέδιο αυτό, που φαίνεται ότι αποτελεί εισήγηση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Κώστα Λαγού, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από την «περιφέρεια» της Λέσβου, καθώς τα τμήματα του Πολιχνίτου, του Πλωμαρίου, της Αγιάσου και φυσικά εκείνου της Καλλονής, φέρονται να καταργούνται ή να υποβαθμίζονται στην καλύτερη περίπτωση, σε αστυνομικούς σταθμούς. Έτσι ήδη δημιουργούν ένα «μέτωπο» αντίδρασης στην τοπική κοινωνία, που θα εκφραστεί στην επίσημη παρουσίαση του «αστυνομικού σχεδίου της Λέσβου» την ερχόμενη Παρασκευή.

Ωστόσο επίσημα από την Αστυνομία, τονίζεται πως το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί… ειλημμένη απόφαση για να εφαρμοστεί έτσι ακριβώς όπως φέρεται να είναι η εισήγηση, αλλά είναι «συζητήσιμο» και ως εκ τούτου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση στο τέλος της εβδομάδας.

Με τον πρώτο κύκλο παρουσιάσεων των σχεδίων αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα να έχει ολοκληρωθεί, σειρά παίρνει ο δεύτερος που ξεκινά σε Τρίπολη και Πάτρα και συνεχίζει σε Μυτιλήνη, Ρόδο, Ηράκλειο και Αττική.

Το ιστορικό του προβληματισμού
Στη Λέσβο, η φημολογία για τον «Καλλικράτη» της Αστυνομίας, έχει ξεκινήσει από τις αρχές της χρονιάς, προκαλώντας προβληματισμό ειδικά στην «περιφέρεια» του νησιού, και κορυφώθηκε πριν από ένα δίμηνο, όπου οι αντιδήμαρχοι Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, και Καλλονής, Ταξιάρχης Βέρρος, μίλησαν ανοιχτά για την προοπτική κατάργησης των αστυνομικών τους τμημάτων και φυσικά για την εναντίωσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο .

Είναι δε χαρακτηριστική η πρόσφατη συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Πλωμαρίου στα τέλη Οκτώβρη με μοναδικό θέμα συζήτησης τη φημολογούμενη κατάργηση του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, αλλά και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Καλλονής, Ταξιάρχη Βέρρου, όπου καλούσε την ίδια περίοδο τους βουλευτές του νησιού να βάλουν πλάτη για την αποτροπή της κατάργησης ή της μεταφοράς του Αστυνομικού Τμήματος της Καλλονής.

Τι φέρεται να λέει το σχέδιο
Σύμφωνα τώρα με τις πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη Μυτιλήνη την Παρασκευή, προβλέπει καταρχήν και επίσημα τη μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος της Καλλονής στην Αγία Παρασκευή, η οποία μεταφορά εμφανίζεται ως «ενίσχυση» και «αναβάθμιση» της αστυνόμευσης του λεκανοπεδίου (σ.σ. με επιπλέον προσωπικό), αλλά σε άλλη έδρα. Από εκεί και έπειτα, το σχέδιο αναβαθμίζει και τη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Γέρας, ωστόσο σαν αντιστάθμισμα της εξέλιξης αυτής, καταργεί τα τμήματα Πλωμαρίου, Αγιάσου, υποβαθμίζοντας και εκείνο του Πολιχνίτου.

Στο σχέδιο όμως, φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να προβλέπονται και καταργήσεις ακόμα και αστυνομικών σταθμών και με μια πρώτη ματιά διαφαίνεται ότι βάσει αυτού του σχεδίου, το… μισό νησί μένει απροστάτευτο!

Οι τοπικοί φορείς
Στο άκουσμα και μόνο αυτών των πληροφοριών, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και βάσει της πρόσκλησης του ιδίου του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, αναμένεται να παρευρεθεί στην παρουσίαση της Παρασκευής.

Έτσι εκτός από τους Ταξιάρχη Βέρρο και Μανώλη Αρμενάκα, στη συνάντηση αναμένεται να βρίσκεται και ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και οι βουλευτές του νομού, Γιώργος Πάλλης και Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με τον τελευταίο μάλιστα να έχει καταθέσει από προχθές σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό κ. Κουρουμπλή, ζητώντας εξηγήσεις για τις φημολογούμενες αναδιαρθρώσεις. «Μήπως αυτά που επιδιώκετε ή είχατε προγραμματίσει είναι εκτός χρόνου και τόπου, με την δημιουργηθείσα εδώ και αρκετό καιρό κατάσταση;», έγραφε χαρακτηριστικά στην ερώτησή του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και αναμένεται λογικά να είναι παρών και εκείνος στην παρουσίαση.

Το «συζητάνε» με τις τοπικές αρχές
Στον αντίποδα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεν βγαίνει, όπως είναι φυσικό, προς τα έξω καμία εκτίμηση ή άποψη για τις επικείμενες αλλαγές, ενώ έχει ενδιαφέρον και η αντίδραση των συνδικαλιστών την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς οι προωθούμενες καταργήσεις ή απορροφήσεις, δείχνουν ξεκάθαρη διάθεση μείωσης του κόστους της γενικότερης λειτουργίας της Αστυνομίας αλλά και μείωση των οργανικών της θέσεων. Ωστόσο η επίσημη θέση της από το Αρχηγείο αλλά και από το Υπουργείο, δείχνει πως επιθυμεί πραγματικά το διάλογο και την αξιολόγηση των προτάσεων της τοπικής κοινωνίας.

Εξάλλου στο μήνυμά του ενόψει των παρουσιάσεων, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης τονίζει: «Είχαμε δεσμευτεί, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι τα Σχέδια αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών θα τεθούν υπόψη των τοπικών φορέων και των κοινωνιών. Και αυτό κάνουμε με τις παρουσιάσεις που έχουμε προγραμματίσει σε όλη τη χώρα.

Η διαδικασία αυτή μας έχει προσδώσει μια δυναμική, που μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να βελτιώσουμε τα επιμέρους Σχέδια αναδιάρθρωσης και να παρέμβουμε όπου απαιτείται, έτσι ώστε τα τελικά Σχέδια να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρη και κυρίως πιο αποτελεσματικά, προς όφελος των πολιτών».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.