Ανασκόπηση του 2014

Παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα θετικά γεγονότα που συνέβησαν στο χωριό μας τη χρονιά που φεύγει, όπως αυτά αναφέρθηκαν στη σελίδα μας. Επιλέξαμε ένα γεγονός ανά μήνα και δημοσιεύεται απλά και χωρίς τις φωτογραφίες που το συνόδευαν στην κανονική του δημοσίευση.

Καλή Πρωτοχρονιά!

Με επιτυχία η χτεσινή αιμοδοσία
Καταχωρήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 από τον/την Stratis
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η εθελοντική αιοδοσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών «Άγιος Παντελεήμων» στο αγροτικό ιατρείο Βρίσας.
Προσήλθαν συνολικά 31 άτομα και λήφθηκαν 27 μονάδες αίματος.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η αιμοδοσία ήταν προγραμματισμένη η υπηρεσία δεν είχε προβλέψει να υπάρχει διαθέσιμος γιατρός. Έτσι αναγκάστηκε ο Σύλλογος να ψάχνει όχι μόνο για εθελοντές αιμοδότες αλλά και για εθελοντή γιατρό γιατί αλλιώς θα ματαιώνονταν η αιμοδοσία!!! Μπράβο στο γιατρό Παντελή Κούτουκα που προσφέρθηκε να βοηθήσει.
Τουρνουά σκακιού: Μια Ραφαέλλα υπέροχη!!!
Καταχωρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014 από τον/την Stratis
Διεξήχθη σήμερα στη βιβλιοθήκη μας ο τελικός αγώνας στο τουρνουά σκακιού της κατηγορίας μαθητών Γυμνασίου ανάμεσα στον Μανώλη Καραπαναγιωτίδη και τη Ραφαέλλα Κούτσικου. Τη γνωστή Ραφαέλλα, μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού η οποία είχε βγει νικήτρια στην κατηγορία των μαθητών του Δημοτικού εξασφαλίζοντας το χρυσό μετάλλιο και το MP3player.
Σήμερα νίκησε τον εξαιρετικό Μανώλη (μαθητή Γ΄ Γυμνασίου) με 2-0!!! Έτσι εξασφάλισε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο και μια φωτογραφική μηχανή. Και φυσικά συνεχίζει τους αγώνες με τους ενήλικους στον όμιλο της Βρίσας. Ο Μανώλης συνεχίζει κι αυτός στον όμιλο του Πολιχνίτου, όπου αγωνίζονται 14 άτομα.

Συγχαρητήρια και στα δυο παιδιά που αγωνίστηκαν σκληρά και καλή επιτυχία απέναντι στους μεγάλους!
Η γιορτή της γυναίκας
Καταχωρήθηκε στις 9 Μαρτίου 2014 από τον/την Stratis
Έστω και με λίγα λεπτά καθυστέρηση αξίζει να αναφερθούμε στη γιορτή της Γυναίκας. Χιλιοτραγουδισμένη άλλωστε.
Η μοναδική κοινή εκδήλωση που είδαμε ήταν στα Βατερά. Στο κέντρο «Ο Προκόπας», το οποίο σήμερα είχε πάρα πολύ κόσμο (οι Θοδωρήδες βλέπετε!), δέσποζε μια παρέα στο κεντρικό τραπέζι με περισσότερες από 20 κυρίες και δεσποινίδες, αλλοδαπές αλλά μόνιμες κατοίκους του Πολιχνίτου.
Όλες οι άλλες παρέες ήταν μικτές ανδρών και γυναικών. Οι κυρίες διασκέδαζαν πολύ όμορφα και σε κάποια στιγμή ξεκίνησαν το χορό με ελληνικούς νησιώτικους σκοπούς για να ακολουθήσουν και όμορφοι αλβανικοί χοροί. Βέβαια στους χορούς συμμετείχαν και εγχώριες.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
σε όλες τις γυναίκες του κόσμου: μάνες, κόρες, αδελφές, συζύγους και …αισθήματα!!!
Το πανηγύρι του αγιού Γιωργιού
Καταχωρήθηκε στις 23 Απριλίου 2014 από τον/την Stratis
Πολύ καλό και το φετινό πανηγύρι του χωριού μας. Πολύς ο κόσμος, αρκετά τα άλογα, εξαιρετικό το φαγητό. Μα πάνω απ” όλα -κατά τη γνώμη μου- υπέροχο το τοπίο εκτός απ” το χώρο της πλατειούλας όπου άνθρωποι, άλογα και αυτοκίνητα αναζητούσαν τον ζωτικό τους χώρο.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίας τους για να εξυπηρετήσουν τους πολυπληθείς επισκέπτες. Φέτος είδαμε αλλαγμένα και τα ξύλα απ” τα παγκάκια που υπάρχουν στο χώρο.
Η συνέχεια στον Πλάτανο με την ορχήστρα του Σκουτάρου!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΕΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βρίσας ο Στρατής Παράκοιλας!
Καταχωρήθηκε στις 19 Μαΐου 2014 από τον/την Stratis
Ξενυχτήσαμε για καλά απόψε για να μάθουμε το όνομα του νέου Προέδρου του χωριού μας. Τώρα (1.45 της 19ης του μήνα) τέλειωσε η καταμέτρηση και στο δεύτερο εκλογικό τμήμα και συγκεντρωτικά και από τα δυο τμήματα έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
ΞΥΔΑΣ 211, ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ 177, ΓΑΛΗΝΟΣ 118, ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ 54, ΚΟΥΡΤΖΗΣ 8
Ανεπίσημα μάθαμε ότι από τον πρώτο συνδυασμό εκλέγεται ο Στρατής Δ. Παράκοιλας (νέος Πρόεδρος του χωριού), από τον δεύτερο ο Απόστολος Αποστολής και από τον τρίτο ο Γιώργος Μαργαρίτης. Οι τρεις θα αποτελέσουν το νέο τοπικό συμβούλιο. Για την εκλογή των δυο συμβούλων (εκτός του προέδρου) οι πληροφορίες δίνονται με κάθε επιφύλαξη.
Στο Λισβόρι εκλέχτηκε ο Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης απ” το συνδυασμό του Γαληνού, στο Σταυρό ο Παναγιώτης Παλαιολόγος απ” το συνδυασμό του Ξύδα. Στα Βασιλικά εκλέχτηκε πρόεδρος απ” τον συνδυσμό του Γαληνού ενώ στον Πολιχνίτο (ως Δημοτική Κοινότητα) ο Πρόεδρος θα εκλεγεί απ” το συνδυασμό του Δημάρχου που θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή απ” το δίδυμο Γαληνός-Ξύδας
Περισσότερες πληροφορίες το πρωί.
Η γιορτή των σχολείων μας
Καταχωρήθηκε στις 6 Ιουνίου 2014 από τον/την Stratis
Την Τρίτη 10 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν την κοινή αποχαιρετιστήρια γιορτή τους τα σχολεία (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) του χωριού μας.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων -της Α/θμιας κυρίως Εκπαίδευσης- έχουν απίθανη δημιουργική φαντασία. Στον τομέα αυτό δεν πάνε πίσω και οι δάσκαλοι του σχολείου μας οι οποίοι κάθε χρόνο μας εκπλήσσουν με τις προσκλήσεις που δημιουργούν. Και το φετινό τους δημιούργημα είναι εξαιρετικό: Χτένι (του κόλπου Καλλονής) που αντί για σαλμονέλλα περιέχει μια κουκλίτσα!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΠΑΙΔΙΑ!
Ανάσα δροσιάς η επίσκεψη της Άλκη Ζέη!
Καταχωρήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014 από τον/την Stratis
Η Βιβλιοθήκη του χωριού μας είχε τη χαρά χτες το απόγευμα να υποδεχτεί για δεύτερη φορά τη μεγάλη συγγραφέα Άλκη Ζέη. Η κυρία Ζέη πρόσφερε στη βιβλιοθήκη μας ένα αντίτυπο του καινούριου βιβλίου της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο»
Πρόκειται για μια αυτοβιογραφία της στην οποία όμως πέρα απ” τα προσωπικά θέματα θίγονται ιδιαίτερα -όπως είναι ευνόητο- και τα θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα μέχρι το 1945. Εκεί σταματά η αφήγηση μιας και τα νεότερα στοιχεία είναι ήδη δοσμένα στο βιβλίο της «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» Μέσα απ” τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν και όλες οι μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος της χώρας μας, στα πρώτα βήματά τους, σε μια μεγάλη και ξεχωριστή συντροφιά μαζί της (Γκάτσος, Ελύτης, Μερκούρη, Χατζηδάκις, Κουν, Διδώ Σωτηρίου κ.ά.)
Η κυρία Ζέη συνοδεύονταν από μια παρέα φίλων της, απ” τους οποίους φιλοξενείται στα Βατερά. Ανάμεσα τους και η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος, παιδίατρος, Χρυσούλα Ζωγράφου . Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας για περισσότερο από μια ώρα να συζητήσουμε για το βιβλίο, για τη βιβλιοθήκη, για τις μικρές τοπικές κοινωνίες και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια πραγματική ανάσα δροσιάς αποτέλεσε για μας η συνάντηση αυτή.
Ένα απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μαρτυρεί για την επιτυχημένη πορεία της συγγραφέως στη μέχρι τώρα ζωή της: «Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: «Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε». «Τώρα» της λέω, «που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα ‘θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;» «Με τίποτα» μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. «Με τίποτα» συμπλήρωσα κι εγώ».
Με επιτυχία ο χορός στον Πλάτανο
Καταχωρήθηκε στις 17 Αυγούστου 2014 από τον/την Stratis
Με μεγάλη προσέλευση του κόσμου έγινε χτες ο καθιερωμένος χορός των Συλλόγων στον Πλάτανο. Σ” όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου από το φαρμακείο μέχρι το (πρώην) καφενείο του Στρατή Μαργαρίτη καθώς και σημαντικό τμήμα του δρόμου προς το (πρώην) καφενείο του Προκόπα ήταν κατάμεστα από κόσμο που ήταν φανερό ότι διασκέδαζε και χόρευε σχεδόν μέχρι το χάραμα.
Τα όποια μικρά προβλήματα και αδυναμίες ξεπεράστηκαν απ” την καλή διάθεση του κόσμου.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
όλοι μονοιασμένοι
Τακτοποιήθηκε το πρόβλημα των καναλιών
Καταχωρήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 από τον/την Stratis
Άμεση ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τα κανάλια στο χωριό εξαιτίας της αδυναμίας λήψης του ψηφιακού σήματος που εκπέμπεται από τον Όλυμπο.
Όπως έλεγαν στο καφενείο σήμερα ύστερα απ” την επιτυχή σύνδεση των δεκτών-μετατροπέων σήματος είναι δυνατή η λήψη της ΝΕΡΙΤ, του MEGA, του ΑΝΤΕΝΑ, του ΑΛΦΑ, του ΣΤΑΡ, του ΣΚΑΪ και του TV-ΜΥΤΙΛΗΝΗ
* Το πρωί στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Πολιχνίτου τους μαθητές και τους δασκάλους τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου κ. Βασίλης Κοντάρας.
* Στον αγιασμό στο Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο του χωριού μας παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ο οποίος πρόσφερε στα παιδιά αναψυκτικά και γλυκά.
Ωράριο λειτουργίας του Μουσείου
Καταχωρήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2014 από τον/την Stratis
Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας είναι ανοιχτή κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 9.30 το πρωί ως τη 1.00 το μεσημέρι.
Εισιτήριο 2€ για κάθε εισερχόμενο ηλικίας από 5-65 χρόνων!
Άποψη: Εφόσον ο κ. Θεοδώρου δεν καταργεί το εισιτήριο για τους μαθητές, ώστε να μην υπάρχει αντικίνητρο για σχολικές εκδρομές προς την περιοχή μας, θεωρούμε λάθος την κίνηση να αγοράζουν εισιτήρια ιδιώτες ή επιχειρήσεις -χωρίς να τα χρησιμοποιούν- για να αυξήσουν πλασματικά την επισκεψιμότητα του Μουσείου. Κατά τη γνώμη μας είναι λαθεμένες και οι αντίστοιχες κινήσεις τοπικών φορέων. Είναι προτιμότερο οι επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής μας αν θέλουν να ενισχύσουν το Μουσείο -και να διαφημιστούν- να στείλουν ενημερωτικά έντυπα στα σχολεία με τα οποία να γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να πληρώνουν τα εισιτήρια εισόδου των παιδιών στο Μουσείο. Οι φορείς επίσης μπορούν να δημιουργήσουν ένα ταμείο από εισφορές με το οποίο με αντίστοιχο τρόπο να ενισχύουν τα σχολεία και τα παιδιά και κατ” επέκταση την περιοχή μας.
Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των γιατρών
Καταχωρήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2014 από τον/την Stratis
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσκεψη των εθελοντών γιατρών και η δωρεάν εξέταση μικρών και μεγάλων χωριανών μας σε αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας. Η ομάδα αποτελούνταν από τους :
• Καβρουδάκη Ευστράτιο, χειρούργο ορθοπεδικό, τραυματιολόγο
• Πρωτόπαπα Ελευθέριο, καρδιοχειρουργό-παιδοκαρδιοχειρουργό
• Κράλλη Ιωάννη, χειρούργο οδοντίατρο
• Γεωργή Πέλυ, χειρούργο οδοντίατρο
• Κούτουκα Παντελή, ειδικό παθολόγο
• Μηλιώτη Στυλιανό, αγγειοχειρούργο
• Ζωγράφου Χρυσούλα, παιδίατρο
Οι οδοντίατροι εξέτασαν 42 παιδιά και προέβησαν σε φθορίαση των δοντιών τους. Τον ίδιο αριθμό παιδιών εξέτασε για μυοσκελετικά προβλήματα ο ορθοπεδικός καθώς επίσης η παιδίατρος και ο καρδιοχειρούργος. Στα παιδιά έγινε επίδειξη του σωστού τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών, δόθηκε βιβλιάριο οδοντικής φροντίδας, ενημερωτικό φυλλάδιο για την υγεία των δοντιών καθώς και δωράκια (οδοντόβρουτσες, κ.λ.π.)
Εξάλλου εξετάσθηκαν 10 ενήλικες απ’ τον ειδικό παθολόγο, 5 απ’ τον αγγειοχειρούργο και 10 απ’ τον ορθοπεδικό.
Την ομάδα των γιατρών συνόδευε και διευκόλυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας Κώστας Σταυρινός, που ήρθε ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό. Η όλη προσπάθεια είχε και τη στήριξη της διευθύντριας του σχολείου Μυρσίνης Νικέλλη, η οποία εξασφάλισε την άδεια για τη χρήση του κτιρίου, καθοδήγησε τα παιδιά και παραβρέθηκε στην εξέτασή τους μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Πέρσα Μπατζάκη. Τη συμπαράστασή τους στο εγχείρημα αυτό έδειξαν και τα αδέλφια Χαχαδάκη που πρόσφεραν δωρεάν αυτοκίνητο για τη μετακίνηση του προέδρου του Συλλόγου της Αθήνας.
Στο τέλος ο Σύλλογος της Αθήνας παρέθεσε γεύμα στους γιατρούς σε κέντρο των Βατερών, παρουσία του Προέδρου και του μέλους του τοπικού συμβουλίου.
Η σελίδα μας εκφράζει τα ολόθερμά συγχαρητήρια της πρώτα στους γιατρούς αλλά και σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής. Καλή συνέχεια!

Το χωριό στολίστηκε!
Καταχωρήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2014 από τον/την Stratis
Σήμερα το πρωί τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου του χωριού κατέβηκαν στον Πλάτανο και στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στήσει η τοπική Κοινότητα. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν και που είχε την καλοσύνη να μας στείλει ο Κώστας Κωστάκης αποτυπώνονται οι ενέργειες που έγιναν και τα πρόσωπα εκτός απ” τα παιδιά που συμμετείχαν.

Ο νυχτερινός στολισμός φέτος είναι πολύ πιο πλούσιος σε σχέση με πέρσι

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.