Ένα έγγραφο για τη λειτουργία του Μουσείου του χωριού μας

Δημοσιεύουμε παρακάτω το έγγραφο που φέρεται να έστειλε ο κ. Θεοδώρου στον πρύτανη του Πανεπιστήμιου της Αθήνας  και το οποίο κοινοποίησε και σε  άλλα πρόσωπα.

Το έγγραφο αυτό δημιουργεί κάποια ερωτήματα αλλά προς το παρόν ας αφήσουμε τους αρμόδιους να ενεργήσουν. Όσον αφορά όμως την παροχή ρεύματος στην Αγροτολέσχη ας δουν τον αριθμό της παροχής στο ρολόι και ας ρωτήσουν στη ΔΕΗ σε ποιανού όνομα είναι καταχωρημένο. Μπορεί να εκπλαγούν!
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου
Τηλ.: 210 727 4086
ε-μαιλ: gtheodor@geol.uoa.gr
theodorougeorge@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology/
Αθήνα, Αρ. πρωτ.: 732/2014 11 17
ΠΡΟΣ Πρύτανη ΕΚΠΑ
Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη Πανεπιστημίου 30, 10679 Αθήνα
1. Κοιν. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ a. Καθηγ. Νικόλαο Μυλωνά vrec-fin@uoa.gr
2. Κοιν. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ a. Καθηγ. Αντώνιος Καλοκαιρινός vrec-quality@uoa.gr
3. Koιν. Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγητή K. Bαρώτσο a. covar@phys.uoa.gr
4. Κοιν. Πρόεδρο τμήματος Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος Καθ. Ν. Βούλγαρη. a. voulgaris@geol.uoa.gr (και dpsarris@geol.uoa.gr)
5. Κοιν. Μέλη Tριμελούς Eπιτροπής Μουσείου.

Καθ. Β.Καρακίτσιο,
Καθ. Γ. Αναστασάκη
Αν. Καθ. Χ.Ντρίνια.
6. Koιν. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου
a. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Κουντουριώτη 1, 811 00 Μυτιλήνη
b. Τηλ.: 22513 50801-2
7. Κοιν. Δήμαρχο Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό
a. dimos@mytilene.gr

8. Κοιν. ΕΚΠΑ –ΕΛΚΕ Καθ. Ε. Λέκκα rc@elke.uoa.gr, elekkas@geol.uoa.gr
9. Κοιν. Θεόδωρο Βαλσαμίδη th.valsamidis@gmail.com

10. Κοιν. Bασίλειο Ψαριανό vasps@otenet.gr

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας (Παράρτημα Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας ΕΚΠΑ).
Αξιότιμε Κύριε ΠΡΥΤΑΝΗ γνωρίζοντας και επικροτώντας τη ευαισθησία σας για ορθές και νόμιμες διαδικασίες θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την λειτουργία της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας και των προβλημάτων που πρόεκυψαν από την διαθεσιμότητα, (ενδεχόμενα μη σύννομη ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ υπαλλήλου) που εργαζόταν στο ακριτικό νησί. Τη διαθεσιμότητα του υπαλλήλου τη θεωρώ παράνομη λόγω της εξαίρεσης της διαδικασίας διαθεσιμότητας για τα ακριτικά νησιά (ύστερα από ενημέρωση που είχα σε συνάντηση μου στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου με τον Κο. Βαλσαμίδη τον Ιούνιο του 2014).
Ύστερα από συζήτηση στις αρχές του Θέρους με εκπροσώπους του ΕΛΚΕ και την άτυπη προφορική υποστήριξη μου για ενδεχόμενη μη κάλυψη των εξόδων από τα έσοδα, λειτουργήσαμε το ανωτέρω Μουσείο αρχικά για δύο μήνες με αποστολή ενός συμβασιούχου υψηλών προσόντων. Κατά τους θερινούς μήνες η επισκεψιμότητα δεν ήταν κακή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν επαρκής. Τα 800 εισιτήρια, κάλυψαν μέρος των υποχρεώσεων μας αλλά όχι το σύνολο τους σε και σε συνδυασμό με την παρακράτηση του 15% των εσόδων από τον ΕΛΚΕ η θερινή λειτουργία άφησε το Μουσείο με έλλειμμα περίπου 700 ευρώ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα 300 περίπου εισιτήρια αγοράστηκαν από τοπικούς φορείς ή άτομα για να στηριχθεί η λειτουργία της έκθεσης η οποία στηρίχθηκε και από τοπικούς ξενοδόχους. Μετά τη απομάκρυνση του συμβασιούχου που είχαμε τους 2 θερινούς μήνες και για μείωση του κόστους επιλέξαμε πτυχιούχο από την περιοχή προκειμένου να δοκιμάσουμε την μερική λειτουργία της συλλογής για τους χειμερινούς μήνες. Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι ακόμη χειρότερα μια και η τοπική κοινωνία που είχε στηρίξει ένθερμα την θερινή λειτουργία δεν παρουσιάζει την απαραίτητη δυναμική ώστε να καλύπτει ο χώρος τα έξοδα του ενός υπαλλήλου. Είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική η απουσία από τους επισκέπτες των μαθητών των τοπικών σχολείων τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο που θα μπορούσαν να στηρίξουν της λειτουργία του. Όπως έχω ενημερωθεί αδυνατούν να πληρώνουν το εισιτήριο των 2 ευρώ. Το ανώτερο σε συνδυασμό με τη απουσία τουριστών αυτή την xειμερινή περίοδο καθιστά την συλλογή μη βιώσιμη. Παρά ταύτα θεωρώ ότι τα μουσεία ΔΕΝ επιτρέπεται να κλείνουν και θεωρώ βέβαιο ότι όλοι μας έχουμε την ίδια άποψη.
Οι ενδεχόμενες λύσεις είναι οι κάτωθι.
• Επαναπρόσληψη του υπαλλήλου που τέθηκε σε διαθεσιμότητα με μεσολάβηση της Περιφέρειας ή του ΕΚΠΑ.
• Μόνιμη πρόσληψη νέου συμβασιούχου υπαλλήλου επαρκών προσόντων πλήρους ή μερικής απασχόλησης από το ΕΚΠΑ-ΕΛΚΕ με απόφαση του επταμελούς ΕΛΚΕ ή Συγκλήτου. Η υπάρχουσα σύμβαση λήγει στις 31/12/2014.
• Χρηματοδότηση από την περιφέρεια ή/και τον Δήμο του κόστους ενός υπαλλήλου με προαγορά επαρκούς αριθμού εισιτηρίων που θα διατίθενται δωρεάν στα σχολεία.
• Απόσπαση από τον Δήμο την Περιφέρεια ή από άλλο Φορέα ενός υπαλλήλου στο Μουσείο η καλύτερα διάθεση ενός λιγότερο υπαλλήλου από τον Δήμο προς στο απολιθωμένο δάσος και διάθεση του στην συλλογή ώστε να στηριχθεί η λειτουργία της.
• Προσωρινή παύση λειτουργίας του Μουσείου μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Η παύση λειτουργίας θα καταστεί όμως υποχρεωτική εάν η περιφέρεια ή/και η διοίκηση του ΕΚΠΑ, η κάποιος τοπικός χορηγός δεν εξασφαλίσει τα τους απαιτούμενους πόρους για την τακτική πληρωμή ενός υπαλλήλου μετά τη ν 31/12/2014.
• Άλλες λύσεις που θα προτείνει η πρυτανική αρχή ή ο Δήμος ή η Περιφέρεια.

Δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ μια και οι προηγούμενες διοικήσεις των εμπλεκομένων φορέων (ΔΗΜΟΣ ΕΚΠΑ) υποβάθμισαν την σημασία παλαιοτέρων εγγράφων μου τα οποία και αγνόησαν. Παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μας –προφορικές και γραπτές δεν έχει ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς των δύο κτηρίων αλλά και των οικοπέδων που έχουν διατεθεί από πολίτες υπό προϋποθέσεις για την ανέγερση κτηρίου στα πλαίσια προγράμματος. Για τα ανωτέρω κτήρια αν και έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΠΑ δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη ούτε δηλώνονται από το ΕΚΠΑ στο Ε9 με εξαίρεση μερικά από τα οικόπεδα
Παράλληλα το ένα κτήριο ηλεκτροδοτείται ως βιβλιοθήκη του Δήμου και όχι ως Συλλογή Φυσικής Ιστορίας ενώ για το άλλο ΑΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΕΙΤΑΙ δεν προκύπτει , όπως ενημερώθηκα από τον τεχνική υπηρεσί α του Δήμου παροχή στο όνομα του Δήμου ή του ΕΚΠΑ. Για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν δώσει καμιά λύση μέχρι σήμερα. Θα ήθελα να παρακαλέσω τις εμπλεκόμενες διοικήσεις ΕΚΠΑ – ΔΗΜΟΥ για τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων. Εάν δεν συμβεί αυτό μέχρι το τέλος του έτους ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΥΝΑΜΑΙ Ν Α ΘΕΩΡΗΣΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΥΝ και εγώ σε καμιά περαιτέρω ενέργεια δεν πρέπει να προχωρήσω.
Στην παρούσα φάση θεωρώ ότι θα ήταν άσκοπο να αναφερθώ στα θέματα συντήρησης του κτηρίου και της έκθεσης και φυσικά της βελτίωσης της ή στην συνέχιση του ερευνητικού έργου στην περιοχή.
Παραμένω στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση
Ο Διευθυντής της υφιστάμενης Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
και του νομοθετημένου Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Εκπαίδευσης (υπό δημιουργία)
Kαθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Ένα έγγραφο για τη λειτουργία του Μουσείου του χωριού μας

  1. Ο/Η Ανώνυμος Ανωνύμου λέει:

    Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ:

    “… η (sic!) καλύτερα διάθεση ενός λιγότερο υπαλλήλου από τον Δήμο προς στο (sic!) απολιθωμένο δάσος και διάθεση του στην συλλογή ώστε να στηριχθεί η λειτουργία της…”

    ΥΓ. ούτε σωστά ελληνικά δεν μπορεί να γράψει ο άνθρωπος κ. Πρύτανη!

  2. Ο/Η ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 1 λέει:

    Καλημέρα!

    Εννοείται κ. Πρύτανη ότι ουδέποτε ο Δήμος έχει διαθέσει υπάλληλο στο Απολιθωμένο Δάσος ή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας…

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Και εννοείται βέβαια ότι δεν υπήρχαν “οικονομικά κέρδοι” τουλάχιστον στα πρώτα 10 χρόνια του απολιθωμένου και του μουσείου Σιγρίου .
      Ποιος κάλυπτε τότε την λειτουργία τους ??

      Αλλά να ρωτήσω και κάτι άλλο ρε παιδιά ?? Τι είναι τα Πανεπιστήμια …επιχειρήσεις για να βλέπουν έσοδα-έξοδα και να προσβλέπουν στο κέρδος ??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.