Συνέχεια

"/>

Παρουσίαση βιβλίου

Παραθέτουμε την παρουσίαση του βιβλίου για τον δάσκαλο Κ. Τσέλεκα από τις στήλες της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ. Το βιβλίο όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερο δημοσίευμά μας -μαζί με το βιβλίοπου κυκλοφόρησε πέρσι με τίτλο “Η Βιβλιοθήκη Βρίσας και “βρισαίων” συγγραφικά έργα”- διανέμεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης με προαιρετικές εισφορές σε κουμπαρά για την ενίσχυση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Κώστας Τσέλεκας, ο Λέσβιος δάσκαλος, λαογράφος και συγγραφέας.

Τρίτη 01 Σεπτεμβρίου 2015
  • Συγγραφέας: Στρατής Νικέλλης
  • Βιβλιογραφικά δεδομένα:
    Με εκτενή αποσπάσματα από τον ανέκδοτο πνευματικό του μόχθο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Βρίσα Λέσβου, 2015, σελ. 77

Ο Στρατής Νικέλλης, χημικός, συνταξιούχος Λυκειάρχης, παθιασμένος Βρισαγώτης, ερευνητής της ιστορίας του τόπου του, ψυχή της ίδρυσης και κυρίως της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Βρίσας, με την παρούσα μελέτη του τιμά έναν διακεκριμένο Βρισαγώτη με πολυσχιδές έργο και καθοριστική συμβολή στο στήσιμο της Βιβλιοθήκης της Βρίσας, τον δάσκαλο, λαογράφο και συγγραφέα, Κώστα Τσέλεκα (1908-1992).

«Έχοντας μπροστά μας ένα σημαντικό έργο που άφησε πίσω του ένας γνήσιος Λεσβολάτρης, ο Κώστας Τσέλεκας, προσπαθούμε με το μικρό αυτό μας πόνημα να φωτίσουμε αυτό το έργο και να ψήσουμε με τις φλόγες της ψυχής μας το αποτύπωμά μας για να το καταστήσουμε μακρόβιο και -για την τοπική κοινωνία του νησιού και των χωριών στα οποία έζησε, έδρασε και πρόσφερε- ανεξίτηλο», γράφει στον πρόλογό του.

Η μελέτη του Στρατή Νικέλλη είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη γιατί αξιοποιεί όχι μόνο την υπάρχουσα βιβλιογραφία αλλά κατά κύριο λόγο το προσωπικό αρχείο του Κώστα Τσέλεκα, ένα μέρος του οποίου έχει αφήσει στη Βιβλιοθήκη στη Βρίσα.

Το αρχείο αυτό περιέχει το προσωπικό του ημερολόγιο από το αλβανικό μέτωπο, αλληλογραφία του με διάφορα πρόσωπα (όπως με τον αδελφό του Δημητρό, που εργαζόταν στο Ιράν, την ανιψιά του Μεταξία που ζει στην Αμερική, κ.ά.) και φορείς, όπως με το Ιστορικό Αρχείο Λέσβου.

Επίσης, περιέχει ανέκδοτες εργασίες του, όπως για το Βρισαγώτικο λεξιλόγιο, αντίγραφα των εισηγήσεών του σε διάφορα συμπόσια, κ.ά.

Ο συγγραφέας βρήκε ακόμα ανέκδοτο υλικό στο Δημοτικό Σχολείο Βρίσας, στα αρχεία της οικογένειας του Κώστα Τσέλεκα και πλαισίωσε τα κείμενά του με πλουσιότατο και κατατοπιστικότατο φωτογραφικό υλικό.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται η πατρική οικογένεια και τα παιδικά χρόνια του Κώστα Τσέλεκα, στα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, σμιλεύτηκε ο χαρακτήρας του. Ακολουθεί το εκπαιδευτικό του έργο και η κοινωνική του προσφορά σε κάθε μέρος όπου υπηρέτησε ως δάσκαλος.

Σε ειδικό κεφάλαιο δίνονται οι μνήμες του από τη συμμετοχή του στο Αλβανικό Μέτωπο μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο. Αμέσως μετά βρίσκουμε το συγγραφικό του έργο: βιβλία, δημοσιεύσεις, ανέκδοτες εργασίες.

Για την προσφορά του Κώστα Τσέλεκα στη γενέτειρά του, Βρίσα, ο Στρατής Νικέλλης, κάνει ειδική αναφορά: συγγραφή του βιβλίου «Το χωριό μου, η Βρίσα Λέσβου», δωρεά της βιβλιοθήκης και του αρχείου του, επισκευή με προσωπικές δαπάνες του παλιού Παρθεναγωγείου και ξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου. Το βιβλίο κλείνει με μια ανθολόγηση των αναφορών στο έργο και των τιμών που δέχτηκε όσο ζούσε, αλλά και μετά το θάνατό του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.