Τα “χιλιόμετρα”

Τα παρακάτω (κείμενο και φωτογραφίες) πήραμε από τον Ανδροκλή Τσέλεκα, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ και συγχαίρουμε για την ενασχόλησή του με την παράδοση του τόπου μας.

Η Ιστορία τους ξεκινά από πολύ παλιά. Αποτελούν τα λεγόμενα ορόσημα ή οδοδείκτες, λέξεις που χρησιμοποιούνται ως τις μέρες μας με μεταφορική σημασία. Στην αρχαιότητα υπήρχαν οι “Ερμές” ή Ερμαϊκές στήλες”. Στα ρωμαϊκά χρόνια η η σήμανση των οδών γινόταν με αυτό τον τρόπο (πάνω σε πέτρα). Ο όρος milestone έχει διατηρηθεί στο αγγλικό λεξιλόγιο ως και σήμερα τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Στην Εγνατία Οδό, όπου σώζονται τμήματα, υπάρχουν και οι “δείκτες”.κάποιοι απο τους σοζώμενους οδοδοίκτες της περιοχής μας.καμωμένοι απο μαρμαρο,πιθανόν κατα τη διάρκεια της τουρκοκρατίας στο νησί μας,αποτελούν στοιχείο του πολιτισμού μας που χανεται.Ήταν τοποθετημένοι στον παλιό δρομο που συνέδεε την Μυτιλήνη με το χωριό μας. πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι,κατά μήκος των δρόμων που σύνδεαν τα άλλα χωρια με την Μυτιλήνη.οι αριθμοί που αναγράφονται πάνω τους,παραπέμπουν στα χιλιόμετρα που απέχει ο οδοδείκτης απο τη Μυτιλήνη,ετσι ωστε να ξέρει ο πεζοπόρος, πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει ερχόμενος απο Μυτιληνη.Στις μέρες μας ελάχιστοι βρίσκονται στην αρχική τους θέση.οι πιο πολλοί εχουν καταστραφεί απο την διαπλάτυνση του δρόμου,άλλοι εχουν κλαπει και εχουν μεταφερθεί σε χωράφια και αυλές σπιτιών για να γίνουν ωραίες και παραδοσιακές βρύσες και άλλοι εχουν απλως χαθει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

εντοπιχισμένος στον περίβολο του μνημείο πεσόντων της Βρίσας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο δρόμο Πολιχνίτου Βασιλικών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο δρόμο προς το νεκροταφείο του Πολιχνίτου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στα Βασιλικά, δίπλα σε μια βρύση

χ2

Εντοιχισμένος σε μια αποθήκη -στη Βρίσα- μέσα σε κτήμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται ο αριθμός των χιλιομέτρων

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Τα “χιλιόμετρα”

  1. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

    το ένα είναι από βρυση δεν είναι χιλιομετρο

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ε ρε βανδαλοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.