Ένα ενδιαφέρον άρθρο του κ. Κελεπερτζή στο ΕΜΠΡΟΣ

Ο συντοπίτης μας (Πολιχνιάτης) Ακίνδυνος Κελεπερτζής, καθηγητής Γεωολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του αναφέρεται στην καταλήστευση του ορυκτού πλούτου του νησιού μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Σύμφωνα με τον Στρατή Μπαλάσκα:
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή υπόθεση η οποία αναδεικνύει τον πλούτο της λεσβιακής γης και τη βάρβαρη λεηλασία του από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές της χώρας.

Ο κ. Κελεπερτζής αποκαλύπτει ότι από τις περιοχές του Γαβαθά και των Λαψάρνων της Άντισσας εξορύχτηκαν λιγνίτες οι οποίοι μεταφέρονταν και φορτώνονταν σε καΐκια με τελικό προορισμό τη Γερμάνια.

Επίσης από την περιοχή της παραλίας Αργέννου εξορύχτηκαν ορυκτά σιδηροπυρίτη, γαληνίτη, σφαλερίτη, χαλκοπυρίτη και χρυσός. Χωρίς φυσικά τις νόμιμες διαδικασίες εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα της Ελλάδας, ενώ οι μαρτυρίες κατοίκων κατά τον καθηγητή «δείχνουν σκληρές συνθήκες κατακτητή».

Ας σημειωθεί ότι η εξόρυξη του μεταλλεύματος έγινε με τη διάνοιξη στοών και επιφανειακών εκσκαφών, ενώ καμία μεταλλευτική δραστηριότητα δε συνεχίστηκε μετά την απελευθέρωση.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.