Η γιορτή της Αγίας Παρασκευής στο Σταυρό

Σήμερα γιόρταζε ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής στο Σταυρό.  Στη Θεία Λειτουργία μαζί με τον παπά Λάζαρο συλλειτούργησε και ο παπά Στρατής, συνταξιούχος ιερέας που χρόνια υπηρέτησε στον Πολιχνίτο. Το εκκλησίασμα ήταν πολυπληθές με πολλούς συγχωριανούς μας αλλά και κατοίκους άλλων χωριών της περιοχής μας. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού. Ενός χωριού με πολύ πράσινο, πολύχρωμα λουλούδια σε αυλές και μπαλκόνια και πολύ καθαρό!

Ο Σταυρός έχει ένα διαφορετικό ζεστό χρώμα για τους επισκέπτες ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. ‘Εχει όμως και τα δικά του προβλήματα με βάση το “κακό χωριό τα λίγα σπίτια” Έτσι διαβάσαμε στο τελευταίο τεύχος λεσβιακής εφημερίδας και στη στήλη “πέστα Χρυσόστομε” μια καταγγελία εναντίον του παπά Λάζαρου που υπογράφεται με τα αρχικά Γ.Β. Σταυρός. Δεν ξέρουμε τα πραγματικά περιστατικά και δε θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια άποψη αλλά σημειώνουμε ότι υπάρχει αναβρασμός στο χωριό διότι το περιστατικό αυτό με μια -όπως λέγεται- παλιότερη αίτηση για μετάθεση του παπά Λάζαρου οδηγούν σε αντικατάστασή του, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στους κατοίκους. ‘Οπως λένε οι ίδιοι ο παπά Λάζαρος έφερε κόσμο στις εκκλησιές και τα πανηγύρια του χωριού και από τα γύρω χωριά. Εμείς οι βρισαγώτες θα τον θυμόμαστε ως τον μοναδικό ιερέα που την ημέρα των Φώτων”έριξε”το ΣΤΑΥΡΟ στη θάλασσα των Βατερών σε μια πετυχημένη τελετή που παρά το υπερβολικό κρύο παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Σημείωση: Στην Εκκλησία αυτή της Αγίας Παρασκευής δεν υπάρχει πουθενά καμιά επιγραφή “Δωρεά ….” Μάθαμε ότι μετά την καταστροφή της παλιάς Εκκλησίας από φωτιά πριν λίγα χρόνια δημιουργήθηκε μια επιτροπή η οποία ανέλαβε να την ξαναχτίσει. Όρος της επιτροπής για όποιους ήθελαν να βοηθήσουν ήταν ότι θα έδινε χρήματα για τον κοινό σκοπό και όχι προσφορά ειδών. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια χωρίς προηγούμενο ανταπόκριση του κόσμου και να ξαναστηθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η “Αγία Παρασκευή”, πραγματικό στολίδι του χωριού.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.